ΣΕΙΡΕΣ

"Sky Rojo" season 1: Προβληματική καρικατούρα

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2021, 14:15

Η Coral (Verónica Sánchez), η Wendy (Lali Espósito) και η Gina (Yany Prado) είναι τρεις εργάτριες του σεξ, που δουλεύουν μαζί στο κλαμπ «Οι νύφες» κάπου στο νησί της Τενερίφης. Μετά από μια αιματηρή σύγκρουση με τον προαγωγό τους Romeo (Asier Etxeandia), επιδίδονται σε μια φρενήρη πορεία απόδρασης από τα τσιράκια του, τα αδέρφια Moisés (Miguel Ángel Silvestre) και Christian (Enric Auquer), αλλά και από την μέχρι πρότινος ζωή τους.

<a href="/nea/essex-serpent-peistiko-vretaniko-drama-epohis/66485">&quot;The Essex serpent&quot;: Πειστικό βρετανικό δράμα εποχής</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The Essex serpent": Πειστικό βρετανικό δράμα εποχής

Η νέα σειρά του Álex Pina και των συνεργατών του (“La casa de papel”, “Vis a vis”, “El embarcadero”) θα ήθελε να είναι μια ελαφριά και καταιγιστική, αστεία και ευαίσθητη, σκληρή και διασκεδαστική προσέγγιση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος του σύγχρονου κόσμου: της πορνείας και του trafficking που την διαφεντεύει. Με ταχύτατη εξέλιξη, φανταχτερά πλάνα, χτυπητές μουσικές επιλογές και σκληρές ιστορίες  να ντύνουν την δράση του. Με μια κουλ Tarantino-esque ματιά επάνω στην ακραία βία, την κακοποίηση, την απειλή που αποτελούν τον πυρήνα της βιομηχανίας της πορνείας και την πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες του σήμερα.

Αυτό που καταφέρνει να είναι ωστόσο είναι μια επιπόλαιη, απλουστευτική και φοβερά επιτηδευμένη προσπάθεια που υπόσχεται φεμινιστική εκδικητικότητα και γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά στην πράξη την καταπατά συνεχώς.

Ενώ η ιστορία δεν ακολουθεί την γραμμικότητα του χρόνου και εμπεριέχει ανατροπές και γρήγορη δράση, κι ενώ η όλη αφήγηση περιστρέφεται γύρω από έναν πολύ ισχυρό πυρήνα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά κακογραμμένο. Καταπιάνεται με πολλά θέματα, όλα τους σοβαρά και ευαίσθητα, από την συναίνεση και την σωματεμπορία μέχρι τον καπιταλισμό και την φτώχεια, ενώ ξεκάθαρα δεν μπορεί να τα στηρίξει. Διάλογοι, μονόλογοι και αφηγήσεις του παρελθόντος συνοδεύονται από βαρυσήμαντα τσιτάτα και αυτήν την γνωστή επιδεικτική απλούστευση της προσέγγισης  των δημιουργών, ενώ ακόμα και στα σημεία που προσπαθεί να δώσει ένα βάθος, αφηγηματικά ή χαρακτηρολογικά, το χάνει στο αμέσως επόμενο λεπτό.

Κυρίως, υπάρχει μια συνεχής επιστροφή στο περιεχόμενο της δουλειάς αυτών των γυναικών, στο φάσμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της τιμωρητικότητας που έχουν υποστεί. Η αφήγηση γυρνά ξανά και ξανά στο τι χρειάστηκε να κάνουν, στο τι εξαναγκάζονται να κάνουν προκειμένου να επιβιώσουν. Και πέρα από το ότι πραγματικά ο καθένας μπορεί να φανταστεί το τι συμβαίνει σ’ ένα τέτοιο κλαμπ και στις εργαζόμενές του, χωρίς να το βλέπει σε λούπα, η συνεχής επιστροφή στην κακοποιητική σεξουαλικότητα και τις λεπτομέρειές της όχι μόνο δεν λειτουργεί καταγγελτικά, προβληματίζοντάς μας για την φρίκη που βιώνεται, αλλά είναι σαν να γίνεται με μόνο σκοπό την έλξη του κοινού. Σαν να χρησιμοποιείς ο ίδιος την σεξουαλικοποίηση που καταγγέλλεις.

Φυσικά, η εκκεντρικότητα και το μαύρο χιούμορ που επιθυμεί δεν του βγαίνουν καθόλου, και η αποτύπωση της ωμής βίας με ταραντινικό στυλιζάρισμα εδώ δεν αποδίδει. Γιατί ακόμα και η αβαθής και στυλιζαρισμένη σπλατεριά θέλει μαεστρία για να μην καταλήξει γελοιότητα. Δεν αρκούν δύο ωραία μουσικά κομμάτια και λίγη κοκαΐνη σε ένα πλάνο για να την σώσουν.

Επιπλέον, οι περισσότερες ερμηνείες φλερτάρουν έντονα με την καρικατούρα, και προφανώς δεν βοηθιούνται από την σεναριακή πένα, με τα back stories των χαρακτήρων να μην προσφέρουν κανένα συναισθηματικό βάθος. Ευτυχώς, η κοφτή δράση και η σύντομη διάρκεια δεν αφήνουν τα πράγματα να πλατειάσουν.

Γενικά, πρόκειται για μια πολυπροβληματική και ρηχή δουλειά, που όχι απλώς δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να της χαρίσουν οι θεματικές της, αλλά τις υποτιμά με μεγάλη επιτήδευση για να κάνει τα δικά της. Λίγη, πολύ λίγη, και όχι επειδή συνίσταται σε 8 ημίωρα επεισόδια.

Το “Sky Rojo” είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Netflix και έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερο κύκλο επεισοδίων.

Ανδρομάχη Σδούκου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ