ΣΕΙΡΕΣ

"His dark materials" season 1: Απαραίτητη επιλογή

Δημοσίευση: 19 Ιαν. 2020, 15:33
Συντάκτης:

Σύνοψη: Σε έναν φανταστικό κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν με τα δαιμόνια τους τα οποία ουσιαστικά αναπαριστούν την ψυχή, η μικρή Λύρα Μπελάκουα ζει στο κολλέγιο Τζόρνταν της Οξφόρδης χωρίς να έχει γνωρίσει ποτέ τους γονείς της με μόνη συντροφιά τον καλύτερό της φίλο, Ρότζερ. Όταν αυτός εξαφανιστεί μυστηριωδώς, η Λύρα θα κάνει πολλές προσπάθειες για να τον βρει και στην πορεία θα ανακαλύψει μυστικά που αφορούν τον θείο της, Λόρδο Άσριελ, αλλά και την προστάτιδά της, Μαρίσα Κάλτερ και τα οποία θα αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για όλους.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Άποψη: Πολυσυζητημένο πρότζεκτ τα τελευταία χρόνια και με ανεβασμένο τον πήχη δυσκολίας μετά το φιάσκο του 2007, η πολυδιαβασμένη «Τριλογία του Κόσμου/His Dark Materials» του Φίλιπ Πούλμαν έψαχνε πολύ καιρό τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορέσει να αναπαραστήσει με αρμόζουσα ορθότητα το σύμπαν ή και τα σύμπαντα στα οποία η Λύρα παλεύει να τηρήσει την δικαιοσύνη. Στο “The Golden Compass” η αρχή είχε γίνει με πανηγυρισμούς και βλέψεις για το επόμενο απόλυτο franchise μετά τον Χάρυ Πότερ και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά η άκομψη προσγείωση έγινε στην σκιά μιας συντηρητικής παραγωγής με ικανό και ενδιαφέρον μεν καστ (Ντάνιελ Κρεγκ, Νικόλ Κίντμαν, Έβα Γκριν, Ίαν ΜακΚέλεν) αλλά με παντελής αδιαφορία προς το αρχικό υλικό. Στην αναδημιουργία που επιχείρησαν το HBO και το BBC One, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Το Αστέρι του Βορρά», βρίσκει την ταυτότητά του σε ένα όχι ιδανικό τοπίο αλλά σίγουρα σε ένα πιο φιλόξενο και ασφαλές από αυτό που του είχε χτίσει ο Κρις Βάιτζ. Το πλεονέκτημα πλέον δείχνει να το έχει ο Τομ Χούπερ των “The King’s Speech”, “The Danish Girl” καθώς κάνει την εκκίνηση στην τηλεοπτική μεταφορά που αν μη τι άλλο δίνει άνεση κινήσεων και αφήγησης.

Εν προκειμένω, η Λύρα είναι πρωταγωνίστρια στην δική της coming of age ιστορία που παραδόξως αφορά όλη την οικουμένη και την οποία καλείται να σώσει με την βοήθεια όλων. Η μικρή Ντάφνι Κιν του “Logan” επιδίδεται ακόμα μία φορά σε αξιέπαινη ερμηνεία σε έναν ρόλο που απαιτεί θάρρος και ευαισθησία ειδικά όταν όλο το περιβάλλων καστ εξαρτάται από αυτήν.

Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν σε αυτό το καστ υπάρχει ο εξαιρετικός Τζέιμς ΜακΑβόι, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την επιλογή της Ρουθ Γουίλσον στον ρόλο της Κυρίας Κάλτερ, χαρακτήρα που παλαιότερα υποδύθηκε η Νικόλ Κίντμαν. Η Γουίλσον ντύνει με ακόμα περισσότερο μυστήριο τον ανελέητο χαρακτήρα που λατρεύουμε να μισούμε και σχοινοβατεί επικίνδυνα αλλά σταθερά ανάμεσα στην ευαισθησία μιας μάνας και την παράνοια ενός villain. Αναμφίβολα, μερικές από τις πιο δυνατές σκηνές του “His Dark Materials” είναι δικές της, πράγμα όχι και τόσο ενθαρρυντικό για μία σειρά που θέλει να χαρακτηρίζεται ως epic.

Φυσικά, υπάρχουν και τέτοιες στιγμές επικών διαστάσεων (εφόσον υπάρχουν αρματωμένες πολικές αρκούδες δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά) αλλά η συχνότητά τους περιορίζεται δραματικά στα χιονισμένα τοπία και σε ολιγόλεπτες σκηνές μέτριου θεάματος. Στην πλειονότητά της, αυτή η έλλειψη συγκίνησης ισοφαρίζεται από το καλογραμμένο σενάριο του Τζακ Θορν (“Wonder”) όμως κατά καιρούς τα σημάδια συνέχειας, σε χαρακτήρες και καταστάσεις, εκτροχιάζουν μία κατά τα άλλα ομαλή ροή αφήγησης.

Το “His Dark Materials” ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν πριν ακόμα κυκλοφορήσει η πρώτη και όχι άδικα –την σειρά περίμεναν εναγωνίως πολλοί φαν των βιβλίων κυρίως που ήθελαν όχι μία επιπόλαια μεταφορά αλλά το ολοκληρωμένο σύμπαν του Πούλμαν όπου η θρησκεία και η εξουσία εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της κοινωνίας. Ίσως να λείπει λίγη τόλμη όμως το “His Dark Materials” είναι περιπετειώδες, ξεπερνάει τα όρια του young adult και είναι μία από τις απαραίτητες επιλογές για φέτος.   

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos