«Άνθρωποι στις Σκιές» - Εισαγωγή στο φιλμ νουάρ

Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2023, 14:42
Συντάκτης:

H κινηματογραφική ομάδα Cinemarian ετοίμασε μια σειρά σεμιναρίων για το φιλμ νουάρ, με εισηγητή τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Θεωρώντας τα κινηματογραφικά είδη ως την ύψιστη μορφή έκφρασης της κινηματογραφικής γλώσσας, το σεμινάριο φιλοδοξεί να μας συστήσει εκ νέου με τη γοητεία τους ξεκινώντας από το πιο κομψό genre του σινεμά.

Πρόκειται για μια απόπειρα να κατανοήσουμε βαθύτερα τον τρόπο που σμιλεύεται ένα κινηματογραφικό είδος, όπως το φιλμ νουάρ, πώς αντικατοπτρίζει τα συλλογικά άγχη και τις φοβίες μιας εποχής, αλλά και να τοποθετηθούμε από την αρχή απέναντι σε κλασικές ταινίες της ιστορίας του σινεμά («Το Γεράκι της Μάλτας», «Διπλή Ταυτότητα» κ.ο.κ.). Στο πέρας των συναντήσεων πρόκειται να συζητηθούν τόσο οι ρίζες του φιλμ νουάρ, από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε το είδος (Κραχ 1929) έως τις πολυποίκιλες καλλιτεχνικές αναφορές του (γερμανικός εξπρεσιονισμός), ενώ πρόκειται να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους υφολογικά εξακολουθεί να γοητεύει έως σήμερα μέσω των μετεξελίξεών του (νεονουάρ).

Το σεμινάριο διεξάγεται στο Cinemarian (Σισμάνη 16) κάθε Τετάρτη , 19.00-21.00, από τις 18/10 έως και τις 8/11.

Αναλυτικά:

- Τετάρτη 18/10 στις 19.00-21.00
- Τετάρτη 25/10 στις 19.00-21.00
- Τετάρτη 1/11 στις 19.00-21.00
- Τετάρτη 8/11 στις 19.00-21.00

Κόστος συμμετοχής: €60. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@cinemarian.gr.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο..

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Ξεκίνησε να γράφει για σινεμά στο Toutέστιν και το Reel.gr, παράλληλα διατηρούσε ραδιοφωνική εκπομπή στον Poplie Radio και έκανε τις πρώτες απόπειρές του πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας και συμμετέχοντας σε ταινίες μικρού μήκους. Προτού αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έγινε μέλος της ομάδας παραγωγής του φεστιβάλ κινηματογράφου Zagoriwood, ενώ τα τελευταία χρόνια γράφει για σινεμά και μουσική στο περιοδικό Αθηνόραμα και το αθλητικό zine Humba. Παράλληλα, διατηρεί το εργαστήριο κριτικής κινηματογράφου «Λέξεις από Σελιλόιντ» στο χώρο σεμιναρίων Fårö. Πρόσφατα υπήρξε υπεύθυνος προγράμματος στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών Untold. Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

You hurt my feelings

You hurt my feelings

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Όταν η Μπεθ ακούει κρυφά τον σύζυγό της, Ντον, να γίνεται επικριτικός για...
17 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos