Live ψηφιακή συζήτηση με τον Στιβ ΜακΚουίν

Δημοσίευση: 14 Οκτ. 2021, 03:15

Ο Steve McQueen, ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες και εικαστικούς του σήμερα, έρχεται στις οθόνες μας για μια αποκλειστική ψηφιακή συζήτηση. Την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, στις 19:00 (UTC+3), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη των ταινιών Shame και 12 Years a Slave και νικητή του Turner Prize, σε μία συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Μπιενάλε της Αθήνας Poka-Yio και τη συνεργάτιδα της Στέγης και ακτιβίστρια Eirini Niamouaia Ontoul. Με αφορμή το έργο του, End Credits, που παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, Eclipse, ο Steve McQueen θα μιλήσει για την τέχνη της ανάσυρσης του συλλογικού τραύματος και των περιθωριοποιημένων ιστοριών της ανθρωπότητας.

<a href="/nea/stiv-makkoyin-sirsa-ronan-koitoyn-xana-pros-ta-oskar/67050">Στιβ ΜακΚουίν & Σίρσα Ρόναν κοιτούν ξανά προς τα Όσκαρ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΣτιβ ΜακΚουίν & Σίρσα Ρόναν κοιτούν ξανά προς τα Όσκαρ

H συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά και θα διαρκέσει συνολικά 45 λεπτά.

Στο τέλος, θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό μέσω zoom chat.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, εδώ, έως την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου στις 18:00 (UTC+3).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο Steve McQueen, υπερβαίνοντας τη video art, πέρασε με τόλμη στη βιομηχανία του κινηματογράφου για να καταπιαστεί με τον συλλογικό μας φόβο και να κατακτήσει την τέχνη της ανάσυρσης των ψυχολογικών τραυμάτων λόγω ταυτότητας και φυλής. Οι φόβοι που αποκαλύπτονται, η ένταση και το δραματικό στοιχείο στις αποφασιστικές πινελιές του McQueen όχι μόνο δεν καλοπιάνουν το κοινό αλλά το εξωθούν στα άκρα της ανθρώπινης βαναυσότητας και του παραλογισμού.

Στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου, ο McQueen παρουσιάζει το επικό πορτρέτο ενός ανθρώπου-συμβόλου, του Paul Robeson, στο υπό εξέλιξη έργο End Credits, 2012-ongoing στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας, ECLIPSE. Τραγουδιστής και κοινωνικός ακτιβιστής, ο Robeson βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI όταν ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στο λιντσάρισμα. Μπήκε στη μαύρη λίστα και η ζωή και η καριέρα του καταστράφηκαν. Όταν ο φάκελός του στο FBI αποχαρακτηρίστηκε και βγήκε εν μέρει στη δημοσιότητα, ο Steve McQueen ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για να συγκροτήσει ένα μνημείο επικών διαστάσεων στον ηρωικό άνδρα. Στους τίτλους τέλους (end credits) των ταινιών μνημονεύονται όλοι οι συντελεστές. Μέσα από πολλές χιλιάδες σελίδες που ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη, το End Credits, 2012-ongoing συνιστά ένα καθαρτήριο της συλλογικής μας συνείδησης έναντι ανθρώπων που μαρτύρησαν όπως ο Robeson. Σαν πηγή ή ποτάμι, το έργο κυλά διαρκώς επί δεκάδες ώρες σαν ένα κήρυγμα εικόνων και λέξεων που καθηλώνουν με τη σκοτεινή τους ύλη και τον βαθύ, συμπυκνωμένο τους πόνο.

Το End Credits είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας (AB7) με τίτλο ECLIPSE. Η ECLIPSE, σχεδιασμένη για να φανερώσει τις ποικίλες πτυχές της μεταβατικής εμπειρίας που βιώνουμε σήμερα, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τη φαντασία των θεατών για ενδεχόμενους παράλληλους κόσμους και διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος. Η ECLIPSE πραγματοποιείται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos