Universal και AMC αλλάζουν το κινηματογραφικό σκηνικό

Δημοσίευση: 30 Ιουλίου 2020, 13:31
Συντάκτης:

Η Univeral Pictures και η AMC Theaters υπέγραψαν μια συμφωνία που επιτρέπει να προβάλλονται οι ταινίες του στούντιο πρώτα σε video on demand και τρεις εβδομάδες αργότερα να πραγματοποιείται η κινηματογραφική πρεμιέρα.

<a href="/nea/i-universal-strimarei-dorean-sto-youtube-tis-7-klassikes-tis-tainies-tromoy/63870">Η Universal στριμάρει δωρεάν στο YouTube τις 7 κλασσικές της ταινίες τρόμου </a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Universal στριμάρει δωρεάν στο YouTube τις 7 κλασσικές της ταινίες τρόμου

Οι νέες συνθήκες της πανδημίας φαίνεται να έχουν αλλάξει ραγδαία το κινηματογραφικό σκηνικό, όπως και η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιφέρει αλλαγές αλλά και διαφωνίες. Τα υπόλοιπα στούντιο θα πρέπει να βρουν τρόπους για να είναι ανταγωνιστικά σε αυτήν την απόφαση σχετικά με την κατ’οίκον παρακολούθηση ταινιών. Δεν είναι γνωστή η οικονομική συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες. Οι ταινίες της Universal δεν θα ενοικιάζονται για λιγότερο από είκοσι δολάρια πριν προβληθούν στα σινεμά, ενώ τρεις μήνες μετά την προβολή στο σινεμά, ίσως να πέφτει στα τρία με έξι δολάρια.

Η Universal έχει δύο δυνατά χαρτιά στα σκαριά της, τα νέα «Jurassic World» και «Fast and Furious» που θα μπορούσαν να βγουν πρώτα σε video on demand, δεκαεπτά μέρες πριν την πρώτη προβολή τους στα σινεμά. Παρόλα αυτά, αυτήν την κίνηση σκοπεύει να την κάνει με ταινίες με μικρότερο μπάτζετ, με κωμωδίες και ταινίες τρόμου που ίσως να μην έκαναν ούτως ή άλλως θεαματικές εισπράξεις στο σινεμά. Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες ταινίες, το στούντιο έχει έτοιμα και τα «Minions: The Rise of Gru», «Halloween Kills» με την Jamie Lee Curtis και το «355», ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με την Jessica Chastain, την Penelope Cruz και την Lupita Nyong’o. Να θυμίσουμε επίσης ότι μέσα στην πανδημία, η Universal είχε κυκλοφορήσει σε VOD το «Trolls World Tour», κερδίζοντας ανέλπιστα πολλά χρήματα αλλά προκαλώντας και μεγάλες αντιδράσεις, όπως από την AMC που είχε πει ότι δεν θα προβάλλει ξανά ταινίες του εν λόγω στούντιο. Την Τρίτη όμως οι δύο εταιρείες τα βρήκαν και ήρθαν σε συμφωνία.

Θυμηθείτε εδώ την παραδοχή της Universal.

¨Η κινηματογραφική εμπειρία εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχείρησής μας» δήλωσε η Donna Langley της Universal Filmed Entertainment Group. «Η συνεργασία που έχουμε κάνει με την AMC καθοδηγείται από την συλλογική μας επιθυμία να διασφαλίσουμε ένα ακμάζον μέλλον για το σύστημα διανομής ταινιών και να ικανοποιήσουμε την ζήτηση των καταναλωτών με ευελιξία». Από την δική του πλευρά, ο CEO της AMC, Adam Aron, ανέφερε πως «εστιάζοντας στην μακροπρόθεσμη υγεία της βιομηχανίας μας θα σημειώσουμε πως όπως τα εστιατόρια έχουν αναπτυχθεί παρόλο που κάθε σπίτι έχει κουζίνα, η AMC είναι πολύ σίγουροι ότι οι θεατές των σινεμά θα έρθουν στους κινηματογράφους μας σε πολύ μεγάλο αριθμό σε ένα μετά-πανδημικό κόσμο. Καθώς οι άνθρωποι απολαμβάνουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους, πιστεύουμε ότι η απόδραση και η μαγική κοινή εμπειρία που προσφέρονται στους κινηματογράφους μας, θα είναι πάντα μια συναρπαστική επιλογή.

Η αλήθεια είναι πως για χρόνια η Universal και άλλα στούντιο προσπαθούν να αλλάξουν τις συνθήκες στην κατ’οίκον παρακολούθηση ταινιών. Μέχρι τώρα ισχύει ότι για να διατεθεί σε VOD ή σε streaming πλατφόρμα θα πρέπει να έχουν περάσει ενενήντα μέρες από την κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας. Οι εταιρείες όμως πιστεύουν ότι είναι μεγάλο το διάστημα μιας και για τις περισσότερες ταινίες αυτό που ισχύει είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εισιτηρίων κόβεται τις πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες και έτσι το ζήτημα αυτό επανήλθε στο προσκήνιο δεδομένου ότι τα σινεμά ήταν κλειστά. Έτσι, η Universal ήταν η πρώτη που κατέφυγε στην λύση του VOD, κερδίζοντας 100 εκατομμύρια δολάρια από την ενοικίαση των Trolls, υπολογίζοντας ότι το νοίκιασαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι την πρώτη εβδομάδα. Έπειτα έγινε διαθέσιμη και η κωμωδία του Judd Apatow «King of Staten Island» αλλά και την «Emma» που είχε αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους αλλά είχε διακοπεί λόγω του κλεισίματος. Εδώ και χρόνια βέβαια η Universal προσπαθεί να αλλάξει τους όρους για την διάθεση σε video on demand, αν θυμηθούμε ότι το είχε επιχειρήσει και το 2011 με το «Tower Heist», την κωμωδία με τους Ben Stiller και Eddie Murphy. Πλέον βέβαια έχουν αρχίσει σταδιακά να ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο, οπότε μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη επιλογή και αν θα εμποδίσει τον κόσμο να επισκεφτεί τις αίθουσες, λόγω της ευκολίας της οικιακής παρακολούθησης.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 30 Ιουλίου 2020, 13:31
Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2020, 13:35
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos