Το Φεστιβάλ Γάνδης αφιερώνει στο ελληνικό σινεμά

Δημοσίευση: 12 Ιουνίου 2021, 12:57

Ο ελληνικός κινηματογράφος θα βρεθεί στο επίκεντρο του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γάνδης που θα πραγματοποιηθεί στη μεσαιωνική πόλη της Φλάνδρας από τις 12 έως τις 23 Οκτωβρίου 2021.

«Φέτος το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στον κινηματογράφο και την κινηματογραφική μουσική της Ελλάδας, που είναι το λίκνο του δράματος. Το πρόγραμμά μας αποδεικνύει ότι ο κινηματογράφος της  έχει  τεράστιο πλούτο και πέραν από το ελληνικό weird wave», λέει ο Wim De Witte, διευθυντής προγραμματισμού του φεστιβάλ της πόλης του Βελγίου.

Το αφιέρωμα θα μεταφέρει στο βελγικό κοινό μια διαχρονική εικόνα  των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του κινηματογράφου μας. Περιλαμβάνει κινηματογραφικές μουσικές, όπως του θρυλικού Ζορμπά, πλήρη αναδρομή στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έργα που απέφερε η συνεργασία του Ευθύμη Φιλιππου με τον Γιώργο Λάνθιμο Λάνθιμου και Φιλίππου, αλλά και νέες φωνές όπως αυτή της Ζακλίν Λέντζου. Κατά τον De Witte, «όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πρόγραμμα που φαντάζει να ’ναι η κάθαρση μετά από όλα τα κύματα του κορωνοϊού». Στη σχετική με το ελληνικό αφιέρωμα αφίσα του φεστιβάλ απεικονίζεται ο Ευθύμης Φιλίππου.

Το 48ο φεστιβάλ  θα τιμήσει την ελληνική κινηματογραφική μουσική και τους δημιουργούς της με την συναυλία «Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες» στην Όπερα της Γάνδης, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Ελένης Καραϊνδρου στις 22 Οκτωβρίου.  Την επομένη, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα World Soundtrack Awards, η Ε. Καραϊνδρου θα τιμηθεί για το σύνολο του έργου της. Η Φιλαρμονική των Βρυξελών, υπό τη διεύθυνση του Dirk Brosse, θα εκτελέσει χαρακτηριστικά κομμάτια επιλεγμένα από αυτό.

Σελήνη, 66 ερωτήσειςΣελήνη, 66 ερωτήσεις

Στο Focus on Greek Cinema  αποτυπώνεται η συνέχεια της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου στον ευρωπαϊκό χώρο και η διαρκής εμβέλειά του σ’ αυτόν από την εποχή της διεθνούς καταξίωσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη πορεία του Χρήστου Νίκου. Αναδεικνύεται επίσης το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών/τριών κινηματογραφικής μουσικής, μέσω μιας συναυλίας που φιλοδοξεί να συμπυκνώσει δεκαετίες ελληνικής δημιουργίας σε αυτό τον τομέα. Ο ρυθμός και τα ηχοχρώματα  του Μίκη Θεοδωράκη και του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά και η ρευστή αρμονία των μουσικών τοπίων της  Ελένη Καραΐνδρου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα κατακλύσουν την Όπερα της Γάνδης.

 • Συνολικά θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ 26 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους καθώς και  δύο (2) διεθνείς συμπαραγωγές στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.
 • Η ταινία μεγάλου μήκους «Μήλα» του Χρήστου Νίκου και η μικρού μήκους «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή διεκδικούν βραβεία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
 • Άλλες έξι (6) ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της τελευταίας διετίας, θα προβληθούν στο αφιέρωμα. Πρόκειται για έργα ενδεικτικά της πολυμορφίας του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
 • Το φεστιβάλ συστήνει φέτος στο κοινό του τη Ζακλίν Λέντζου, αναδεικνύοντας σημερινές τάσεις του ελληνικού κινηματογράφου που κυοφορούν το μέλλον του και την ευρωπαϊκή προοπτική του. Θα προβληθούν τέσσερις (4) μικρού μήκους ταινίες της καθώς και η μοναδική μεγάλου μήκους που έχει γυρίσει η σκηνοθέτις.
 • Το φεστιβάλ τοποθετεί σε κεντρικό κάδρο του τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον συστήσει ξανά στο βελγικό κοινό. Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του δίνει την ευκαιρία μιας σημερινής ματιάς σε ταινίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους είναι και ο εμβληματικός «Θίασος» που έχει συμπεριληφθεί στις εκατό καλύτερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά.
 • Η ρετροσπεκτίβα στον Θ. Αγγελόπουλο πλαισιώνεται από masterclass του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη.
 • Η Ελένη Καραΐνδρου και Ευανθία Ρεμπούτσικα θα είναι παρούσες στη συναυλία με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες συνθέτες», θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Όπερα της Γάνδης. Την επομένη, στην τελετή  λήξης του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα World Soundtrack Awards,  η Ε. Καραΐνδρου θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στο σινεμά.

αλυτηαλυτη

Οι ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ

Το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο θα απλωθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της 48ης διοργάνωσης του φεστιβάλ Γάνδης. Σε κάποιες από τις προβολές το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τους δημιουργούς των ταινιών. Συγκεκριμένα:

 • Εκτός από τα «Μήλα» και το «Brutalia, εργάσιμες μέρες» που διεκδικούν βραβεία», συμμετέχουν στο φεστιβάλ οι ακόλουθες ταινίες της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής: «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη.
 • Το αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες της Ζακλίν Λέντζου περιλαμβάνει τα έργα «Αλεπού», «Hiwa», «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς», «Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση)».
 • Η αναδρομική παρουσίαση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου απαρτίζεται από τις ταινίες «Αναπαράσταση», «Μέρες του 36», «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Η σκόνη του χρόνου».

Στο πλαίσιο της αναδρομικής αυτής παρουσίασης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Lettre a Theo» της Ελοντί Λελού (Συμπαραγωγή Βελγίου και Ελλάδος).

winonawinona

 • Στο φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης δύο (2) ξένες ταινίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες παραγωγοί:

Το «Quicksand» της Μαργκό Σάαπ (Ελλάδα, Ολλανδία, Εσθονία) έχει συμπαραγωγό την ελληνική Homemade Films, αλλά και οικονομική υποστήριξη από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του μειοψηφικού προγράμματός του.

Το «Τhe Lost Daughter» της Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ, Ελλάδα)  έχει συμπαραγωγό τη Faliro House Productions. Η ταινία αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και του Hellenic Film Commission του EKK.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιουνίου 2021, 12:57
Ενημέρωση: 11 Οκτ. 2021, 12:19
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Chaos walking

Chaos walking

Σύνοψη: Σε ένα μακρινό πλανήτη,άνθρωποι έχουν αποικήσει έχουν αποκτήσει την ικανότητα να παρουσιάζονται οι...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
27488
Tanweer
26449
Feelgood
5079
Feelgood
3076
Tanweer
2294