ΣΕΙΡΕΣ

"Chernobyl": Ανατριχίλα

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2019, 19:49
Συντάκτης:

Πως μπορεί κάτι τόσο στενόχωρο που βασίζεται επιπλέον σε αληθινή ιστορία, να εξελιχθεί σε καθηλωτικό που να μην σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του;

<a href="/nea/oi-dimioyrgoi-ton-queens-gambit-chernobyl-etoimazoyn-sci-fi-seira/63885">Οι δημιουργοί των "Queen's Gambit" & "Chernobyl" ετοιμάζουν sci-fi σειρά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι δημιουργοί των "Queen's Gambit" & "Chernobyl" ετοιμάζουν sci-fi σειρά

Η μίνι σειρά «Chernoyl» του ΗΒΟ το κατάφερε, με μια αριστοτεχνικά ατμοσφαιρική καταγραφή του ανθρώπινου τρόμου να διοργκώνεται μπροστά την άγνοια, αλλά τα μυστικοπαθή ψέμματα ενός καθεστώτος που προσπαθεί με κάθε κόστος να προστατεύσει την έξωθεν καλή μαρτυρία αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες ενός ατυχήματος που σόκαρε τον κόσμο και που είχε ξεκάθαρους υπεύθυνους.

Σκεφτείτε απλά ότι το ραδιενεργό νέφος από το μεγάλο ατύχημα στον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας (τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης) στις 26 Απριλίου του 1986 έφτασε και στη χώρα μας (περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα μακριά…) μετά από μερικές ημέρες, επηρεάζοντας κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας υποστηρίζει ότι εκείνη τη χρονιά έγιναν περίπου 2.500 εκτρώσεις από γονείς που φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο…

Η λέξη Τσερνόμπιλ παραμένει από τότε συνώνυμη του άγνωστου τρόμου, της φρίκης, του θανάτου.  Τις συνέπειες του ατυχήματος και την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης από τη σοβιετική κυβέρνηση εξιστορεί η σειρά του HBO με εικόνες που σοκάρουν.

Διασκευασμένο από τον σεναριογράφο Κρεγκ Μέιζιν που άντλησε στοιχεία από το βιβλίο «Voices from Chernobyl» και τις μαρτυρίες ντόπιων της περιοχής Πρίπιατ της Ουκρανίας, το «Chernobyl» καταφέρνει να λειτουργήσει άριστα σαν ένας συνδυασμός καθηλωτικού θρίλερ και σπαραχτικού σπονδυλωτού δράματος, με τον φόβο και την θλίψη να εξελίσονται βουβοί και να θεριεύουν μέσα στους πρωταγωνιστές που στέκουν αδύναμοι να συνειδητοποιήσουν το αναπόφευκτο.

Αν και το μωσαϊκό των χαρακτήρων είναι πλατύ, κεντρική  θέση καταλαμβάνουν δικαιωματικά ο Τζάρεντ Χάρις κι ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ στους ρόλους των Βαλέρι Λεγκάσοφ και Μπόρις Σέρμπινα, ο επιστήμονας κι ο πολιτικός αντίστοιχα που συνδυαστικά αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την κρίση. Συγκλονιστικοί και οι δύο, καταφέρνουν -αν είναι δυνατόν- να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε κάθε σκηνή τους και να εξελιχθούν άθελά τους σε δύο σύμβολα της άνισης μάχης με την αλήθεια και την ζοφερή πραγματικότητα, φυσικά με ανυπολόγιστο κόστος.

Δίπλα τους η στοιχειωτική Εμιλι Ουότσον στον ρόλο της Ουλάνα Κόμτσουκ, μια πυρηνική φυσικό, η οποία αποτελεί φανταστικό χαρακτήρα που δημιουργήθηκε για να εκπροσωπήσει στην αφήγηση μια μεγάλη ομάδα φυσικών και επιστημόνων που προσπάθησαν να εξηγήσουν πως συνέβη το τρομακτικό αυτό ατύχημα.

Μια τραγωδία όμως κυρίως ανθρωπιστική: η σύζυγος του πυροσβέστη που πεθαίνει λίγες ώρες μετά το ατύχημα από ραδιενέργεια, οι παραστρατιωτικοί που εκτελούν όλα τα ζωντανά της πληγείσας περιοχής «για να μην εξαπλωθεί το κακό», στρατιώτες «βιο-ρομπότ» που καθαρίζουν τα ραδιενεργά συντρίμμια, εργάτες που σκάβουν στα ορυχεία γυμνοί (και άρα απόλυτα εκτεθειμένοι) γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανεμιστήρες που θα ρίξουν τη θερμοκρασία.

Όλα αυτά συνεπικουρούμενα από ένα θαυμαστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μια εκπληκτική φωτογραφία που απονευρώνει κάθε χρώμα πάνω σε μια παλέτα νεκρικής επίστρωσης, ένα ανατριχιαστικό sound design που επιτείνει τον τρόμο, με μια αίσθηση μεταφυσικού: μόνο που εδώ το τέρας είναι η ραδιενέργεια που ρουφάς με κάθε σου ανάσα και που σε αγκαλιάζει ασφυκτικά. 

Και όλα αυτά από δύο αναπάντεχους συντελεστές: τον δημιουργό της σειράς και σεναριογράφο Κρεγκ Μέιζιν (με… Hangover, Scary Movie και Identity Thief στο παλμαρέ του) και τον βιντεοκλιπά σκηνοθέτη Γιόχαν Ρενκ (με μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του, το… Downloading Nancy και κάποια επεισόδια σε τηλεοπτικές σειρές όπως τα Vikings, Breaking Bad, Bloodline).

Ο πραγματικός κακός: μια ήρεμα και με σταθερά βήματα, βολικη, ανθρώπινη ατιμία και η δειλία στην ανάληψη της ευθύνης και της δράσης για την απεμπλοκή από τον όλεθρο,

Ένα σπάνιο δείγμα ειλκρινούς τηλεοπτικής δημιουργίας.

 

 

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos