7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού

Δημοσίευση: 7 Μαρτίου 2012, 04:28

 

Σε περιόδους όπου παρατηρούνται αναταραχές και ρήγματα εμφανίζεται δυναμικά το «Φανταστικό» για να βοηθήσει τον υποψιασμένο θεατή να διαβάσει την πραγματικότητα με έναν άλλο τρόπο. Με τη σκέψη αυτή οι διοργανωτές του SFF-rated Athens δίνουν και φέτος το παρόν στο ετήσιο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό, αλλά και εμπλουτίζουν το περιεχόμενο για τη φετινή διοργάνωση.

Το 7ο SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) εξαπλώνεται φέτος στην Αθήνα σε 2 κινηματογραφικές αίθουσες. Έτσι, στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης (Μικρόκοσμος, Λ. Συγγρού 106, Φιξ) προστίθεται και η αίθουσα προβολών του Νixon (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός) για το διάστημα 8- 13 Μαρτίου. Οι δύο αίθουσες προβολών έδωσαν το περιθώριο στο φεστιβάλ να αναπτύξει το Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους το οποίο περιλαμβάνει εφέτος 10 ταινίες και παράλληλα την ευκαιρία στις ταινίες Μικρού Μήκους να προβληθούν όλες από 2 φορές.

Η 7η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από Τετάρτη 7 Μαρτίου έως και Τετάρτη 14 Μαρτίου και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει 2 αποκλειστικότητες για το ελληνικό κοινό. Πρόκειται για την ελληνική πρεμιέρα της action fantasy υπερπαραγωγής “John Carter” (ΗΠΑ 2012, 132’) που θα προβληθεί μια μέρα πριν την επίσημη Πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και πριν το ντεμπούτο της ταινίας για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η δεύτερη αποκλειστικότητα ακούει στο όνομα “Radio Free Albemuth” (ΗΠΑ, 2010, 111’) και πρόκειται για την ευρωπαϊκή Πρεμιέρα της ταινίας που θα πραγματοποιηθεί στο φεστιβάλ παρουσία του σκηνοθέτη της, John Alan Simon. Η ταινία βασίζεται στο τελευταίο μυθιστόρημα του Philip K. Dick, ενός απ' τους σημαντικότερους συγγραφείς και ανανεωτές του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Αναφέρεται σε μια εναλλακτική, σχεδόν φασιστική Αμερική της δεκαετίας του 80, όπου ο ήρωας, ένας μουσικός παραγωγός, λαμβάνει μηνύματα από εξωγήινες διάνοιες και, σε συνεργασία με μια ροκ σταρ, προσπαθεί να φτιάξει ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι θα απευθύνονται στο υποσυνείδητο του κοινού, καλώντας το να εξεγερθεί ενάντια στον δικτάτορα. Φυσικά, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μένουν αδιάφορες… Έκπληξη η συμμετοχή της τραγουδίστριας Αlanis Morissette στην ταινία σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού

PIG” (ΗΠΑ, 2011, 90’) του Henry Barrial. Ένας άντρας ξυπνά με τα χέρια δεμένα στο μέσο μιας ερήμου, χωρίς να θυμάται τίποτα για τον εαυτό του, ούτε καν το όνομά του. Πρώτα πρέπει να επιβιώσει και στη συνέχεια να ανακαλύψει ποιος είναι και πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Ποια είναι η αλήθεια; Αν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ αυτά που φαίνονται…

“ΤΗΕ SHOW MUST GO ON” (Κροατία, 2010, 80’). Σύγχρονο θρίλερ, όπου οι συμμετέχοντες σε reality show αφήνονται από τον αλλοτριωμένο και με οικογενειακά προβλήματα δημιουργό του show να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, αγνοώντας ότι έξω από το σπίτι που ζουν έχει ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.

BY DAY AND BY NIGHT” (Μεξικό, 2010, 95’). Επιστημονική φαντασία, όπου λόγω υπερπληθυσμού οι μισοί άνθρωποι ζουν τη μέρα και οι άλλοι μισοί τη νύχτα. Κλασσική SF με κοινωνικό προβληματισμό.

ΗΟΟΚΕD” (Ρωσία, 2010, 127’). Tαινία περιπέτειας με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου ήρωες έφηβοι gamers παίρνουν στην πραγματική ζωή τις (μαχητικού τύπου) ιδιότητες των χαρακτήρων που παίζουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

LYS” (Γερμανία, 2010, 52’). Οικολογικό θρίλερ με παραλλαγμένο το concept της Γαίας, του οικοσυστήματος της Γης, ως οντότητας με συνείδηση.

NYDENION” (Γερμανία, 2010, 90’). Χορταστική space opera με ασταμάτητη δράση, μάχες διαστημοπλοίων, εντυπωσιακά εξωγήινα περιβάλλοντα, υψηλή τεχνολογία, cyborg, ίντριγκες, προδοσίες και όλα τα άλλα που συνθέτουν μια θεαματική διαστημική περιπέτεια στο κλίμα του κλασικού πλέον «Πολέμου των Άστρων», με μια πρόσθετη γεύση από αισθητική Paul Verhoeven (Total Recall).

“THE COLOR-Die Farbe” (Γερμανία, 2010, 85’). Ασπρόμαυρη ταινία βασισμένη σε διήγημα του Η.P. Lovecraft.

TRANSFER” (Γερμανία, 2010, 94’). Θέμα της ταινίας η μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης σε άλλο σώμα (για λόγους νεότητας), στα πλαίσια μιας οργανωμένης, νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΤΗΕ COLLAPSED” (Καναδάς, 2011, 83’). Καλογυρισμένο indie με θέμα τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την εξόντωση μιας οικογένειας, εξαιτίας κάποιου εξωγήινου ιού.

Η ελληνική συμμετοχή στο φετινό SFF-rated ATHENS αν και μικρότερη αριθμητικά σε σχέση με το 2011, συνεχίζει να εμπνέει αισιοδοξία για την ελληνική συμβολή στο είδος του φανταστικού. Έκπληξη μια ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με τέτοιο δυναμικό εκτόπισμα που οι διοργανωτές αποφάσισαν να την αναγορεύσουν ως τη μόνη πρωταγωνίστρια στη μεταμεσονύκτια ζώνη του φεστιβάλ. Πρόκειται για τo “ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”, μια κωμική ταινία υπερηρώων με ξεκαρδιστικές καταστάσεις, ανεξέλεγκτο σουρεαλισμό και αιχμηρή σάτιρα της Θεσσαλονίκης και των ιδιαιτεροτήτων της. H ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2011 και θα προβληθεί και στις τρεις μεταμεσονύκτιες προβολές του φεστιβάλ. Φυσικά, το MOVE IT σου είχε γράψει ξανά. Θυμήσου Ε Δ Ω.

Άλλη μια ταινία που θα παιχτεί στο φεστιβάλ είναι και το “Metropolis” σε σκηνοθεσία Fritz Lang. Η βουβή ταινία γυρισμένη το 1927 θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και από τους ακρογωνιαίους λίθους της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας. Εκπληκτική απεικόνιση μιας μελλοντικής κοινωνίας βαθύτατα διχασμένης ανάμεσα σε μια ελίτ που ουσιαστικά ζει σε μια ουτοπία και στη μάζα που ζει και εργάζεται υπόγεια σε απάνθρωπες συνθήκες, επηρέασε όσο λίγα φιλμ την κινηματογραφική τέχνη, παρά το αμφιλεγόμενο ιδεολογικά σενάριό της. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί η πληρέστερη κόπια που υπάρχει, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 με διάρκεια 167’. Την προβολή της ταινίας ντύνει μουσικά με live dj set o Le Vangelis, aka Βαγγέλης Μακρυγιαννάκις.

Τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής αφορούν μόνο στις ταινίες Μεγάλου Μήκους και δη για ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο. Το κοινό συνεχίζει να παίζει κύριο ρόλο στα βραβεία του φεστιβάλ, αφού μόνο αυτό αναδεικνύει τις νικήτριες ταινίες μικρού μήκους, ενώ φέτος με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές τους που θα κονταροχτυπηθούν με την Κριτική Επιτροπή για τον καθορισμό των βραβείων ταινιών μεγάλου μήκους. Και στο φετινό SFF-rated Athens, η διοργάνωση απογειώνει το κοινό της εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα συλλεκτικά και μη δώρα. Κόμικς, επιτραπέζια παιχνίδια, φιγούρες, dvd SFF-rated Athens, video games STAR WARS-ΤΗΕ OLD REPUBLIC και MASS EFFECT 3 και ακόμα σημειωματάρια, usb drives, ρολόγια χειρός, κούπες θερμός, καπέλα baseball και T shirts της ταινίας “John Carter”. Όπως κάθε χρόνο, όλες οι ξένες ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες στα Ελληνικά, ενώ σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το αψέντι θα μας συνοδεύει εν αφθονία στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.

Tο πρόγραμμα υπάρχει αναλυτικά στο εξαιρετικό pdf που μπορείς να βρεις Ε Δ Ω

Βe there, or be square!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos