Είδαμε την "Βάρδια" και σας την προτείνουμε

Δημοσίευση: 18 Ιαν. 2024, 13:29
Συντάκτης:

Το ντοκιμαντέρ ΒΑΡΔΙΑ (DOGWATCH) του Γρηγόρη Ρέντη κάνει πρεμιέρα στο CineDoc και έρχεται για τρεις προβολές στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ στις 18, 20 και 21 Ιανουαρίου.

<a href="/nea/cinedoc-paroysiazei-ntokimanter-lesvia-tis-tzelis-hatzidimitrioy/69679">Tο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑTο Cinedoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Και οι τρεις προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία του σκηνοθέτη, με τον οποίο θα ακολουθήσει συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας. Είδαμε το φιλμ και σας γράφουμε άποψη καθώς δεδομένα αξίζει να το δείτε.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, τα πλοία που διασχίζουν την επικίνδυνη ζώνη ανοιχτά της Σομαλίας προσλαμβάνουν μισθοφόρους για προστασία από τους πειρατές. Σήμερα οι επιθέσεις έχουν μειωθεί, αλλά οι μισθοφόροι αντιμετωπίζουν ένα νέο πρόβλημα: την έλλειψη δράσης.

Ο Γρηγόρης Ρέντης στο πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ αφορμάται από μια πραγματική συνθήκη για να αφηγηθεί κάτι ευρύτερο, που ξεπερνά τα όρια της θάλασσας και φτάνει και στα δικά μας αστικά κέντρα.

Μέσω του προσωπικού βιώματος, καθώς ο θείος του υπήρξε μισθοφόρος, στήνει την κάμερα και το ενδιαφέρον του πάνω στους μισθοφόρους της θάλασσας που καλούνται να υπερασπιστούν την ασφάλεια των πλοίων όταν φτάνουν στην λεγόμενη high risk area, ακριβώς επειδή υπάρχει η απειλή των περιβόητων σομαλών πειρατών. Την ιστορία κατάληψης ενός πλοίου από σομαλούς πειρατές έχουμε δει για παράδειγμα στην ταινία Captain Phillips με τον Τομ Χανκς, βασισμένη άλλωστε σε πραγματική ιστορία.

Η Βάρδια παρουσιάζει την πλευρά των μισθοφόρων των πλοίων, μια πρακτική που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των αρκετών επιθέσεων. Μια βάρδια συνεχής, ίσως πολλές εκ του αποτελέσματος αχρείαστη, μιας και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα, ζητώντας και οι ίδιοι λίγη περισσότερη δράση και έναν πιο λειτουργικό ρόλο, που όμως διασφαλίζουν την πολυπόθητη ασφάλεια. Μια δομή στρατιωτική που εκφράζει ζητήματα αρρενωπότητας, ένα θέμα το οποίο θίγεται συνδυαστικά με τον ίδιο τον ρόλο των μισθοφόρων, διακτινίζοντας τα μηνύματα και πέρα από την θάλασσα.

Πολλά περισσότερα για την ταινία και τις ώρες προβολής της, σας έχουμε γράψει εδώ

Τρεις ιστορίες που παρουσιάζουν αυτή την καθημερινότητα, την επαγρύπνηση και βέβαια την συνεχή ασάφεια του αν θα γίνει κάτι ή όχι μέσα στο απέραντο γαλάζιο. Γεροδεμένοι άντρες σε μια στρατιωτική, απομονωμένη ομοκοινωνικότητα μέσα από έναν σύνολο επαναλαμβανόμενων πράξεων, μιας ρουτίνας εξοντωτικής και αναγκαίας και μια αναμονή πολλές φορές δυσβάσταχτη.

Η κάμερα του Γρηγόρη Ρέντη εστιάζει με προσοχή σε όλα αυτά, καθιστώντάς το πολύ πιο ενδιαφέρον από ένα ντοκιμαντέρ κλασικών αφηγήσεων ιστοριών των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτά τα πλοία. Είτε μέσα από τις σιωπές που ενώνουν τις ρομποτικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις τους, είτε μέσα από τους μεταξύ τους διαλόγους, οι ήρωες της Βάρδιας αφήνουν να δείξουν όχι απλώς την καθημερινότητά τους, αλλά και τα τρωτά σημεία τους εαυτού τους, της δουλειάς του και τελικά του ανδρισμού τους.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos