Cinemathesis: Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία

Δημοσίευση: 4 Δεκ. 2023, 15:41
Συντάκτης:

Μια νέα ξεχωριστή δράση εγκαινιάζει η Cinemathesis για μαθητές και μαθήτριες κάθε γωνιάς της Ελλάδας με τίτλο «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία». Μια περιοδική έκθεση με διαδραστικές προβολές και βιωματικά εργαστήρια, η οποία θα ταξιδεύει από τόπο σε τόπο βοηθώντας τα παιδιά, ειδικά όσα ζουν σε ακριτικές περιοχές, να εξοικειωθούν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Ένα κινητό μουσείο έβδομης τέχνης μέσα στο ίδιο το σχολείο, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν -με άξονα τις Καλές Τέχνες- τα δικά αυτοσχέδια κινηματογραφικά εκθέματα, να αποκτούν εμπειρική γνώση και να διαμορφώνουν την αισθητική τους αντίληψη.

Ένα  όνειρο χρόνων, που ξεκίνησε από την αναζήτηση παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων σε κινηματογραφικά μουσεία σε όλο τον κόσμο, συλλέκτες, παλαιοπωλεία, αλλά και προσωπικές συλλογές φίλων του κινηματογράφου, παίρνει σάρκα και όστα στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24. «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» είναι μια μοναδική κινητή έκθεση προ-κινηματογραφικών οπτικών παιχνιδιών και άλλων τεκμηρίων της έβδομης τέχνης, συνοδευόμενο από βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις και κινηματογραφικές προβολές αρχειακού υλικού.

Στην κινητή έκθεση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από ζωοτρόπια, πραξινοσκόπια, θαυματρόπια, flipbooks, view masters, μέχρι φιλμάκια, μαγικό φανό, μικρή μουβιόλα, παλιές φωτογραφικές μηχανές, κινηματογραφικές μηχανές λήψης και προβολής, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της τεχνολογικής εξέλιξης. Στο τέλος της δράσης και μετά από ποικίλες δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, εργαστήρια κολάζ και κατασκευών, τα ίδια τα παιδιά, αντλώντας  έμπνευση από εμβληματικές σκηνές της ιστορίας της έβδομης τέχνης, θα δημιουργήσουν και μια ταινία μικρού μήκους στο animation box της έκθεσης.

Στόχος και θεμελιώδης κοινωνική καινοτομία του προγράμματος «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία», είναι η τόνωση δεξιοτήτων μέσα από πλούσιες δραστηριότητες, ο εμπλουτισμός και η εμβάθυνση γνώσεων, η ενεργός συμμετοχή παιδιών και μόνιμων κατοίκων με ελεύθερη πρόσβαση στην έκθεση και τις προβολές, αλλά και η έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά  το δικό τους αυτοσχέδιο μουσείο, να επιμεληθούν μια έκθεση επιλογής τους και ίσως μελλοντικά να καλύψουν ανάγκες του νησιού μέσα από τις δικές τους ιδέες καταγραφής και αποτύπωσης.  Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, όλα τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, ψηφιακό έντυπο της έκθεσης, εκπαιδευτικό υλικό με δραστηριότητες και προτάσεις για μελλοντικές δράσεις.

Το πρόγραμμα «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» έχει σχεδιαστεί προς άμεση υλοποίηση σε υψηλού συμβολισμού σχολεία, σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση και κυρίως σε νησιά άγονης γραμμής με λίγους μόνιμους κατοίκους και παιδιά που φοιτούν σε μονοθέσια/ολιγοθέσια σχολεία. Με τις ειδικά σχεδιασμένες «μουσειοβαλίτσες» της «Περιπέτειας του Σινεμά», θα προσεγγιστούν δια ζώσης μικρά σχολεία σε Αμμουλιανή Χαλκιδικής, Ψέριμο, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κάσο, Χάλκη, Νίσυρο, Οινούσσες, Αγκίστρι και αλλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στο Αγαθονήσι φοιτούν μόνο δύο μαθητές πρώτης και τρίτης δημοτικού αντίστοιχα. Στην Ψέριμο ζουν μόνο δύο μικρά παιδιά και το Νηπιαγωγείο άνοιξε ξανά φέτος, μετά από 14 χρόνια, ειδικά για αυτά.

Η δράση «Η Περιπέτεια του Σινεμά στα Μικρά Σχολεία» εγκαινιάστηκε το 2023 υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και επεκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24 στη νησιωτική Ελλάδα με Δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

Αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
13 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos