Ο λόγος που δεν υπάρχουν πειρατικά screeners οσκαρικών ταινιών φέτος

Δημοσίευση: 4 Ιαν. 2023, 17:25
Συντάκτης:

Κάθε φορά προς το τέλος του έτους, παραδοσιακά διαρρέουν στο διαδίκτυο πειρατικές κόπιες ταινιών του Χόλιγουντ. Φέτος, δεν έχουν εμφανιστεί screeners. Η απουσία αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε μέτρα ασφαλείας και επιβολή σχετικών των νόμων, αλλά οι υπηρεσίες streaming και τα μικρότερα παράθυρα κυκλοφορίας μοιάζουν να είναι, επίσης, κυρίαρχοι παράγοντες γι΄ αυτήν την αλλαγή.

Τα screeners είναι αντίγραφα των πιο πρόσφατων ταινιών που αποστέλλονται σε κριτικούς και ψηφοφόρους βραβείων για αξιολόγηση. Αυτά τα αντίγραφα καταλήγουν τακτικά στα χέρια πειρατών και διαρρέουν άμεσα στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει και τα screeners των πιθανών υποψήφιων για Όσκαρ ταινιών, τα οποία συνήθως εμφανίζονται γύρω στον Δεκέμβριο.

Στην πρόσφατη ιστορία, εκατοντάδες από αυτά τα screeners έχουν διαρρεύσει νωρίς. Το 2015, για παράδειγμα, κυκλοφόρησαν μια σειρά από high profile προβολές. Αυτές υποτίθεται ότι προέρχονταν από το πρακτορείο ταλέντων Innovative Artists, το οποίο αργότερα μηνύθηκε από την Warner Bros. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα πρώτα screeners ταινιών εμφανίστηκαν ακόμη νωρίτερα. Το 2020, τα πρώτα βγήκαν τον Οκτώβριο και έναν χρόνο αργότερα οι πρώτες διαρροές εμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι διαρροές ψηφιακών screeners συνδέονταν με κινηματογραφικά φεστιβάλ, αντί για ψηφοφορία βραβείων.

Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα ήταν μάλλον ήσυχα στο μέτωπο των screeners. Ενώ πολλοί σύνδεσμοι προβολής έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο, κανένας δεν έχει ακόμη διαρρεύσει στο κοινό. Κοιτάζοντας την πρόσφατη ιστορία, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι φέτος δεν θα εμφανιστούν πειρατικά αντίγραφα ταινιών στο διαδίκτυο. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες έχει διαρρεύσει μεγάλος αριθμός screnners. Γιατί, λοιπόν, αυτό φαίνεται να σταματάει τώρα; Αν και είναι ακόμα πιθανό ένα κύμα νέων screeners να βγει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αρκετές εξελίξεις το καθιστούν όλο και λιγότερο αναμενόμενο.

Πολλά από τα screeners που διέρρευσαν τα τελευταία χρόνια δημοσιεύτηκαν από την ομάδα "EVO", η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από μερικές εβδομάδες. Η ομάδα συνήθιζε να δημοσιεύει μια σταθερή ροή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών κυκλοφοριών, όχι μόνο screeners. Αυτό το τακτικό πρόγραμμα δημοσιεύσεων σταμάτησε απότομα τον περασμένο μήνα και δεν έχει συνεχιστεί.

Την εξαφάνιση της EVO ακολούθησαν φήμες για σύλληψη. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για κάποια ενέργεια επιβολής του νόμου, αλλά η διαρροή screeners είναι μια ριψοκίνδυνη προσπάθεια που προσελκύει την προσοχή των μεγαλύτερων παικτών του Χόλιγουντ.

Έτσι, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες ομάδες που έχουν πρόσβαση σε screeners, αυτές ενδέχεται να έχουν τρομάξει από την ξαφνική απουσία της EVO.

Το γεγονός ότι όλα τα screeners για τα Όσκαρ αποστέλλονται πλέον ψηφιακά μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας.

Ένας ίσως ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας είναι η συνολική σημασία των screeners στο σημερινό τοπίο της κινηματογραφικής πειρατείας. Οι πειρατικές ομάδες συνήθως κυκλοφορούν πειρατικά screeners όταν δεν υπάρχει στο διαδίκτυο διαθέσιμο αντίγραφο μιας ταινίας σε υψηλή ποιότητα. Αυτό ήταν πολύ συνηθισμένο στο παρελθόν, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος μεταξύ των κινηματογραφικών και των Blu-Ray ή ψηφιακών κυκλοφοριών. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Σήμερα, όταν πλέον το Netflix κυκλοφορεί μια νέα ταινία, ένα αντίγραφο υψηλής ποιότητας δημοσιεύεται σε πειρατικές ιστοσελίδες αμέσως μετά. Ως αποτέλεσμα, ένα screener μιας ταινίας που έχει ήδη κυκλοφορήσει από το Netflix είναι άχρηστο για τις πειρατικές ομάδες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε να διαρρέουν στο διαδίκτυο screeners όλων των υποψήφιων για Όσκαρ ταινιών πριν ανακοινωθούν οι νικητές. Πέρυσι, ο όγκος έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 10%.

Το γεγονός ότι διαρρέουν λιγότερα screeners δεν σημαίνει ότι η πειρατεία είναι λιγότερο διαδεδομένη. Αντιθέτως, τα screeners είναι λιγότερο σημαντικά επειδή υπάρχουν άλλες διαρροές υψηλής ποιότητας ταινιών που κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα screeners δεν υπάρχουν πλέον στην εποχή του streaming. Ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να χρειάζονται έγκαιρη πρόσβαση σε μια ταινία του Netflix ή του Disney+, αν δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στην πλατφόρμα.

Συνολικά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαρροές screener μέχρι στιγμής για φέτος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Μάλλον είναι απλώς ένα σημάδι της εποχής.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιαν. 2023, 17:25
Ενημέρωση: 4 Ιαν. 2023, 17:26
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos