ΣΕΙΡΕΣ

"The Mosquito Coast" season 1: Η γκρίζα ζώνη της ηθικής

Δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2021, 17:45
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ένας ιδεαλιστής εφευρέτης (Τζάστιν Θερού), αηδιασμένος από τη διαφθορά και τις ανισότητες του δυτικού κόσμου, μεταφέρει την οικογένειά του από τη Νότια Καλιφόρνια στη Λατινική Αμερική, καθώς διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ. Το ταξίδι τους, το οποίο θα τους φέρει στο Μεξικό, θα είναι γεμάτο κινδύνους, ενώ οι σχέσεις ανάμεσά τους θα δοκιμαστούν.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Υπάρχει κάτι εξαιρετικά σαγηνευτικό και ταυτόχρονα αινιγματικό στους ανθρώπους που επιλέγουν να ζήσουν μια ζωή μακριά από τα επιβεβλημένα καταναλωτικά πρότυπα και τα δεσμά του καπιταλισμού. Είτε τους αντιμετωπίζει ως φωτισμένους είτε ως εκκεντρικούς, η κοινή γνώμη δυσκολεύεται να τους περιγράψει και να τους κατανοήσει.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Allie Fox (Τζάστιν Θερού), ο οποίος έχει ουσιαστικά επιλέξει και επιβάλει μια off the grid ζωή στην οικογένειά του. Τα δύο παιδιά του, Dina και Charlie, εκπαιδεύονται κατ’ οίκον, δεν διαθέτουν smartphone ή social media και ακολουθούν τις εντολές του πατέρα τους, ο οποίος τους έχει μάθει ότι οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά μια μηχανή παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών τα οποία οι άνθρωποι δεν χρειάζονται ουσιαστικά.

Όταν ένα τηλεφώνημα της γυναίκας του (Μελίσα Τζορτζ) θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα ίχνη του Allie δύο κυβερνητικοί πράκτορες, που τον αναζητούν χρόνια για κάποιο απροσδιόριστο έγκλημα, η οικογένεια θα πρέπει να περάσει δια πυρός και σιδήρου με σκοπό να φτάσει στην ειδυλλιακή ζωή που ο πάτερ-φαμίλιας έχει υποσχεθεί στα μέλη της.

Βασισμένοι στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πολ Θερού -το οποίο είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1986 δια χειρός Πίτερ Γουίαρ (“Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών”) με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ- οι Νιλ Κρος (“Luther”) και Τομ Μπίσελ (“The Disaster Artist”) δημιουργούν μια σφιχτοδεμένη τηλεοπτική σειρά καταδίωξης για λογιαριασμό του Apple TV, η οποία κρύβει αρκετές εκπλήξεις, κρατάει το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή σε υψηλά επίπεδα και παίζει με τις προσδοκίες μας.

Το πιο επιτυχημένο χαρακτηριστικό της είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τον κεντρικό της χαρακτήρα, τον οποίο υποδύεται με εξαιρετική άνεση ο Τζάστιν Θερού (“The Leftovers”). Είναι ένας πατέρας αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για την οικογένειά του ή ένας νάρκισσος του οποίου η μεγαλομανία θα οδηγήσει στον αφανισμό τους; Ο σκοπός -ειδικά όταν έχει ιδεολογικές προεκτάσεις- αγιάζει τα μέσα; Έχει νόημα να θέλεις να σώσεις τον κόσμο εις βάρος των ανθρώπων που αγαπάς και οφείλεις να προστατεύσεις;

Ο χαρακτήρας του Θερού είναι βγαλμένος από αυτή την ηθικά γκρίζα ζώνη στην οποία ανήκαν πριν από αυτόν ο Γουόλτερ Γουάιτ του “Breaking Bad” ή ο Don Draper του “Mad Men” και είναι γνωστή η γοητεία που ασκούν αυτοί οι αντιήρωες και ο τρόπος που κάνουν τους θεατές να παλινδρομούν μεταξύ θαυμασμού και αντιπάθειας. Το πρόβλημα με το “The Mosquito Coast” έγκειται στο ότι δεν καταφέρνει στην πρώτη του σεζόν να σκιαγραφήσει τον αντιήρωα του με τρόπο που να σε κάνει να αδημονείς για τη μοίρα του ή να καίγεσαι να μάθεις τα κίνητρά του.

Ευτυχώς, η ανάπτυξη του υπόλοιπων χαρακτήρων, ειδικά αυτού της κόρης του Dina (Λόγκαν Πόλις), αναπληρώνει αυτό το κενό, ενώ η επερχόμενη δεύτερη σεζόν της σειράς αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο ποιος είναι πραγματικά ο Allie.

Μένει να δούμε αν η συνέχεια θα του χαρίσει μια θέση στο πάνθεον των πολύπλοκων και πολύπαθων τηλεοπτικών ανδρών.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2021, 17:45
Ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2021, 17:45
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos