Αλφάβητος – Κοινός κώδικας: Η ιστορία και η εξέλιξη του ελληνικού αλφαβήτου

Δημοσίευση: 2 Φεβ. 2021, 18:16

Ένα ταξίδι στην ιστορία και την εξέλιξη των 24 γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, αλλά και τη σύνδεσή τους με άλλες γλώσσες του κόσμου, παρουσιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος - Κοινός κώδικας».

<a href="/nea/o-gioyan-makgkregkor-rosos-komis/69542">O Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Ρώσος Κόμης</a>ΣΧΕΤΙΚΑO Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Ρώσος Κόμης

Η νέα παραγωγή της COSMOTE TV, την οποία υπογράφουν σκηνοθετικά οι βραβευμένοι Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης («Ρωμανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων»), κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα απόψε Τρίτη 2/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube. 

Κάθε ένα από τα 24 συνολικά επεισόδια της σειράς είναι αφιερωμένο σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και ξεδιπλώνει την πορεία του στον χρόνο. Παράλληλα εξερευνά λέξεις, πρόσωπα, μύθους και έννοιες που ξεκινούν από το κάθε γράμμα και την επιρροή τους στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η πρεμιέρα της σειράς «Αλφάβητος - Κοινός κώδικας» ξεκινά με την εξερεύνηση και αποκωδικοποίηση του πρώτου γράμματος της ελληνικής αλφαβήτου. Το «Α» είναι το πρώτο από τα φωνήεντα που πρόσθεσαν οι Έλληνες στο αλφάβητό τους, χρησιμοποιώντας ως βάση την αλφάβητο των Φοινίκων.

Κάθε επεισόδιο, αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι -κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 21.00-, θα είναι διαθέσιμο στον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Στη νέα παραγωγή της COSMOTE TV συμμετέχουν -με αλφαβητική σειρά- οι ακαδημαϊκοί: Richard Martin (Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Παν/μιο Stanford), Julian Mendez-Dosuna (Παν/μιο Salamanca), Arnaud Zucker (Παν/μιο Sophia-Antipolis Nice), Γιώργος Παπαναστασίου (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ) και Μαρία Χρίτη (Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ΑΠΘ), οι οποίοι επιχειρούν να αναδείξουν πόσα κοινά έχουν μεταξύ τους οι διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως βάση έναν κοινό-οικουμενικό κώδικα επικοινωνίας.

Παραγωγή: COSMOTE TV  /  Παραγωγή COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Μόιρα Βαρδάκη  /  Εκτέλεση Παραγωγής: Στέλιος Τατάκης  /  Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης  /  Σενάριο: Ανιές Σκλάβου  /  Ηθοποιοί – Αφηγητές: Γιάννης Πολιτάκης, Μαρία Εγγλεζάκη  /  Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία Χρίτη  /  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στάθης Γαλαζούλας, Λευτέρης Σκλάβος  /  Μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας, Ορσαλία Κατάκη  /  Ηχολήπτης: Φάνης Αθανασίου, Γιώργος Κωνσταντινέας  /  Μουσική Σύνθεση Επεισοδίων & Τίτλων: Μάριος Γληγόρης  

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos