H Disney προειδοποιεί για ταινίες με ρατσιστικό περιεχόμενο στον κατάλογό της

Δημοσίευση: 23 Οκτ. 2020, 01:27

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η Disney Plus, παρουσίαζε  ένα κείμενο αρκετά ασαφές προς ενημέρωση των θεατων για ρατσιστικά στοιχεία που τυχόν περιέχουν τα προγράμματα της. Πρόσφατα, αυτό άλλαξε και το προειδοποιητικό κείμενο έγινε πολύ πιο σαφές. Πλέον έχει αλλάξει το μήνυμα που εμφανίζεται πριν από συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα της Disney Plus, κάνοντάς το πιο συγκεκριμένο και αναλυτικό. Το μήνυμα τώρα είναι πιο ακριβές ως προς το περιεχόμενο που προβάλλεται,  και επιπλέον παρέχεται ένας σύνδεσμο που δίνει περισσότερες πληροφορίες.

disney greek freakΣΧΕΤΙΚΑΘες να κάνεις έμμισθη πρακτική στη Disney;

Η προειδοποίηση της Disney έχει ως εξής:

"Αυτό το πρόγραμμα περιέχει προσβλητικές αναπαραστάσεις και κακομεταχείριση ανθρώπων ή κουλτούρας. Τα στερεότυπα αυτά αποτελούσαν λάθος και εξακολουθούν να αποτελούν. Αντί να αποσύρουμε το περιεχόμενο τους , θέλουμε να αναγνωρίσουμε το αρνητικό αντίκτυπο που έχουν, να μάθουμε από αυτα , και να αποτελέσουν την αρχή διαφόρων συζητήσεων με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που μας περιλαμβάνει όλους.

Η Disney έχει δεσμευτεί στο να δημιουργεί ιστορίες με εμψυχωτικα και φιλόδοξα  θέματα που απεικονίζουν την πλούσια διαφορετικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο.

Για να μάθετε περισσότερα για το πώς οι ιστορίες αυτές έχουν επηρεάσει την κοινωνία, παρακαλώ επισκεφθείτε το: www.disney.com/StoriesMatter. Αυτός ο σύνδεσμος παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα κίνητρα της Disney που αναφέρονται στη νέα προειδοποίηση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ‘’η δημιουργία συζήτησης και ο ανοιχτος διαλογος σχετικα με την ιστορία που μας επηρεάζει ολους’’ και ‘’η αναγνώριση ότι κάποιες κοινωνίες έχουν εξαλειφθεί η ξεχαστεί τελείως’’ και ‘’η δεσμευση στο να δώσουμε φωνή και στις δικές τους ιστοριες’’.

Αργότερα, η ιστοσελίδα Gizmodo έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες εξηγήσεις όσον αφορά στερεότυπα που υιοθετούνταν απο παλιές ταινίες της όπως : Οι Αριστογατες, Ντάμπο, Πίτερ Παν, Η οικογένεια Ρόμπινσον. Η διευκρινηση,  για παράδειγμα,  της Disney για το ρατσιστικό περιεχόμενο του Ντάμπο ήταν η εξής :

Τα κοράκια και το μουσικό νούμερο εξυμνούν το ρατσιστικο ύφος των σόου πλανόδιων τραγουδιστών, (γνωστο ώς a minstrel show), το οποίο περιείχε λευκους, βαμμενους με μαύρο πρόσωπο, κουρελιασμένα ρούχα, που μιμούνταν και γελοιοποιούσαν τους σκλάβους Αφροαμερικάνους που δουλευαν στις Νοτιες φυτείες. Ο αρχηγός του γκρουπ του Νταμπο, είναι ο Jim Crow, έχει το ίδιο όνομα με τους νόμους που επέβαλαν τις ρατσιστικές διακρίσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ‘’τραγούδι του Ρουσταμπουτς’’,  μαύροι εργάτες τραγουδούν προσβλητικούς στίχους όπως: ‘’όταν πληρωνόμαστε , πετάμε όλα τα λεφτά μας αμέσως’’.

Όλες οι παραπάνω αποτελούν εκφράσεις ρατσισμού και η Disney επιχειρεί πλέον να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη για το περιεχόμενό της προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαρία Πλουμάκη

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 23 Οκτ. 2020, 01:27
Ενημέρωση: 23 Οκτ. 2020, 01:27
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chernobyl 1986

Chernobyl 1986

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μια νεαρή μητέρα που μένει με τον γιο της σε μια κωμόπολη δίπλα...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
8922
Feelgood
7937
Spentzos
6678
Tanweer
4690
Feelgood
3274