Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Θέλεις το παιδί σου να γίνει κριτής;

Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2022, 15:49
Συντάκτης:

H Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids), προσκαλούν νέους και νέες ηλικίας 12-14 ετών, από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει ποια ταινία θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022.

<a href="/nea/elliniko-kentro-kinimatografoy-sas-proskalei-se-mia-imera-giortis-gia-elliniko-sinema/69284">Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε μία Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες (Animal του Cyril Dion από την Γαλλία, Comedy Queen της Sanna Lenken από τη Σουηδία, Dreams are like wild tigers του Lars Montag από την Γερμανία) θα είναι διαθέσιμες για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους SDH (Subtitles for Deaf and/or hard of Hearing) στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από 7 ως 11 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε 42 χώρες, τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρες και έμπειρους κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές - βραβευμένα μέλη της Ακαδημίας, να ψηφίσουν online και να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής και την βράβευση της νικήτριας ταινίας μέσω live streaming.

Η πρόσβαση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα, για την παρακολούθηση αλλά και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θα γίνεται με την εισαγωγή ειδικών κωδικών πρόσβασης, οι οποίοι θα στέλνονται στο κάθε συμμετέχον άτομο ξεχωριστά, κατόπιν αίτησής του.

Ειδικά στον Πύργο Ηλείας, η δράση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, με την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 13 Νοεμβρίου.

Αν είστε γονείς ή κηδεμόνες νέων 12-14 ετών που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέσω της online φόρμας που θα βρείτε σε αυτή τη διεύθυνση  https://forms.gle/sywG1BSWfCK2WZsb9 έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Για την συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο email: yaa.greece@gmail.com

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη και των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut-Modiano.

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει την ευκαιρία στα νέα άτομα που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τα απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών, έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να επικοινωνήσουν με συνομήλικά τους άτομα στην Ευρώπη – μια εμπειρία που τα περισσότερα παιδιά ζούνε για πρώτη φορά. Λειτουργούν επίσης, ως πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, ψηφίζοντας τον νικητή αμέσως μετά τις προβολές. Οι τρεις υποψήφιες ταινίες αναλυτικά:

ANIMAL

Του Cyril Dion, Γαλλία, 105’, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ

Οι έφηβοι Bella και Vipulan, ταξιδεύουν και συναντούν επιστήμονες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη, περισσότερο σαν συγκάτοικοι, παρά σαν θηρευτές.

COMEDY QUEEN

Της Sanna Lenken, Σουηδία, 93’, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Η 13χρονη Sasha αποφάσισε να ασχοληθεί με το stand-up comedy. Αυτό που θέλει περισσότερο, είναι να κάνει τον πατέρα της – που κλαίει στο ντους όταν νομίζει πως κανείς δεν τον ακούει – να γελάσει. Στο σπίτι όλα της θυμίζουν την μητέρα της που δεν ζει πια και τα δάκρυα καίνε απειλητικά πίσω απ’τα μάτια της. Κρυφά, γράφει μια λίστα όλων όσων πρέπει να κάνει για να ξεπεράσει τη θλίψη: να ξυρίσει τα μαλλιά της, να σταματήσει να διαβάζει βιβλία, να αρνηθεί το πιο γλυκό κουτάβι του κόσμου και πάνω απ’όλα, να γίνει μια Βασίλισσα της Κωμωδίας.

DREAMS ARE LIKE WILD TIGERS

του Lars Montag, Γερμανία, 95’, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Το Bollywood είναι ανάσα ζωής για τον 12χρονο Ranji από την Βομβάη. Οι πολύχρωμες Ινδικές ταινίες, με τα τραγούδια και τα χορευτικά που κολλάνε στο μυαλό, τον κάνουν ευτυχισμένο – όπως και εκατομύρια άλλους συμπατριώτες του. Δεν θέλει τίποτα άλλο από το να σταθεί μπροστά από την κάμερα, πλάι στον ήρωα του, τον Ινδό σούπερ σταρ Amir Roshan. Η επιθυμία του όμως μοιάζει αδύνατη καθώς οι γονείς του λένε στον Ranji για το όνειρο τους να μεταναστεύσουν στην μακρινή Γερμανία. Το μόνο που τον κρατάει, είναι η ελπίδα να συμμετάσχει σε οντισιόν για την νέα ταινία του Amir Roshan, ακόμα κι αν μείνει πίσω στην πατρίδα του την Ινδία. Πρέπει να παλέψεις για τα όνειρα σου, δεν γίνονται πραγματικότητα από μόνα τους. Η γειτόνισσα του, η Toni, συμφωνεί απόλυτα και αποδεικνύεται ένας απροσδόκητος σύμμαχος για τον Ranji. Με θάρρος και συνδυασμένες προσπάθειες, οι δυο τους ξεκινούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα – και στη διαδικασία, ανακαλύπτουν επίσης τη χαρά της αληθινής φιλίας.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2022, 15:49
Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022, 15:49
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos