ΣΕΙΡΕΣ

"The Ipcress File" season 1: Με στυλ και γοητεία

Δημοσίευση: 4 Μαΐου 2022, 15:16
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1963, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Χάρι Πάλμερ προσλαμβάνεται από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για να σώσει έναν επιστήμονα ο οποίος έχει απαχθεί από τους Ρώσους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Πέρα από τους προφανείς κινδύνους, ο Χάρι θα πρέπει να φανεί εφευρετικός για να αποφύγει όλα τα εμπόδια που του παρουσιάζονται.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Περίπου 55 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, ο Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες ξανά ανοίγει και συστήνεται στο κοινό ως μίνι σειρά με ανανεωμένο καστ αλλά με την ίδια πλοκή που έγραψε ο Λεν Ντέιτον στο πρώτο του κατασκοπευτικό βιβλίο. Στο παρελθόν, το βιβλίο όπως και η ταινία, είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Άλλωστε, η εποχή εκείνη ήταν ακόμα θεωρητικά μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και ανάλογες ιστορίες ιντρίγκαραν το κοινό γιατί εν δυνάμει συνέβαιναν εκείνη την στιγμή.

Παρακολουθώντας το “Ipcress File” του ITV μπορούμε να πούμε ότι ζήσαμε και εμείς λίγο αυτό το συναίσθημα και αυτό προέρχεται καθαρά από την πιστή μεταφορά της ατμόσφαιρας που κατάφεραν να φέρουν στα επεισόδια.

Ακόμα και χωρίς την κλασάτη παρουσία του Μάικλ Κέιν στον κεντρικό ρόλο, ο Τζο Κόουλ (“Peaky Blinders”) είναι αρκετά κομψός και σοφιστικέ για να αναλάβει τον χαρακτήρα ενός έξυπνου και γοητευτικού κατασκόπου, πιο ταπεινού από τον συχνά υπερόπτη Τζέιμς Μποντ, που περνάει και ως φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς κρυφή ατζέντα. Ο Τομ Χόλαντερ με εμπειρία από το εξίσου κατασκοπευτικό “The Night Manager” κρατάει τις μηχανορραφίες πίσω από το σόου του Κόουλ και αποπνέει τον αέρα ενός “εγκεφάλου”. Οι δυο τους μαζί με την Λούσι Μπόιντον, η οποία εκπροσωπεί την ωραία γυναικεία παρουσία με ενεργό ρόλο στην οργάνωση, τρέχουν μία υπόθεση με ανατροπές και προδοσίες, υπό τον φόβο μιας πολύ πιθανής πολεμικής σύρραξης.

Το ένθερμο πολιτικό υπόβαθρο περιβάλλει πολύ ωραία όλα τα επεισόδια και τρομάζει εξίσου όλα τα πρόσωπα, και των δύο πλευρών, όπως πολύ ταιριαστά υποδεικνύει το σενάριο του Τζον Χοτζ (“Trainspotting”, “The Beach”). Ο μάστερ των διασκευασμένων σεναρίων κρατάει σφιχτοδεμένη την πλοκή με εξάρσεις εντάσεων αλλά και προσωπικών στιγμών όπου οι πρωταγωνιστές ξεδιπλώνουν τον εαυτό τους με φίνα γλώσσα χωρίς μελοδραματισμούς. Μόνο ο Κόουλ βγαίνει πιο κουλ και συνειδητοποιημένος με αυτό που συμβαίνει και τότε αντιλαμβάνεσαι γιατί ο χαρακτήρας του μαγνητίζει όλους τους υπόλοιπους.

Ανάλογα σαγηνευτικό και χαρακτηριστικό της σειράς είναι το ύφος του ‘60 που μπόρεσαν τόσο καλλιτεχνικά να αναδομήσουν σε επίπεδο τελειότητας.

Η αλήθεια είναι ότι εάν η ποιότητα εικόνας δεν ήταν τόσο καλή ώστε να συνειδητοποιείς την χρονολογία της σειράς, το ύφος και κυρίως τα σκηνικά, μαζί με κοστούμια και μουσική, σίγουρα θα σε ξεγελούσαν για να πιστέψεις ότι αυτή η παραγωγή ανήκει στο παρελθόν.

Όμως το “The Ipcress File” ανήκει σίγουρα στο τώρα και αν το ITV προμόταρε καλύτερα τις παραγωγές του τότε το συγκεκριμένο reboot θα είχε εκτιμηθεί από πολύ μεγαλύτερο κοινό ως μία ολοκληρωμένη εμπειρία κλασικής κατασκοπείας με σοβαρές προθέσεις αλλά λεπτεπίλεπτους τρόπους. Δεν είναι μόνο ότι η σημασία του είναι ιστορική, λόγω του πρωταρχικού υλικού αλλά και πραγματικών γεγονότων. Είναι ότι μπορεί να τα συνδυάσει όλα με στυλ και γοητεία.

H σειρά προβάλλεται με όλα τα επεισόδια back-2-back, στο COSMOTE SERIES MARATHON HD

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos