Έφυγε από τη ζωή ο Νόρμαν Τζούισον

Δημοσίευση: 23 Ιαν. 2024, 13:55
Συντάκτης:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο επτά φορές υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης και παραγωγός Νόρμαν Τζούισον, ο σκηνοθέτης του «In the Heat of the Night», υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά και ταινιών όπως «Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού», «Τhe Cincinnati Kid», «And justice for all» και «The Thomas Crown Affair», καθώς και διαφόρων κινηματογραφικών μιούζικαλ όπως τα «Ο Βιολιστής στη Στέγη» και «Jesus Christ Superstar».

Ο Τζούισον είχε αρκετές πετυχημένες εισπρακτικά ταινίες στο box office και είχε ταινίες που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, αλλά δεν λάμβανε πάντα κριτικούς επαίνους για τη δουλειά του. Ελαβε επτά υποψηφιότητες για Οσκαρ, αλλά ποτέ δεν κέρδισε κανένα, αν και έλαβε ένα τιμητικό Οσκαρ για την συνολική του καριέρα το 1999.

Ο Τζούισον υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Universal το 1965 και έκανε το πρώτο του δράμα: το «The Cincinnati Kid» με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά και στο «The Thomas Crown Affair». Η πρώτη του επιτυχία ήταν η κωμωδία του 1966 «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming», με τον Αλαν Αρκιν, η οποία ήταν υποψήφια για Οκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η επόμενη ταινία του, το «In the Heat of the Night», κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινία το 1967 και ο ίδιος κέρδισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας.

Μετά τα πετυχημένα μιούζικαλ «Βιολιστής στη Στέγη», το οποίο ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Σκηνοθεσίας και Ταινίας, και το «Jesus Christ Superstar», αλλά και μερικές αποτυχημένες ταινίες όπως το «Rollerball» του 1975 και το «F.I.S.T.» του 1978 με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζούισον το 1979 σκηνοθέτησε την σκοτεινή κωμωδία «…And Justice for All», με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο και το «Best Friends» με τους Γκόλντι Χον και Μπαρτ Ρέινολντς.

Η πιο αγαπημένη και πιο πετυχημένη ταινία του Τζούισον ήταν το «Moonstruck» του 1987, το οποίο χάρισε το Οσκαρ ερμηνείας στην Σερ και την Ολυμπια Δουκάκη, ενώ ο ίδιος ο Τζούισον ήταν υποψήφιος και για την Καλύτερη Ταινία ως παραγωγός και για το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Σκηνοθέτησε επίσης το 1999 την ταινία «The Hurricane» που έδωσε στον Ντένζελ Γουάσινγκτον το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Η τελευταία του ταινία ήταν το «The Statement» του 2003, που μιλούσε για την ιστορία ενός ναζί εγκληματία πολέμου που τελικά κυνηγήθηκε μετά από χρόνια προστασίας, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos