ΣΕΙΡΕΣ

"Fleishman Is in Trouble": Σατιρικό και βιτριολικό

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2023, 17:49
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Τόμπι Φλάισμαν (Τζέσι Άιζενμπεργκ) έχει μόλις πάρει διαζύγιο από τη Ρέιτσελ (Κλερ Ντέινς), μετά από 15 χρόνια γάμου. Αποφασισμένος να κάνει μια καινούργια αρχή, εισέρχεται στον κόσμο των dating apps, επανασυνδέεται με φίλους από τα φοιτητικά του χρόνια, επιχειρεί να διορθώσει τη σχέση του με τα δύο παιδιά του και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά του ως ηπατολόγος.

<a href="/nea/disney-plus-hanei-syndromites/68231">To Disney Plus χάνει συνδρομητές</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Disney Plus χάνει συνδρομητές

Όμως, η αιφνίδια εξαφάνιση της Ρέιτσελ θα τον βάλει σε μπελάδες.

Κριτική: Τα διαζύγια θεωρούνται μία από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή των ενηλίκων, με τα συναισθήματα θυμού, θλίψης και ανεπάρκειας να επιμένουν στους πρώην συντρόφους ακόμα κι αν έχει μεσολαβήσει πολύ καιρός από τότε που έπεσαν οι υπογραφές.

Το “Fleishman Is in Trouble”, η μίνι σειρά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τάφι Μπρόντεσερ-Άκνερ, είναι το χρονικό ενός διαζυγίου, αλλά και της σχέσης που προηγήθηκε. Και μπορεί να μην είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε αντίστοιχες σειρές ή ταινίες, όμως η Μπρόντεσερ-Άκνερ, που διασκευάζει το βιβλίο της σεναριακά, έχει αρκετές φρέσκες ιδέες για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στα 8 επεισόδια.

Το γεγονός ότι διαδραματίζεται στο Μανχάταν και έχει ως πρωταγωνιστή του έναν νευρωτικό άνδρα εβραϊκής καταγωγής (κοινώς, τον Τζέσι Άιζενμπεργκ στο στοιχείο του) δίνει αμέσως στο όλο εγχείρημα μια γουντιαλενική αύρα, αλλά αυτό που ξεκινά ως ψυχογράφημα του Τόμπι καταλήγει να είναι μια ωμή απεικόνιση του φορτίου που επωμίζεται κάθε γυναίκα που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην καριέρα της, τις συζυγικές και τις γονεϊκές υποχρεώσεις.

Έτσι, η σειρά απογειώνεται όταν το βάρος μετατοπίζεται στον χαρακτήρα της Ρέιτσελ, η οποία μας παρουσιάζεται αρχικά σαν μια στυγνή κι αμείλικτη γυναίκα καριέρας, η οποία παραμελεί τον σύζυγο και τα παιδιά της κι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα χρήματα και την κοινωνική ανέλιξη.

Κι αφού έχει παίξει με όλα τα στερεότυπα που μας έχουν μπάσει στο κεφάλι μας σχετικά με τον ρόλο των γυναικών, η Μπρόντεσερ-Άκνερ τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του θεατή κι αποκαλύπτει τις καθημερινές κι ασταμάτητες πιέσεις, τις υπέρμετρες απαιτήσεις και τη γενικευμένη καχυποψία που έχει να αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα που δεν θέλει να αρκεστεί στον ρόλο της συζύγου και της μάνας.

Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κλερ Ντέινς (“Homeland”) είναι μετρονομικά αριστοτεχνική στον ρόλο της Ρέιτσελ, χαρίζοντας μας μάλιστα και μία από τις καλύτερες –και πιο καθαρτικές– στιγμές που θα δείτε φέτος στην τηλεόραση.

Ένα άλλο ατού της σειράς είναι ότι ξέρει ότι οι χαρακτήρες της είναι εν γένει αντιπαθείς και ότι πνίγονται σε μια θάλασσα προνομίων, στην οποία άλλοι θα σκότωναν για να βουτήξουν έστω το δαχτυλάκι τους. Αυτή η επίγνωση, μαζί με τον τρόπο που χτίζονται οι χαρακτήρες, δίνει στο “Fleishman Is in Trouble” μια απολαυστικά σατιρική, έως και βιτριολική πτυχή. Κι όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, όλοι κρύβουμε κάτι από τον Τόμπι και τη Ρέιτσελ Φλάισμαν μέσα μας.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Boss level

Boss level

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: O Ρόι πεθαίνει ασταμάτητα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο μέχρι να βρεί τη...
13 ώρες