Female Music Icons στο Exile Room

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2023, 15:26
Συντάκτης:

Ξεκινώντας ηχηρά το πρόγραμμά του για φέτος, τo Exile Room αφιερώνει τις πρώτες προβολές του 2023 σε δύο εκρηκτικά μουσικά ντοκιμαντέρ που αναλαμβάνουν να μας συστήσουν από την αρχή δύο γυναίκες που σημάδεψαν – η καθεμία με τον δικό της τρόπο – τον κόσμο της μουσικής. 

<a href="/nea/mia-koyfi-star-toy-flamenko-exafanizetai-tin-pempti-sto-exile-room/69411">Μια κουφή σταρ του φλαμένκο εξαφανίζεται την Πέμπτη στο Exile Room</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜια κουφή σταρ του φλαμένκο εξαφανίζεται την Πέμπτη στο Exile Room

>> ΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 21:00

NOTHING COMPARES (2022)

Σκηνοθεσία: Kathryn Ferguson / Διάρκεια: 97’

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συνταρακτική φωνή της νεαρής Sinéad O’Connor, που σαν άφυλη μάγισσα συνεπήρε τον κόσμο ολόκληρο με το «Nothing Compares to You» στις αρχές του ‘90. Η εικονοκλαστική προσωπικότητά της, όμως, δεν κατάφερε να χωρέσει στα στενά καλούπια της μουσικής βιομηχανίας, και σύντομα έγινε η πιο διάσημη εξόριστη μουσικός στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ της Kathryn Ferguson παρακολουθεί την πορεία της, από τα πρώτα βήματά της στην Ιρλανδία μέχρι την απόλυτη πτώση που ακολούθησε το κάψιμο της φωτογραφίας του Πάπα στο Saturday Night Live. Αντιμέτωπη με εκκωφαντικά γιουχαρίσματα στο Madison Square Garden και χλευασμούς από τον Joe Pesci και μια ζηλόφθονη Madonna, η Sinéad O’Connor υπέμεινε ατέλειωτους εξευτελισμούς και είδε την καριέρα της να καταστρέφεται στο βωμό του ακτιβισμού. Το «Nothing Compares» επικεντρώνεται στην περίοδο 1987-1992, με μία και μοναδική νέα συνέντευξη από την ίδια τη δημιουργό, αναδεικνύοντας το προφητικό της πνεύμα και την κληρονομιά που άφησε πίσω της μία από τις πιο άφοβες φεμινίστριες που πέρασαν ποτέ από το χώρο της μουσικής.

>> ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 21:00

ΤΙΝΑ (2021)

Σκηνοθεσία: Daniel Lindsay, T.J. Martin / Διάρκεια: 118’

Πόσοι καλλιτέχνες είναι πλέον γνωστοί μόνο με το μικρό τους όνομα; Η Tina – ή μάλλον η Anna Mae Bullock, γέννημα-θρέμμα του Αμερικανικού Νότου – ήταν ένα καταφρονεμένο παιδί που βρήκε έναν ανέλπιστο σωτήρα στο πρόσωπο του Ike Turner, ενός ανερχόμενου μουσικού της R&B. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι σχέσεις τους, που ξεκίνησαν ως αδερφικές, έφτασαν στο άκρον άωτον του σαδισμού, όταν ο Ike συνειδητοποίησε ότι η Anna/Tina ήταν το εισιτήριό του για την κορυφή. Η ταινία χτυπάει την πόρτα της 79χρονης πλέον Tina, στην έπαυλή της στην Ελβετία, ζητώντας της να διηγηθεί την καταραμένη ιστορία της για μια τελευταία φορά. Αυτό που προκύπτει είναι το χορταστικό χρονικό της γέννησης της πρώτης μαύρης ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής, το οποίο κλείνει με μια υπόκλιση, καθώς η πρωταγωνίστρια κάνει κάτι που ο Mick Jagger και το συνάφι του δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα: αποσύρεται αξιοπρεπώς για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ιδιωτικά και ευτυχισμένα, όπως της αξίζει.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

Το ντοκιμαντέρ «Tina» προβάλλεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το American Film Showcase.

Μετά την προβολή του «Nothing Compares», θα δοκιμάσουμε ένα πιάτο από τα χέρια της Χρύσας Γερακοπούλου, γνωστής και ως @goldie.cooks.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos