ΣΕΙΡΕΣ

"Shadow and bone" season 1: Σαγηνευτικό fantasy hit

Δημοσίευση: 21 Ιουνίου 2021, 18:39

Σύνοψη: Σ’ έναν κατακερματισμένο από τον πόλεμο κόσμο το άλλοτε μεγάλο έθνος των Ravka έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μία ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού με τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα να καραδοκούν.

<a href="/nea/love-death-and-robots-season-3-xekathara-veltiomeno/66472">&quot;Love, death and robots&quot; season 3: Ξεκάθαρα βελτιωμένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Love, death and robots" season 3: Ξεκάθαρα βελτιωμένο

Όταν ένα στρατιωτικό τάγμα δέχεται επίθεση στο Διάσελο μία στρατιώτης, η Alina Starkov, απελευθερώνει μία απερίγραπτη δύναμη ικανή να λυτρώσει τη χώρα της.

Τότε είναι που εκείνη θα οδηγηθεί στη βασιλική Αυλή προκειμένου να εκπαιδευτεί ως μέλος μίας μαγικής ελίτ αποτελούμενη από τους λεγόμενους Grisha.

Άποψη: Η βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία young adult μυθιστορημάτων της Leigh Bardugo  σειρά του Netflix Shadow and Bone, την οποία παρακολούθησαν πενήντα πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά μέσα στις μόλις 28 πρώτες ημέρες κυκλοφορίας της, δεν χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία της.

Κεντρική ηρωίδα είναι μία ορφανή κοπέλα που αγνοώντας σαν ένας άλλος Harry Potter τις μαγικές δυνάμεις της είναι η εκλεκτή και η μόνη που μπορεί να ελευθερώσει τον τόπο της και τους ανθρώπους του από το Διάσελο των Σκιών.

Την περιπετειώδη ιστορία της Alina Starkov συνοδεύουν τα γνωστά συστατικά των σειρών του είδους. Έρωτες, πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, γερές δόσεις μαγείας, μυθικά πλάσματα, τέρατα, αγωνιώδης δράση και πολλές σκηνές μάχης. Και όλα αυτά με φόντο ένα μαγικό σύμπαν εμπνευσμένο αισθητικά από την τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα.

Η σειρά χτίζει ένα σαγηνευτικό οπτικά κόσμο με εντυπωσιακά κοστούμια, επιβλητικά σκηνικά και μπόλικα εφέ.  Δυσκολευόμαστε όμως να βυθιστούμε στον κόσμο αυτό, τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια, λόγω του βεβιασμένου τρόπου με τον οποίο αυτός μας συστήνεται. Και αυτό γιατί βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με πληροφορίες και ορολογίες που δεν αποσαφηνίζονται με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιζόμαστε.

Μία μπερδεμένη και όχι και τόσο καθαρή εικόνα λοιπόν σχηματίζουμε για το μαγικό σύμπαν της σειράς, για τα διάφορα βασίλεια και έθνη που το απαρτίζουν, τις κατηγορίες των μάγων Grisha και τις δυνάμεις τους, η οποία όμως ξεθολώνει όσο τα επεισόδια προχωρούν και το ένα διαδέχεται το άλλο.

Προσπερνώντας το πρόβλημα αυτό η υπερπαραγωγή του Netflix καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Ενώ η γεμάτη ανατροπές πλοκή τρέχει με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς το σασπένς κυριαρχεί με τα ερωτήματα για τη μοίρα των ηρώων και της πολύπαθης Ravka να αυξάνονται.

Η σειρά Shadow and Bone σίγουρα δεν αποτελεί το Game of thrones του Netflix, όπως από πολλούς χαρακτηρίστηκε. Ούτε ήρθε για να προσθέσει κάτι καινούργιο στις επικές σειρές φαντασίας.

Καταφέρνει όμως να ικανοποιήσει τους φαν του είδους προσκαλώντας τους σε ένα ταξίδι γεμάτο μαγεία και νύξεις για τη φιλία, την πίστη, την εξουσία.  

Aναστασία Σταθά

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

My spy

My spy

Η νέα κωμωδία του Peter Segal (“Get Smart”), στα βήματα του The Pacifier και του Leon:...
18 ώρες