To Kino Athens αφιερώνει τον Μάιο στο Νέο Αμερικάνικο Ανεξάρτητο Σινεμά

Δημοσίευση: 4 Μαΐου 2022, 11:35
Συντάκτης:

Tο KINO Athens διοργανώνει για τον Μάιο στην ταράτσα του Bios ένα αφιέρωμα σε ανεξάρτητους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος να προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, προσκεκλημένοι του κινηματογραφικού χώρου θα είναι μαζί μας για να μιλήσουν τις ταινίες και να συντονίσουν τα online Q&A μετά από κάθε προβολή.

<a href="/nea/2o-diethnes-festival-anexartitoy-kinimatografoy-tis-athinas-edose-ta-vraveia-toy/69580">Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας έδωσε τα βραβεία του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας έδωσε τα βραβεία του

Αμφιλεγόμενο, απρόσμενο, αντισυμβατικό και συχνά ενοχλητικό, το ανεξάρτητο σινεμά μας έχει χαρίσει μερικές από τις πιο καινοτόμες και σημαντικές στιγμές του κινηματογράφου. Αυτή η επιλογή ταινιών, εκτός από την ανεξαρτησία στην παραγωγή, τον χαμηλό προϋπολογισμό και τον αυτοσχεδιασμό, σχετίζεται με τη νιότη, το ταξίδι και τους οικογενειακούς δεσμούς. Τα ταξίδια, με σκοπό να σε κάνουν να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου, να βρεις παρηγοριά ή απλώς το να περιφέρεσαι άσκοπα, είναι το κοινό μοτίβο σε αυτές τις ταινίες.

Πρόγραμμα Προβολών - Μάιος 2022

Πέμπτη 5 Μαΐου | 21.00

Bummer Summer by Zach Weintraub - Ελληνική πρεμιέρα

Η.Π.Α., 2010, 79’, ασπρόμαυρο | Γλώσσα: αγγλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.

Σύνοψη: Μπορεί το καλοκαίρι να πάει στραβά; Όχι γι’ αυτήν την παρέα κολεγιόπαιδων, φίλων που συναντήθηκαν τυχαία και συνέχισαν να κάνουν παρέα, απολαμβάνοντας την αρχή των καλοκαιρινών τους διακοπών. Ο Άιζακ χωρίζει με τη Μάγια, ενώ συνδέεται με τον μεγαλύτερο αδερφό του Μπεν και την πρώην κοπέλα του Λίλα, βιώνοντας τις πρώτες χαρές ενός χαλαρού ταξιδιού. Γοητευτικό ημι-οδικό ταξίδι σε chiaroscuro, που μοιάζει οπτικά με τα πρώτα έργα του Jim Jarmusch, με κυρίως αυτοσχέδιες ερμηνείες από νέους ηθοποιούς. Κομψή απλότητα και ανεπιτήδευτη φρεσκάδα, με νοσταλγικό τρόπο φέρνουν στο μυαλό μας όλη τη γεύση των καλοκαιριών των παιδικών μας χρόνων. Η ταινία γυρίστηκε με Canon EOS 5D, μια μηχανή που χρησιμοποιείται συνήθως για φωτογραφία και η ταινία κόστισε συνολικά 7.000 δολάρια.

Το “Bummer Summer” παρατηρεί τις συναισθηματικές διακυμάνσεις δύο αδελφών, που ξεκινούν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο κατά μήκος της ακτής της Ουάσιγκτον. Αποτελεί μία από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν με φωτογραφική μηχανή DSLR, δημιουργώντας ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα σε μία ταινία βασισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στους αυτοσχεδιασμούς του καστ των ηθοποιών.

 

Πέμπτη 12 Μαΐου | 21.00

Putty Hill by Matt Porterfield

Η.Π.Α., 2010, 87’, έγχρωμο | Γλώσσα: αγγλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τη συγγραφέα και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη.

Σύνοψη: Ο Κόρι πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Βαλτιμόρη. Την παραμονή της κηδείας του, συγκεντρώνονται οικογένεια και φίλοι για να τον τιμήσουν. Οι κοινές τους αναμνήσεις συνθέτουν το πορτρέτο μιας κοινότητας που αιωρείται, παραμορφωμένη από τη φτώχεια, τη ζωή στην πόλη και το χάσμα των γενεών, με μόνο κοινό την επιδίωξή τους για ένα νέο αμερικανικό όνειρο.

Στο “Putty Hill”, ένας νεαρός άνδρας πεθαίνει από υπερβολική δόση κι εμείς παρατηρούμε τις διακυμάνσεις των σχέσεων της οικογένειάς του και των φίλων του. Γυρισμένη σε μια εργατική συνοικία της Βαλτιμόρης, ο Porterfield απεικονίζει νέους ανθρώπους που παλεύουν με διαλυμένες οικογένειες. Ο Porterfield διευρύνει κι εμβαθύνει την οπτική του στην τοπική κοινωνία, από την οποία προέρχεται ο ίδιος, αφηγούμενος την ιστορία φίλων και συγγενών, πλαισιωμένη από την απώλεια. Μια ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναπαριστά το πορτρέτο μιας κοινότητας που ακροβατεί και λοξοδρομεί εξαιτίας της φτώχειας, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός νέου αμερικανικού ονείρου.

 

Πέμπτη 19 Μαΐου | 21.00

Gabi on the Roof in July by Lawrence Michael Levine - Εελληνική πρεμιέρα

Η.Π.Α., 2010, 101’, έγχρωμο | Γλώσσα: αγγλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά

Q&A μετά την προβολή (online) με τον σκηνοθέτη Lawrence Michael Levine και τη Sophia Takal, πρωταγωνίστρια και μοντέζ της ταινίας.

Σύνοψη: Πορτρέτο της Νέας Υόρκης και των περιπλανώμενων ελπιδοφόρων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν εκεί, αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως. Το “Gabi on the Roof in July” είναι μια κωμωδία για πρώην φίλες, ανταγωνισμό μεταξύ αδελφών και σαντιγί, σε μια πόλη που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Η Γκάμπι, μια αχαλίνωτη προπτυχιακή στο Όμπερλιν, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να περάσει το καλοκαίρι με τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Σαμ, αναζητώντας λίγη αλληλεγγύη μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Όταν φτάνει, βρίσκει τον Σαμ απασχολημένο με το κυνήγι κοριτσιών και ενοχλημένο από τις προκλητικές εξυπνάδες της αδερφής του. Σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή του Σαμ, η Γκάμπι σαγηνεύει τον κολλητό του.

Στο “Gabi on the Roof in July”, μία σύγχρονη αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών διαδραματίζεται ένα καλοκαίρι στο Μπρούκλιν. Πρόκειται για το πορτρέτο μιας νεανικής Νέας Υόρκης και των περιπλανώμενων ονειροπόλων της πόλης, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν εκεί, αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως. Φτιαγμένη με εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό, η ταινία αποτελεί ένα έξυπνο μείγμα χαλαρότητας και δομής, που προσθέτει μία εκπληκτική δυναμική και ταυτόχρονα επιτρέπει στους χαρακτήρες να διατηρήσουν την αμφιθυμία τους, ακροβατώντας μεταξύ ιδιορρυθμίας και ρεαλισμού.

 

Πέμπτη 26 Μαΐου | 21.00

The Color Wheel by Alex Ross Perry - Ελληνική πρεμιέρα

Η.Π.Α., 2012, 83’, ασπρόμαυρο | Γλώσσα: αγγλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά

Εισαγωγή και Q&A με τον σκηνοθέτη μετά την προβολή (online), από τον Ιδρυτή και Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου Jacob Moe.

Σύνοψη: Το “The Color Wheel” είναι η ιστορία της JR (Carlen Altman), μιας παρουσιάστριας ειδήσεων. Η JR αναγκάζει τον μικρότερο αδερφό της Colin (Alex Ross Perry) να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, προκειμένου να πάρει τα πράγματά της από το διαμέρισμα του καθηγητή και εραστή της (Bob Byington). Ταξιδεύοντας μέσα από τους ομιχλώδεις αυτοκινητόδρομους της Νέας Αγγλίας, συναντώντας παλιούς συμμαθητές τους, ξαναβλέποντας την κοινή οικογενειακή ιστορία, από την οποία έχουν εδώ και καιρό αποκλίνει, το χάος και η καταστροφή δεν απέχουν πολύ από το ταλαιπωρημένο Honda Accord. Είναι θέμα χρόνου να καταλήξουν η JR και ο Colin στις πιο περίεργες και ανησυχητικές αποφάσεις και να θέσουν τέλος σε εχθρότητες.

Στο “The Color Wheel” ο όρος “αδελφική αντιπαλότητα”, που συναντάμε πρώτα στο “Gabi on the Roof in July”, ανάγεται σε νέα επίπεδα, με ασταμάτητη τοξικότητα και λεκτική βία. Άβολη κι ενοχλητική, αλλά ποτέ βαρετή, πρόκειται για μια ταινία που καταργεί αναρίθμητους κανόνες, αποτελώντας ένα χαμηλού προϋπολογισμού road movie, όπου αγάπη και μίσος εξισώνονται. (Νίνα Βελιγράδη)

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos