"A Christmas Carol": Σκοτεινό παραμύθι

"A Christmas Carol": Σκοτεινό παραμύθι
Δημοσίευση: 3 Ιαν. 2020, 04:35
Συντάκτης:

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, κανείς δεν χρειάζεται συστάσεις για το “A Christmas Carol”. Το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς με τον μισάνθρωπο Εμπενίζερ Σκρουτζ έχει εντυπωθεί από μικρή ηλικία σε όλους μας και το βαθύτερο νόημά του  δυστυχώς περιορίζεται μόνο κατά την εορταστική περίοδο. Σωστά αναρωτιέται ο ίδιος στην καινούργια εκδοχή της ιστορίας, έτσι όπως την διασκεύασε ο Στίβεν Νάιτ των θρυλικών “Peaky Blinders”, «Γιατί υποκρινόμαστε ότι μία συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου ότι το ανθρώπινο τέρας δεν είναι το ανθρώπινο τέρας;» Η κυνικότητά του τον οδηγεί να αρνηθεί την χαρά των Χριστουγέννων και την θαλπωρή της συντροφικότητας και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που το σενάριο θα κρατήσει αυτούσιο, όπως και η άφιξη των τριών Πνευμάτων και οι εμπλεκόμενοι χαρακτήρες, γιατί κατά τα άλλα αυτά τα «Κάλαντα των Χριστουγέννων» δεν είναι αυτά που έχετε συνηθίσει.

Η βαριά ατμόσφαιρα, χειμωνιάτικη και απαραίτητα δυσοίωνη για τον Σκρουτζ έχει περάσει από πολλά χέρια δημιουργών με ευφάνταστα twists (“Scrooged”)  και εναλλακτικές εικαστικές παρεμβάσεις όπως η εκδοχή του Ρόμπερτ Ζεμέκις με τον Τζιμ Κάρει αλλά είναι πρώτη φορά που η ιστορία συνειδητοποιεί την σκοτεινή της πλευρά και κάνει το βήμα για να διανθίσει την ήδη πολύπλευρη περιπέτεια του ήρωα της. Σαφώς, η πρώτη έκπληξη είναι η επιλογή του Γκάι Πιρς στον πρωταγωνιστικό ρόλο είτε γιατί είναι φανερά νεότερος και καλοστεκούμενος είτε γιατί το μοχθηρό, κακόβουλο ύφος του το αναγάγει σε κατάφωρα γοητευτικό παρότι η χλομάδα του προσώπου του θα μπορούσε να ανήκει μόνο σε νεκρό.

Προς τιμήν του, ο Πιρς είναι κοφτός στην άρθρωσή του, δεμένος με την απάνθρωπη στάση ζωής του Σκρουτζ και με πλήρως μαγκωμένο πρόσωπο που είναι ανίκανο έστω και να μειδιάσει. Οι υπόλοιποι ρόλοι που θα περάσουν μέσα στα τρία επεισόδια όπως ο Στίβεν Γκρέιαμ, ο Άντι Σέρκις, ο ανερχόμενος Τζο Άλγουιν και η Σάρλοτ Ράιλι (δυστυχώς ο Τομ Χάρντι δεν μας έκανε την τιμή σε κάποιον ρόλο και έμεινε μόνο στην παραγωγή) έχουν και αυτοί τις δυνατές στιγμές τους αλλά ο Πιρς δίνει τον ορισμό του πρωταγωνιστή σε μία σειρά που έχει την ευχέρεια να ξελογιάσει οπτικά με τις εναλλαγές της.

Διότι σε αυτήν την κλασική ιστορία, ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις στην συνέχεια. Τα ανοίκεια πνεύματα που επισκέπτονται τον Σκρουτζ δεν αστειεύονται ούτε είναι εκεί για μία «φιλική υπενθύμιση» αλλά για να ταρακουνήσουν τα εκ βαθέων νεκρωμένα συναισθήματα του και να τον επαναφέρουν καθώς κάθε πράξη προκαλεί μία άλλη και ο Σκρουτζ δεν ήταν πάντα ο γνωστός Σκρουτζ.

Σε αυτή τη λογική βάση, ο Στίβεν Νάιτ ερευνά τους λόγους που σκλήρυναν την προσωπικότητα πέρα από αυτούς που εν τέλει θα την αλλάξουν και το κάνει συμβαδίζοντας με τον σκηνοθέτη Νικ Μέρφι σε ένα παραμύθι απειλητικό και επικίνδυνο, που μπερδεύει την πραγματικότητα με την φαντασία που στο τέλος δεν είσαι σίγουρος αν βλέπεις Ντίκενς ή κάποιο παραμύθι των αδερφών Γκριμ από αυτά που πρέπει να τα λες στο σκοτάδι.

Παρόλα αυτά, ακόμα και μία τέτοια διασκευή δεν απέχει πολύ από το μήνυμα της προσφοράς προς την ανθρωπότητα που πρεσβεύει η ιστορία του Σκρουτζ. Η επανεφεύρεση του μύθου σε μίνι σειρά με προδιαγραφές horror ήταν η επιτυχημένη κίνηση που για εμάς έγινε instant Christmas classic.

7,5 / 10

Δημοσίευση: 3 Ιαν. 2020, 04:35
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
2200
Feelgood
1680