ΣΕΙΡΕΣ

"For all mankind" season 1: Αλλάζει την ιστορία

Δημοσίευση: 8 Ιαν. 2020, 12:30
Συντάκτης:

Σύνοψη: Και αν ο διαστημικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση δεν είχε λήξει και αν συνεχιζόταν για χρόνια μετά μέχρι να αποδείξει η Αμερική την ισχύ της? Αυτό το σενάριο εναλλακτικής ιστορίας έχει ως θέμα της η νέα σειρά της Apple+ που αλλάζει τα γεγονότα και βάζει τους Σοβιετικούς να πατάνε πρώτοι στο φεγγάρι με την NASA να προσπαθεί να επανδρώσει τις αποστολές της με τα κατάλληλα άτομα για να αντεπιτεθεί.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Άποψη: Το ενδιαφέρον για την εναλλακτική ιστορία, για την συζήτηση του πώς θα ήταν ο κόσμος και πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν κάποια κομβικής σημασίας γεγονότα είχαν πάρει διαφορετική τροπή ή δεν είχαν γίνει καν, είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δεν γίνεται να μην αφορά και κινηματογραφική ή τηλεοπτικά σενάρια. Θυμόμαστε για παράδειγμα το The Man in the High Castle με το δυσοίωνο σενάριο να είχαν κερδίσει οι Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρακολουθώντας την κατάσταση της ηττημένης μεταπολεμικής Αμερικής.

Τώρα ήρθε η ώρα για τον πραγματικό πόλεμο των άστρων, αυτόν που διεξήχθη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, με την ΕΣΣΔ να γίνεται η πρώτη που στέλνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, το Luna 2 το 1959 και οι ΗΠΑ οι πρώτες που στέλνουν επανδρωμένη αποστολή που πατά στο φεγγάρι δέκα χρόνια μετά, το 1969. Εδώ βρισκόμαστε στο 1969, όταν η ΕΣΣΔ στέλνει πρώτη άνθρωπο στο φεγγάρι, ο σοβιετικός Alexei Leonov είναι εκείνος που πατά στην Σελήνη και τα ρωσικά να είναι η γλώσσα στην οποία θα ακουστούν τα πρώτα λόγια από εκεί. Η NASA θέλει να απαντήσει σε αυτόν τον πόλεμο που δεν τελείωσε έτσι απλά και ψάχνει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, την ζωή των οποίων εμείς παρακολουθούμε στα δέκα ωριαία επεισόδια.

Το ζήτημα της προσελήνωσης έχει απασχολήσει πολύ, με διάφορες συνωμοσιολογίες να βγαίνουν κατά καιρό στο φως με κυρίαρχη το ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του ο άνθρωπος και όλο αυτό ήταν σκηνοθετημένο από τον Stanley Kubrick. Ο Chazelle έκανε το First Man για να μας δείξει την πορεία του Armstrong προς κάτι μέχρι τότε ανέφικτο, ενώ εδώ βλέπουμε όχι μόνο τον Armstrong αλλά και άλλους που αξιοποιούνται με πρωταγωνιστή τον Edward Baldwin που τον υποδύεται ο Joel Kinnaman.

Οι ψυχροπολεμικές έριδες εξακολουθούν να ενδιαφέρουν τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ιδίως στην εποχή μας με τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες, όμως οι πιο πολλές προσπάθειες, ανάμεσα τους και το For all mankind, δεν έχουν τα κότσια του Dr. Strangelove του Kubrick, που έγινε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και τα έβαλε στα ίσια μαζί του. Μια υψηλού κόστους και προσεγμένη στις λεπτομέρειες παραγωγή που όμως στέκεται αδύναμη απέναντι στο θέμα της, χωρίς εν τέλει να οδηγεί κάπου. Οι καλές ερμηνείες και τα εντυπωσιακά πλάνα είναι στα θετικά στοιχεία της σειράς που αν και διαθέτει ένα ενδιαφέρον στόρι, εν τέλει κατευθύνεται με απόλυτη κοινοτυπία σε γνώριμα σεναριακά μονοπάτια και σε μηνύματα που δεν χρειαζόταν η αντιστροφή της ιστορίας για να εξαχθούν.

Έχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι αλλάζοντας την ιστορία, αλλάζει και πολλά άλλα στοιχεία, όπως γυναίκες που πιλοτάρουν και που θέλουν να γίνουν οι πρώτες που θα πάνε στην Σελήνη με αποτέλεσμα η σειρά να μην είναι μια ανδρική υπόθεση αλλά να εμφανίζονται και ενδιαφέροντες γυναικείοι ρόλοι. Η σειρά έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν.

5,5 / 10

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos