"13 reasons why" season 2: Αμβλυμένο, αλλά καθηλωτικό

Σύνοψη: Καθώς η δίκη Baker εναντίον Liberty High ετοιμάζεται να ξεκινήσει κάποιος είναι αποφασισμένος να κρατήσει τη αλήθεια γύρω από την αυτοκτονία της Hannah κρυφή. Μια σειρά από αινιγματικές polaroid θα οδηγήσει τον Clay και τους συμμαθητές του στο να ανακαλύψουν ένα άρρωστο μυστικό και όσους προσπαθούν να το καλύψουν.

Άποψη: “Οι κασέτες ήταν μόνο η αρχή” είναι το tagline της δεύτερης σεζόν της επιτυχημένης σειράς του Netflix 13 Reasons Why, η οποία πιάνει την ιστορία μερικούς μήνες έπειτα από τα γεγονότα του φινάλε της πρώτης. Στο δεύτερο κύκλο της σειράς, το ρόλο των κασετών παίζουν οι καταθέσεις των ηρώων στο δικαστήριο, όπου καλούνται είτε ως μάρτυρες υπεράσπισης είτε ως κατηγορίας στην υπόθεση Baker εναντίον Liberty High School. Μέσα από αυτές ξετυλίγεται το κουβάρι της πλοκής ενώ το πλέγμα σχέσεων μεταξύ των χαρακτήρων γίνεται πιο πυκνό και πιο πολύπλοκο. Χαρακτήρες που προσπαθούν να ξεπεράσουν όλα όσα τους τραυμάτισαν, χαρακτήρες που πνίγονται από το θυμό τους, χαρακτήρες που χαμένοι στην ενοχή τους ψάχνουν συγχώρεση, μέσα σε ένα χώρο που δεν τους αφήνει να ξεχάσουν και πάντα υπό τη σκιά της αυτοκτονίας της Hannah και όσων την οδήγησαν σε αυτή.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από το κοινό, τόσο για τη γραφική αναπαράσταση του βιασμού της Hannah άλλα και της αυτοκτονίας της όσο και για τον αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τους επικριτές της, τρόπο που παρουσίαζε το θέμα. Στη δεύτερη σεζόν είναι φανερή η προσπάθεια του Netflix να αποφύγει παρόμοιες αντιδράσεις αλλά και να κατευνάσει όσους ξεκινούν να παρακολουθήσουν τη σειρά με μια κάποια προκατάληψη. Συχνά και με τρόπο αρκετά επιδεικτικό, οι σεναριογράφοι νιώθουν την ανάγκη να επισημάνουν, ακόμα και ρητά, τα όσα η πρώτη σεζόν κατάφερε με τρόπο εξαιρετικό να επικοινωνήσει κινηματογραφικά, χωρίς δηλαδή ένας χαρακτήρας να χρειαστεί να πει τα ακριβή λόγια αλλά με κάθε σκηνή και αλληλεπίδραση να καθοδηγούν το θεατή στα συμπεράσματα αυτά. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα το συναισθηματικό αντίκτυπο των καινούργιων επεισοδίων να είναι αισθητά μικρότερο από αυτό των προγενέστερων, αλλά ευτυχώς ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει να μην είναι αρκετός ώστε να εξαφανίσει όλα όσα κάνουν τη σειρά τόσο ενδιαφέρουσα.

Αν και η δεύτερη σεζόν της σειράς φαντάζει πιο μετριοπαθής σε σύγκριση με την πρώτη, εμπεριέχει αρκετές σκηνές που σοκάρουν, που θα μπορούσαν σε σημεία να κάνουν το θεατή να αναρωτηθεί μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Ναι, είναι πολύ πιθανό να είναι υπερβολικά τα όσα διαδραματίζονται, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αυτά εντάσσονται στο δράμα των ηρώων και ο ρόλος που παίζουν στην εξέλιξη της πλοκής συγχωρούν αυτές τις κορώνες, γιατί είναι αυτές οι κορώνες που επιτρέπουν στη σειρά να διατηρήσει τον καταιγιστικό ρυθμό της και στις 13 ώρες που διαρκεί ο καινούργιος κύκλος κάνοντας σε να θες να δεις το επόμενο επεισόδιο με το που πέσουν οι τίτλοι τέλους του προηγούμενου. Με μια απλή, αλλά άκρως εύστοχη, σκηνοθετική προσέγγιση ο δεύτερος κύκλος του 13 Reasons Why δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με μια εντυπωσιακή κινηματογράφηση ή ένα ριζοσπαστικό τρόπο αναπαράστασης του εφηβικού δράματος, αντίθετα επιλέγει να πλαισιώσει την πλοκή με μια αρκετά συμβατική κινηματογράφηση, η οποία είναι οικεία στο μάτι του θεατή και επιχειρεί να συγκεντρώσει την αμέριστη προσοχή του στα όσα συμβαίνουν και κυρίως στο αντίκτυπο που έχουν αυτά στους ήρωες.

Είναι αυτή η επιμονή της σειράς στην βαθιά εξέταση των επιπτώσεων που έχει το κάθε τι, κάθε δράση που ενεργεί ως κινητήρια δύναμη για την πλοκή, στο συναισθηματικό κόσμο των χαρακτήρων, που κάνει τη σειρά ξεχωριστή. Γιατί το 13 Reasons Why είναι μια σειρά που «αγαπάει» τους ήρωες της, τους προσεγγίζει με μια ανθρώπινη τρυφερότητα και τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν επιτρέποντας στο θεατή να ταξιδέψει μαζί τους, στοιχείο που είναι ακόμα πιο έντονο στη δεύτερη σεζόν. Καίριο ρόλο σε αυτό παίζουν οι ερμηνείες του καστ, που ποικίλουν από εξαιρετικές σε σπαρακτικές, δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες και αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια στο θεατή να μείνει αδιάφορος στα όσα τους συμβαίνουν. Με όλους τους χαρακτήρες της πρώτης σεζόν να επιστρέφουν αλλά και με την προσθήκη μερικών νέων, το 13 Reasons Why αποδεικνύει πως διαθέτει ίσως ένα από τα πιο αξιόλογα ensemble cast των τελευταίων χρόνων.

Μπορεί η δεύτερη σεζόν του 13 Reasons Why να έχει αρκετές ατέλειες και να μην είναι εφάμιλλη της αριστουργηματικής πρώτης, ωστόσο παραμένει μια σειρά που καθηλώνει, αλλά κυρίως προτρέπει σε σκέψη το θεατή που μετά το τέλος της θα ψάχνει αγωνιωδώς για το κατά πόσο και πότε θα επιστρέψει για μια τρίτη σεζόν.

 

Δημοσίευση: 2 Ιουνίου 2018, 12:30
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και υποσχόμενο τηλεοπτικό πρότζεκτ. Ο Μπεν...
8 ώρες
the favourite british independent awards
To "Favourite" του Γιώργου Λάνθιμου ξεκίνησε την συλλογή των...
11 ώρες
O "τρελός" Μπεν Ουίτλι ετοιμάζεται να προκαλέσει άλλη μια...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
23243
Strada
5500
Tulip
5415