ΣΕΙΡΕΣ

"The Gilded Age" season 1: Διαλογικό μπρα ντε φερ

Δημοσίευση: 16 Φεβ. 2022, 18:45
Συντάκτης:

Σύνοψη: Νέα Υόρκη 1882: η νεαρή Marian Brook μετακομίζει από την Πενσυλβάνια στην Νέα Υόρκη μετά τον θάνατο του πατέρα της για να ζήσει με τις θείες της. Ένας νέος κόσμος αναδύεται που συγκρούεται με τον παλιό. Ποιος θα επικρατήσει και πώς εκείνη θα μπορέσει να διαχειριστεί την νέα συνθήκη.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Αν το όνομα του Julian Fellowes δεν σας λέει κάτι, σίγουρα έχετε ακούσει το Downton Abbey, την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη σειρά που ο Βρετανός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός δημιούργησε. Η σειρά διαδραματιζόταν στην Αγγλία των αρχών του 20ού αιώνα και τώρα ο Fellowes μεταφέρει το ενδιαφέρον του στις ΗΠΑ του τέλους του 19ου αιώνα, του λεγόμενου fin de siècle γαλλιστί (τέλος του αιώνα), που στην Γαλλία έμεινε γνωστό και ως Μπελ Επόκ (Ωραία Εποχή) και στις ΗΠΑ ως Gilded Age (Επίχρυσα Χρόνια) από ένα βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Mark Twain.

Μια εποχή πολλών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που παρουσιάζεται νοσταλγικά αλλά και χιουμοριστικά μέσα από την φαντασμαγορική και καλογυαλισμένη παραγωγή του HBO. Είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια να προσεγγίζεται μια παλιότερη ιστορική περίοδος με μια διάθεση ρεβιζιονιστική και ταυτόχρονα χιουμοριστική, όπως για παράδειγμα στο The Great για την Αικατερίνη της Ρωσίας. Έτσι, και εδώ ο Fellowes φεύγει από την βρετανική αριστοκρατία και πηγαίνει στην αμερικανική πλουτοκρατία, μιας και εδώ δεν υπάρχουν ευγενείς και βασιλείς, σε μια εποχή που έχει τελειώσει ο αμερικανικός εμφύλιος, όλα αρχίζουν να ξεχνιούνται (ή έτσι πιστεύουν, όπως το βλέπουμε εμείς σήμερα, κάτι που όμως δεν γνωρίζουν οι ήρωες) και μια νέα γενιά πλουσίων που βγάζει τα προς το ζην από τους σιδηροδρόμους και τις νέες επιχειρήσεις που έφερε στο προσκήνιο η Βιομηχανική Επανάσταση, έρχεται στο προσκήνιο παραγκωνίζοντας την παλιά.

Η σειρά όλο αυτό το παρατηρεί μέσα από δύο οικογένειες, τους Brook, όπου η νεαρή Marian, άφραγκη μετά τον θάνατο του πατέρα της πηγαίνει στις θείες της, τις εξαιρετικές Christine Baranski και Cynthia Nixon, που χαρίζουν και τις πιο κωμικές στιγμές στην σειρά, με τις βιτριολικές ατάκες τους, σαν να είναι ηρωίδες θεατρικών έργων της ίδιας εποχής του Oscar Wilde (ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα επισκεπτόταν την Αμερική) και τους Russell, εκπροσώπους της νέας τάξης πραγμάτων. Απολαυστική και η ερμηνεία της νεαρής Marian που υποδύεται η κόρη της Meryl Streep, Louisa Jacobson.

Ό,τι πέτυχε στο Downton Abbey επαναλαμβάνεται εδώ, όχι όμως μιμητικά, μιας και προσαρμόζεται στην χωροχρονική συνθήκη στην οποία τοποθετείται. Απλώς έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία, όπως η έμφαση σε ανθρώπους μεγαλοαστικής ή εν γένει άρχουσας τάξης, με την οποία μπορεί να μην ταυτίζεται ο θεατής αλλά βιώνει την σύνδεση με αυτή εν είδει ονείρου και κυρίως το καλογραμμένο και πολυλογάδικο σενάριο με τους ακατάπαυστους διαλόγους.

Ο κρυμμένος ή εμφανής ρατσισμός προς τους μαύρους, οι έμφυλες διακρίσεις, ο πολύ συγκεκριμένος ρόλος της γυναίκας, η ανάδυση των νέων πλουσίων, η απέχθεια του παλιού προς το καινούργιο και τούμπαλιν, στοιχεία μιας εποχής που προσπάθησε να τα κρύψει παρουσιάζουν μια εικόνα χρυσή, μόνο που εν τέλει, όπως μοναδικά και ανά στιγμές χιουμοριστικά μας αναδεικνύει η σειρά, είναι επίχρυση. Το ψέμα και η υποκρισία καθίστανται ορατά μέσα από τα καμώματα των χαρακτήρων, που βυθίζονται στην ανία του κόσμου τους καθώς πηγαινοέρχονται από το πουθενά στο τίποτα.

Σίγουρα είναι μια σειρά για θαυμαστές του Abbey και άλλων ομοειδών σειρών, μιας και δεν έχει κάποια εξωτερική δράση, βασιζόμενη σε ένα διαλογικό μπρα ντε φερ ανθρώπων με εντυπωσιακά ρούχα, οφείλουμε να ομολογήσουμε. Έχουν προβληθεί τα πρώτα τρία από τα εννιά επεισόδια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

H σειρά προβάλλεται στο Vodafone TV

Πρώτη δημοσίευση: 16 Φεβ. 2022, 18:45
Ενημέρωση: 16 Φεβ. 2022, 18:45
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos