ΣΕΙΡΕΣ

"Osmosis" season 1: Black Mirror made in... France

Δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2019, 15:41

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό το ζήτημα της τεχνολογίας γίνεται το επίκεντρο σε όλο και περισσότερες σειρές είτε ως βοήθημα που χρησιμοποιείται λανθασμένα έχοντας αρνητικές επιπτώσεις είτε ως κάτι που παρασύρει και διαφθείρει τον άνθρωπο. Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα της νέας σειράς του Netflix, Osmosis.

Η σειρά λαμβάνει χώρα στη μελλοντική Γαλλία, όπου δυο αδέρφια η Εστέρ (Agathe Bonitzer) και ο Πολ  (Hugo Becker) είναι έτοιμοι να λανσάρουν μια νέα εφαρμογή, την Osmosis. Οι χρήστες ουσιαστικά παίρνουν μια κάψουλα, η οποία απελευθερώνει νανοσωματίδια στο σώμα τους και τους «δείχνει» το άλλο τους μισό. Τα δυο αδέρφια και η ομάδα τους βρίσκονται στη φάση της δοκιμής πριν το λανσάρισμα και χρησιμοποιούν κάποια άτομα για να ελέγξουν την εφαρμογή. Ωστόσο, τα προσωπικά πάθη των πρωταγωνιστών    τους κάνουν να χάσουν τον έλεγχο της εφαρμογής.

Με μια πρώτη ματιά το Osmosis έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Black Mirror. Μελλοντικός τόπος και χρόνος, αλλαγμένος από την τεχνολογία και με ανθρώπους να προσπαθούν να βρουν  ισορροπίες μεταξύ της νέας και της παλιάς τάξης πραγμάτων. Ωστόσο αν και η αίσθηση είναι η ίδια, το Osmosis –σε αντίθεση με το Black Mirror- δεν δαιμονοποιεί την τεχνολογία αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο. Η τεχνολογία υπάρχει για να εξυπηρετήσει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό αλλά η κατάχρηση ή λανθασμένη χρήση της από τους ανθρώπους είναι αυτό που επιφέρει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι πρωταγωνιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι ξεπερνούν τα όρια, αλλά θέτουν το στόχο τους πάνω απ’ όλα.

Ένα μειονέκτημα της σειράς είναι ότι εκτός από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που καθίσταται σαφές ότι βρισκόμαστε στο μέλλον, δεν παρουσιάζεται καμία άλλη αλλαγή. Ο θεατής δεν έχει παρά ελάχιστη επαφή με εξωτερικούς χώρους και οι εικόνες του εσωτερικού των σπιτιών δεν φέρουν χαρακτηριστικά του μέλλοντος. Γίνεται μόνο μια μικρή αναφορά στην εξάλειψη της κίνησης στους δρόμους, ωστόσο οι πρωταγωνιστές φαίνεται να μετακινούνται με αυτοκίνητα.

Συνδυάζοντας τη μαυρίλα του Black Mirror, τα –πάντα επίκαιρα- ζητήματα για τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία και τα όρια αυτής και αρκετές ανατροπές, το Osmosis αποτελεί μια καλή σειρά που κρατάει τον θεατή μέχρι το τέλος.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos