ΣΕΙΡΕΣ

"Succession" season 4: Γράφει τηλεοπτική ιστορία

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2023, 15:24
Συντάκτης:

Το πρόβλημα με το “Succession”, aka την καλύτερη τηλεοπτική σειρά των τελευταίων πέντε ετών, είναι η δυσκολία του να περιγράψεις σε κάποιον που δεν την έχει δει τους λόγους που την καθιστούν εξαιρετική.

<a href="/nea/true-detective-s04-den-les-ohi-se-ayti-ti-seirara/69389">"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"True Detective" s04: Δεν λες όχι σε αυτή τη σειράρα

«Είναι για μια οικογένεια ζάμπλουτων, της οποίας ο πατριάρχης είναι μια φιγούρα βασισμένη στον Ρούπερτ Μέρντοχ. Έχει τέσσερα παιδιά, όλα είναι κατεστραμμένα, το καθένα με τον δικό του τρόπο, και το θέμα είναι ποιο από αυτά θα διαδεχθεί τον πατέρα στη διοίκηση της αυτοκρατορίας που έχει χτίσει».

Έτσι περιγράφω πάντα τη σειρά, όταν προσπαθώ να πείσω φίλους και γνωστούς να τη δουν. Πλέον, μετά και το τρίτο επεισόδιο της τέταρτης και τελευταίας σεζόν, δεν την περιγράφω καν. Απλά τους λέω να τη δουν και να με ευχαριστήσουν αργότερα. Γιατί η όποια περιγραφή της υπόθεσης του “Succession” δεν μπορεί να μεταφέρει τα συναισθήματα που προκαλεί και το πώς αυτή η οικογένεια τεράτων έχει καταφέρει να προκαλέσει εμμονή σε χιλιάδες θεατές.

Αρχικά, ένα από τα πράγματα που διαφοροποιούν τη σειρά από άλλες απεικονίσεις αμύθητα πλούσιων και ισχυρών οικογενειών, είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζει τον ίδιο τον πλούτο. Ναι, θα δεις ιδιωτικά τζετ και σκάφη, πολυτελή δείπνα και γάμους που κοστίζουν όσα δεν θα βγάλεις ποτέ στη ζωή σου.

Όμως, τα λεφτά και αυτά τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις, δεν απασχολούν τον Τζέσι Άρμστρονγκ, τον άνθρωπο που οραματίστηκε αυτό το σύμπαν. Στο σύμπαν του “Succession”, τα λεφτά είναι δευτερεύοντα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η εξουσία και το πώς αυτή καθορίζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής ανθρώπων όπως τα μέλη της οικογένειας Roy. Από τις επιχειρηματικές τους κινήσεις μέχρι τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, όλα καταλήγουν να είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και όλοι λειτουργούν σαν πιόνια σε μια ατέρμονη παρτίδα σκάκι.

Το άλλο συναρπαστικό στοιχείο της σειράς είναι το πώς καταλήγει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της. Σε κάθε σεζόν, ο Λόγκαν Ρόι (Μπράιαν Κοξ), ουσιαστικά τεστάρει ένα από τα παιδιά του, για να αποφασίσει εάν είναι αρκετά killer για να επιβραβευτεί ή αν πρέπει να το διαολοστείλει με ένα από τα αγαπημένα του “FUCK OFF”. Στη θεωρία, αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τη σειρά σε κάποια κοιλιά, όμως στην πράξη αποδείχθηκε το δυνατό της χαρτί. Κι αυτό γιατί έχει οδηγήσει στη δημιουργία μερικών από τους πιο καλοσχηματισμένους, πειστικούς και consistent χαρακτήρες που έχουμε δει στην ιστορία της τηλεόρασης.

Κι ενώ στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια σειρά από εξαιρετικά αντιπαθείς, βαθύτατα προβληματικούς κι απάνθρωπους αντι-ήρωες, αυτοί παρουσιάζονται μπροστά μας τόσο ανθρώπινοι που καταφέρνουν να κερδίσουν μέχρι και τον οίκτο μας, κάτι που όχι μόνο δεν αξίζουν αλλά δεν θα επεδείκνυαν καν προς τον συνάνθρωπό τους, πολύ απλά γιατί ο κόσμος τους, όσο γεμάτος πολυτέλεια κι αν είναι, αποδεικνύεται εξωφρενικά και ασφυκτικά μικρός.

Για τις ερμηνείες του συνόλου του καστ, δεν υπάρχει κάτι να ειπωθεί που να μην έχει ειπωθεί ήδη. Έχει άλλωστε χυθεί αρκετό μελάνι για το method acting του Τζέρεμι Στρονγκ και το πόσο αυτό εκνευρίζει τον Μπράιαν Κοξ, τον τρόπο που ο Κίεραν Κάλκιν παίζει ακόμα με το σήκωμα των φρυδιών του και τα γεμάτα μίσος βλέμματα που εκτοξεύει η Σάρα Σνουκ στους εκλεκτούς, φανταστικούς συγγενείς της. Το “Succession” είναι τρανό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένα σενάριο-κομψοτέχνημα πέφτει στα χέρια ηθοποιών που μπορούν αρχικά να κατανοήσουν και έπειτα να ζωντανέψουν ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρειά του.

"Succesion" season 3: Ρωμαϊκή αρένα

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στα τρία πρώτα επεισόδια της τελευταίας σεζόν, με την πλοκή να έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι πιθανά, αλλά οι θεατές ξέρουν πια ότι όλοι θα παραμείνουν πεισματικά και αμετάκλητα ο εαυτός τους. Όλα τριγύρω μπορεί να αλλάζουν, αλλά όλα τα ίδια μένουν για την οικογένεια Roy, κάτι που ισχύει για όλες τις οικογένειες, χωρίς απαραίτητα να έχουν από πίσω τους μια μιντιακή αυτοκρατορία. Κι ο δεσμός που ανέπτυξαν τα τρία αδέλφια στο τέλος της τρίτης σεζόν είναι σίγουρο ότι θα κλυδωνιστεί. Γιατί στο σύμπαν του “Succession” όλοι είναι μόνοι ενάντια σε όλους. Ο Άρμστρονγκ ξέρει καλά ότι οι θεατές του έχουν μάθει να περιμένουν συγκεκριμένες αντιδράσεις από τον κάθε χαρακτήρα.

Και στα δύο πρώτα επεισόδια, τραβάει αρχικά μαλακά το χαλί κάτω από τα πόδια τους, ενώ στο τρίτο το αρπάζει και του βάζει και φωτιά και χαρίζει μία από τις συγκλονιστικότερες ώρες τηλεόρασης, για την οποία σίγουρα θα γραφτούν μέχρι και διατριβές στο κοντινό μέλλον, αν δεν γράφονται ήδη.

Η ιστορία της οικογένειας Roy θα φτάσει σύντομα στο τέλος της και πλέον κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει. Αλλά το ίδιο το “Succession” δεν χρειάστηκε καν να ολοκληρωθεί για να κάνει κάτι που λίγες σειρές έχουν καταφέρει: να γράψει τηλεοπτική ιστορία.

Στην Ελλάδα, η σειρά προβάλλεται στο Novacinema

 

 

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 13 Απριλίου 2023, 15:24
Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2023, 02:22
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos