ΣΕΙΡΕΣ

"War Sailor": Μια Νορβηγική Οδύσσεια με ψυχή, ένταση και συναίσθημα

Δημοσίευση: 13 Μαΐου 2023, 18:39
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δύο φίλοι μπαρκάρουν σε εμπορικό πλοίο για δουλειά χωρίς να υπολογίζουν ότι πολύ σύντομα θα τους συνάντησει ένα 'μικρό' γεγονός της ιστορίας, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η επιστροφή στη πατρίδα θα περάσει από χίλια κύματα .

<a href="/home-cinema-streaming/scoop/69787">Scoop</a>ΣΧΕΤΙΚΑScoop

Γνώμη: Τα αμερικάνικα στούντιο δε συγκινήθηκαν ιδιαίτερα στο άκουσμα του σεναρίου και πρότειναν βαριά ένα δίωρο φιλμ που θα άφηνε τους πρωταγωνιστές να θαλασσοδέρνονται στα βαθιά. Ευτυχώς το Netflix -που δεν διακρίνεται για την υπομονή του- δέχτηκε να παρουσιάσει ολόκληρο το όραμα κομμένο σε 3 ωριαία επεισόδια για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Όχι οτι χρειαζόταν .

Προσωπικά για 180 λεπτά είχα αποσβολωθει χωρίς διάλειμμα με τούτη τη Νορβηγική Οδύσσεια συνάμα με τις  περιπέτειες του Φρέντι και του κολλητού του που πάλευαν να μείνουν ζωντανοί μέσα στο χάος,να σώσουν κόσμο να γυρίσουν σπίτια τους.

Τι και αν είναι περιστοιχισμένο από δεκάδες κλισέ του είδους; Έχει σκηνοθετηθεί με μεράκι δίνοντας τον τόνο στο χτίσιμο μιας απίστευτης έντασης όταν ο πόλεμος βρίσκεται λίγα εκατοστά από τους ήρωες μας, αλλά παράλληλα σε κάνει να νοιαστείς για τον καθένα ξεχωριστά. Ο δημιοουργός Gunnar Vikene, με ότι μέσα διαθέτει βγάζει απο τη μύγα ξύγκι και σε κάνει να νιώθεις οτι βλέπεις μια θεατρική παράσταση με άρωμα κινηματογραφικού έπους.

Η κάμερα ακολουθεί στο βυθό όπου πνίγεσαι και εσύ μαζί με τους αθώους, εστιάζει στο πόνο που αισθάνεται ο καθένας ξεχωριστά, σου σφίγγει τη καρδιά με τις εναλλαγές συναισθημάτων. Χωρίς βαρύγδουπες ατάκες μονάχα με αργοσυρτες σιωπές και βλέμματα .

Όλο το καστ -που η πλειοψηφία του αποτελείται απο Νορβηγούς- κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν τους αναφέρουμε ξεχωριστά για να μη πάθουμε καμια θλάση στη γλώσσα, αλλά η παρουσία τους μοιάζει τόσο ανθρώπινη και πειστική που νομίζεις οτι δεν μιλάμε για ηθοποιούς αλλα για αληθινό κοινό.

Τα πραγματικά γεγονότα της διάλυσης του εμπορικού στόλου εξαιτίας της παρτίδας σκάκι που έπαιζαν οι μεγάλοι, περιείχαν τεράστιο θανατικό σε άμαχο πληθυσμό και πλήθος οικογενειών που σκόρπισαν σε μια νύχτα. Αυτό από μόνο του σε κάνει να νιώθεις άβολα, οπότε η θέαση του δεν είναι μια ευχάριστη βόλτα. Το θέαμα είναι σκληρό, χωρίς εντυπωσιασμούς αλλα με ένα ωμό ρεαλισμό. Ο σκηνοθέτης στα τρίβει όλα αυτά στο πρόσωπο και αλήθεια είναι ότι όταν τελειώσει το αριστούργημα αισθάνεσαι χάλια.

Αυτή είναι όμως η δύναμη του σινεμά: να σε γεμίζει παντός είδους συναισθήματα. Αν τα καταφέρει και σε κάνει και καλύτερο άνθρωπο, βεβαίως το αγοράζουμε .

Πώς πέτυχαν οι μπαγάσες: μια άρτια πολεμική ιστορία με περίσσιο συναίσθημα, ένα δραματικό αγώνα επιβίωσης μαζί με μια ωδή στην φιλία και την οικογένεια να λειτουργούν στην εντέλεια και να δένουν ταυτόχρονα μεταξύ τους, είναι αξιομνημόνευτο.

Όπως επίσης ότι ένα από τα καλύτερα δράματα του 2023 βρίσκεται στο Netflix χωρίς όμως αυτό να δίνει άλλοθι σε κανέναν. 

Το  War Sailor είναι μια φοβερή ιστορία που αδικείται από την απουσία του στη μεγάλη οθόνη, επιπλέει όμως πανεύκολα απέναντι σε άψυχους κολοσσούς. Γι αυτό και πρέπει να τιμηθεί απ' όλους τους σινεφίλ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos