Tenet: "Έχει λιγότερα ειδικά εφέ από μια ρομαντική κομεντί!"

Δημοσίευση: 17 Aug 2020, 18:29
Συντάκτης:

Καθώς η πρεμιέρα του “Tenet” όλο και πλησιάζει, ο Κρίστοφερ Νόλαν μοιράζεται με το κοινό μικρές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την παραγωγή της ταινίας χωρίς ωστόσο να προδίδει το παραμικρό για την υπόθεση. Πρόσφατα, μίλησε για τα ειδικά εφέ του “Tenet” που όσο και αν φαίνεται ότι είναι διάσπαρτα στην ταινία, ο σκηνοθέτης ομολογεί ότι στην πραγματικότητα είναι λιγότερα από αυτά που θα βλέπαμε σε μία ρομαντική κωμωδία. Η περιορισμένη χρησιμότητά τους όμως δεν έκαναν εύκολη την δουλειά του μοντέρ καθώς το “Tenet” ήταν κατά τον ίδιο μία από τις δυσκολότερες ταινίες από άποψη μοντάζ.

<a href="/nea/h-mulan-xeperase-tenet-se-eipraxeis/63270">H Mulan ξεπέρασε το Tenet σε ειπράξεις</a>ΣΧΕΤΙΚΑH Mulan ξεπέρασε το Tenet σε ειπράξεις

Μιλώντας στο περιοδικό ICG, ο Νόλαν τόνισε τον εντυπωσιακό αριθμό πρακτικών εφέ που εφάρμοσαν για το “Tenet” και όπως λέει και ο ίδιος: «Η κλίμακα της οπτικής πλευράς μπορεί να είναι μεγάλη όμως ειδικά εφέ θα βρείτε περισσότερα στις ρομαντικές κωμωδίες».

Η Τζένιφερ Λέιμ των “Hereditary” και “Marriage Story” που κάλυψε την θέση του συχνού συνεργάτη του Νόλαν, Λι Σμιθ ο οποίος την περίοδο των γυρισμάτων ήταν απασχολημένος με το “1917” του Σαμ Μέντες, μίλησε με νούμερα και αποκάλυψε ότι τα πλάνα ειδικών εφέ είναι περίπου 300. Μπορεί να ακούγονται πολλά, υπολογίστε όμως ότι ένα τυπικό blockbuster έχει πολλά περισσότερα. Για παράδειγμα, στο franchise των “Transformers” αυτά τα πλάνα κυμαίνονται από 600 σε 1000 (αναλόγως την ταινία) ενώ στο “Avengers: Age of Ultron” είναι πάνω από 3000. Στο “Inception” ο αριθμός ήταν και εκεί μεγαλύτερος (500), αλλά και πάλι δεν έφτανε τις χιλιάδες των παραπάνω παραγωγών.

Ο σκηνοθέτης επιπλέον αναφέρθηκε στην δουλειά του Άντριου Τζάκσον, επικεφαλής επί των πρακτικών εφέ: «Ήταν υπεύθυνος για το δίχτυ ασφαλείας μας. Θέλαμε να καταγράψουμε τα πάντα με την κάμερα, αλλά αν δεν ήταν εφικτό, τι επιλογές είχαμε στο post production; Ουσιαστικά, δεν έκανε την δουλειά για την οποία επιλέχθηκε γιατί μας βοήθησε τόσο πολύ στο πρακτικό κομμάτι. Υπήρχε ακόμα υλικό και περίπλοκα ειδικά εφέ για την ομάδα της Double Negative, όμως επωφεληθήκαμε πολύ από την εμπειρία του Τζάκσον στο σετ».

Βέβαια, επειδή δεν υπάρχουν πολλά εφέ στο “Tenet” αυτό δεν σημαίνει ότι η ταινία ήταν απλή στο δέσιμο κάθε σκηνής στο post production. Στο ίδιο άρθρο, ο Νόλαν επαίνεσε την δουλειά της Λέιμ: «Ήταν πολύ ευχάριστη η πρώτη μας συνεργασία. Όταν πρωτοήρθε, της είπα αστειευόμενος ότι αυτή θα είναι η πιο δύσκολη ταινία που έχει μοντάρει ποτέ –και δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσε με αυτό τώρα. Το να δουλεύεις με όλες τις πλευρές του χρόνου που κυλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις  σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος να πας παραπέρα από αυτό που είναι γραμμένο στο χαρτί, όσο η εκτέλεση συνδυάζεται με μία επιτυχημένη μεταφορά στο οπτικό κομμάτι».

Από όσα εξηγεί ο Νόλαν, εμείς έχουμε πάρει μόνο μία μικρή ιδέα από το τρέιλερ της ταινίας. Περιμένουμε το “Tenet” με αγωνία στις 27/08 οπότε και θα κάνει πρεμιέρα στην χώρα μας.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos