H Universal μόλις παραδέχθηκε ότι η κινηματογραφική διανομή δεν αποτελεί προτεραιότητα

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2020, 03:07
Συντάκτης:

 Με την πανδημία του Covid-19 και την καραντίνα που ακολούθησε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι συνήθειες μας άλλαξαν άρδην και μέσα σε άλλες, άλλαξε και ο τρόπος που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε κινηματογραφικές ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις. Όσον αφορά τον χώρο του σινεμά, λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος των κινηματογραφικών αιθουσών, ο κόσμος στράφηκε σε streaming υπηρεσίες, ενώ πολλές ταινίες που υπό άλλες συνθήκες θα κυκλοφορούσαν στα σινεμά, προτίμησαν είτε να τις προβάλλουν μέσω streaming πλατφόρμας, είτε σε VOD (video on demand), όπου στην ουσία πληρώνουν ένα αντίτιμο και νοικιάζουν την ταινία για κάποιες μέρες, κάτι που έγινε κατά κόρον στην Αμερική μιας και ούτως ή άλλως υπήρχε-σε μικρότερο βαθμό- αυτή η συνήθεια.

<a href="/nea/apo-22-noemvrioy-oloi-oi-kinimatografoi-tha-leitoyrgoyn-os-covid-free/65496">Από 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑπό 22 Νοεμβρίου όλοι οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν ως covid-free

 Το ζήτημα όμως είναι ότι πότε και πώς θα επιστρέψουμε σε αυτό που ορίζουμε ως κανονικότητα. Επ’ αυτού, η Universal Studios με δήλωση στην Wall Street Journal, έριξε μια βόμβα δηλώνοντας πως δεν έχει σημασία πότε θα ξανανοίξουν τα σινεμά, το VOD είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της νέας κανονικότητας. Να θυμίσουμε ότι η Universal είναι η εταιρεία που προσέφερε σε VOD μια από τις νέες της ταινίες, το animation «Trolls Around Tour» το οποίο σε τρείς εβδομάδες είχε έσοδα από τις ενοικιάσεις εκατό εκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τα έσοδα που είχε η πρώτη ταινία Trolls για το ίδιο χρονικό διάστημα, όταν είχε κυκλοφορήσει στα σινεμά το 2017. Ο CEO της εταιρείας Jeff Shell το έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο δηλώνοντας πως «όσο γρήγορα και αν ξανανοίξουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, εμείς περιμένουμε να κυκλοφορούμε τις ταινίες και με τους δύο τρόπους (και στις αίθουσες και σε VOD)». Η Universal εκμεταλλεύτηκε κατά κόρον τον τρόπο αυτό, καθώς και άλλες ταινίες έγιναν διαθέσιμες σε VOD, όπως τα «The Invisible Man», «Emma» και «The Hunt», τα οποία έστω και λίγο, είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν και στις αίθουσες, ενώ το Trolls ήταν η πρώτη ταινία που βγήκε απευθείας για ενοικίαση, όπως θα γίνει με την νέα ταινία του Judd Apatow, «The King of Staten Island».

The king of staten islandThe king of staten island

Το παράδειγμα φαίνεται πως πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, όπως η Warnes Bros. με το «Scoob», την ταινία κινουμένων σχεδίων με τον γνωστό σκύλο. Για πολλές εταιρείες δεν είναι προτεραιότητα το να διατηρηθεί η κινηματογραφική εμπειρία, όταν με το καλό ανοίξουν πάλι οι αίθουσες (στην χώρα μας θα γίνει μέσα στον Ιούνιο), αλλά μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και έτσι να εξασφαλίσουν τα έσοδα που πιθανόν πιστεύουν ότι δεν θα έχουν αν τρενάρουν τις ταινίες για αργότερα. Αφενός η συγκράτηση του κόσμου, αφετέρου οι περιορισμοί στο πόσος κόσμος θα μπορεί να μπαίνει πλέον στις αίθουσες, εκ των πραγμάτων θα μειώσει τα έσοδα των ταινιών. Για να το δούμε με αριθμούς, το Trolls το 2016 είχε έσοδα για όσο έμεινε στις αίθουσες 153 εκατομμύρια δολάρια στην Βόρεια Αμερική και 346 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αν το σίκουελ έβγαινε στις αίθουσες, με τον περιορισμό ότι πρέπει να μπαίνουν οι μισοί ή λίγο περισσότερο από τους μισούς θεατές ανά αίθουσα (στην Αμερική θα επιτρέπεται το 55%), αυτό θα σήμαινε ότι σήμερα θα έβγαζε περίπου 84 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και γύρω στα 170 εκατομμύρια παγκοσμίως. Με την ενοικίαση του δεύτερου Trolls να είναι στα 19,99$ στην Αμερική και κάπου εκεί και σε όσες άλλες χώρες διατίθεται σε VOD, κατάφερε μόνο μέσα σε τρείς εβδομάδες να έχει έσοδα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Η διαδικτυακή ενοικίαση φαίνεται να μπήκε στις ζωές πολλών ανθρώπων, αν και το Trolls προς το παρόν είναι η μόνη νέα ταινία που δεν παίχτηκε καθόλου στα σινεμά και είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση.

Τrolls world tourΤrolls world tour

 Όπως ήταν λογικό οι Αμερικανοί αιθουσάρχες αντέδρασαν σε αυτήν την απόφαση και θεωρούν ότι όταν λήξει η πανδημία το VOD δεν θα είναι η κανονικότητα. Από κάποιους όμως η αντίδραση ήταν εντονότερη. Η AMC Theatres, η μεγαλύτερη επιχείρηση με κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική (η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεωκοπία), ανέφερε ότι αν ισχύει αυτό που δήλωσε η Universal, ότι τις ταινίες που θα παίζονται στα σινεμά, θα τις προσφέρει και σε VOD, τότε δεν θα προβληθούν ξανά ταινίες της συγκεκριμένης εταιρείας στις χίλιες αίθουσες που έχει παγκοσμίως η επιχείρηση. Σε γράμμα του προς την Universal, ο CEO της AMC ανέφερε πως «αυτή η ριζική αλλαγή από την Universal στο επιχειρηματικό μοντέλο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο εταιρείες μας, δεν αντιπροσωπεύει για μας τίποτα άλλο παρά ένα μειονέκτημα, και είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο για την AMC Entertainment». Άλλωστε, πέρα από την Universal καμία άλλη εταιρεία δεν επιχείρησε  προς το παρόν κάτι αντίστοιχο, με τις ταινίες απλώς να μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο και ακόμα και το Scoob είναι μια εξαίρεση, όπως δήλωσε η Warner Bros. θέλοντας να καθησυχάσει τα πνεύματα.

Στο γράμμα που της απέστειλε ο διευθυντής της AMC, η Universal απάντησε με την εξής δήλωση: «Ο σκοπός μας με το να προβάλλουμε το Trolls: World Tour σε PVOD ήταν για να προσφέρουμε ψυχαγωγία στους ανθρώπους που ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια, όσο οι κινηματογραφικές αίθουσες και άλλες μορφές ψυχαγωγίας δεν λειτουργούσαν. Βάσει της ενθουσιώδους υποδοχής της ταινίας, πιστεύουμε ότι η κίνησή μας ήταν σωστή. Με την απόφαση να μην διανείμουμε την ταινία στα σινεμά, το οποίο όχι μόνο θα εμπόδιζε τους ανθρώπους από το να δουν την ταινία, αλλά θα επηρέαζε αρνητικά τους συνεργάτες μας και τους υπαλλήλους μας, η απόφαση ήταν σαφής. Η επιθυμία μας ήταν πάντα να προσφέρουμε ψυχαγωγία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Πιστεύουμε απόλυτα στην κινηματογραφική εμπειρία και δεν έχουμε κάνει κάποια δήλωση για το αντίθετο. Όπως δηλώσαμε νωρίτερα, περιμένουμε να προβάλλουμε τις ταινίες μας στις αίθουσες, όπως και σε PVOD, όταν η δυνατότητα διανομής έχει νόημα. Ανυπομονούμε να έχουμε επιπλέον ιδιωτικές συνομιλίες με τους συνεργάτες μας, αλλά απογοητευόμαστε από αυτή την συντονισμένη προσπάθεια της AMC και του NATO (National Association of Theatre Owners) να συγχέουν την θέση μας και τις πράξεις μας».

Θα κάνουν και οι δύο πλευρές υποχωρήσεις όταν έρθει η ώρα του νέου James Bond και του νέου Fast & Furious που έχει η Universal, όμως το θέμα δεν είναι μόνο αυτά τα δύο μπλοκμπάστερ αλλά όλα τα υπόλοιπα φιλμ και από άλλες εταιρείες που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Universal, σε μια κινηματογραφική πραγματικότητα που πολύ δύσκολα θα παραμείνει όπως την γνωρίζαμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos