Πως η Disney αλλάζει τον ρόλο της μητέρας στις ταινίες της

Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2022, 02:46
Συντάκτης:

Οι παραγωγές της Disney την τελευταία δεκαετία φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από τις τις ρομαντικές ιστορίες και να έχουν εστιάσει περισσότερο στους οικογενειακούς δεσμούς. Το πρώτο σημαντικό δείγμα αυτής της αλλαγής ήταν στο Frozen (2013), την ταινία που κριτικοί και κοινό επαίνεσαν για το focus της στην αδερφική σχέση, αντί για ένα ακόμα story μιας πριγκίπισσας που αναζητάει έναν πρίγκιπα. Αυτή η κατεύθυνση είχε πραγματικά απήχηση σε μικρούς και μεγάλους, και ειδικά στους γονείς που αναζητούσαν πιο σύγχρονα και ενθαρρυντικά μηνύματα για τα νεαρά κορίτσια τους.

<a href="/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2023-afieroma-sta-100-hronia-disney/68735">Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Disney</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2023: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Disney

Η πορεία που μας έφτασε ως εδώ ήταν, βέβαια, γεμάτη μαμάδες που πέθαναν ενώ τα παιδιά ήταν μικρά και κακές μητριές που ζήλευαν τα νιάτα και την ομορφιά των κοριτσιών που θα γινόντουσαν πριγκίπισσες. Στο τέλος, οι πριγκίπισσες σώζονταν από τον πρίγκιπα και οι θετές μητέρες αφήνονταν στη μοναξιά, μαθαίνοντας ότι η κακία και η σκληρότητα δεν θα έφερναν την ευτυχία πιο κοντά.

Έπειτα, ήρθε μια νέα εποχή όπου οι μητέρες έγιναν πιο πολυεπίπεδοι χαρακτήρες και άρχισαν να αποζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους, με κλασικά παραδείγματα να περιλαμβάνουν τις μητρικές φιγούρες στις ταινίες Ποκαχόντας (1995), Ταρζάν (1999) και Μοάνα (2016).

Η Disney συνέχισε να παρουσιάζει τις μητέρες ως αναπόσπαστο κομμάτι των ταινιών της σε πρόσφατες κυκλοφορίες όπως το Soul (2020), το Encanto (2021) και το Turning Red (2022). Αυτό που δυσκολεύει τους πρωταγωνιστές στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως, είναι η λανθασμένη προστασία που λαμβάνουν από την οικογένειά τους. Η τεράστια πίεση που ασκούν οι μητέρες ώστε να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά, τις κάνει συχνά να ξεχνούν να εμπνεύσουν ιδέες δημιουργικότητας και ελευθερίας στις μελλοντικές γενιές.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η παρουσία του μητρικού χαρακτήρα στην Disney, καθώς είναι κρίμα να υπάρχουν τόσες υπέροχες πτυχές αυτού του δεσμού που δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να αναδειχθούν.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos