5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Οι γείτονες από πάνω" - Κριτική

Δημοσίευση: 28 Ιουνίου 2021, 13:39
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Χούλιο και η Άνα είναι μαζί εδώ και 15 χρόνια. Το πάθος έχει φύγει από το γάμο τους και οι καθημερινοί τους καυγάδες έχουν γίνει πλέον συνήθεια.

<a href="/nea/7o-festival-ispanofonoy-escape-room-kritiki/68287">7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Escape room" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου: "Escape room" - Κριτική

Από πάνω τους μένουν οι Σάλβα και Λάουρα, ένα νέο ζευγάρι που έχει μετακομίσει πρόσφατα στην πολυκατοικία. Οι παθιασμένοι ήχοι που κάνει το ζευγάρι από πάνω προκαλούν αναστάτωση στον Χούλιο και την Άνα. Από ζήλεια ή επειδή τους ξυπνάει κάτι άλλο;

Απόψε το βράδυ θα τους γνωρίσουν και θα το μάθουν.

Άποψη: Ο σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου Truman (2015), Cesc Gay, επιστρέφει στις καθαρόαιμες κωμωδίες με τους Γείτονες από Πάνω, έχοντας για τέταρτη φορά πρωταγωνιστή του τον πολύ ταλαντούχο Ισπανό κωμικό -και όχι μόνο- Javier Camara, τον οποίο έχουμε γνωρίσει και από ταινίες του Pedro Almodovar (Talk To Her, I’m So Excited).

Μια κωμωδία δωματίου, που θυμίζει την δομή του γαλλικού Le Prenom, του ιταλικού Perfetti Sconosciutti ή του πολανσκικού Carnage. Μπορεί να μην διαθέτει το χιούμορ του πρώτου, την διάθεση για αποκάλυψη κάθε στερεοτύπου και μυστικού του δεύτερου ή την δραματικότητα του τρίτου, ωστόσο δεν απογοητεύει ως προς αυτό που προσφέρει.

Μια ευχάριστη ισπανική κωμωδία, που θα μπορούσε να είναι και γαλλική ή ιταλική, από αυτές του σωρού που κυκλοφορούν κάθε καλοκαίρι στα θερινά σινεμά, τα οποία προσφέρουν γέλιο σε μερικές σκηνές (συνήθως λίγες) και κατά τα άλλα βλέπεις ευχάριστα χωρίς γέλια και ανατροπές αλλά ούτε και με τρομερή αδιαφορία την υπόλοιπη ταινία.

Οι Γείτονες από Πάνω δεν κάνουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ή δεν έχουμε ξαναδεί με επιτυχία. Μιλούν για τον έρωτα στην σχέση, για την δύναμη της ρουτίνας και της συνήθειας, για την σημασία του σεξ στην σχέση και της διάθεσης να είσαι συνεχώς σε μια τάση ανανέωσης και προσπάθειας. Το ένα ζευγάρι έχει αφεθεί στον χρόνο, τσακώνεται συχνά, συνήθως για ανούσια ζητήματα που όμως γιγαντώνονται. Το άλλο ζευγάρι είναι νέο, όχι σε ηλικία καθώς δεν απέχουν και τόσο πολύ ηλικιακά, αλλά είναι ένα φρέσκο ζευγάρι που ακόμα ζει έναν έντονο έρωτα τα αποτελέσματά του οποίου τα ακούνε κάθε βράδυ. Μέσα από εκείνους επιδιώκουν να ξαναβρούν την σπίθα που άναψε την σχέση τους, μέσω συζητήσεων και παιχνιδιών.

Πρόκειται για μια καθαρά διαλογική ταινία καθώς επί μία ώρα και είκοσι λεπτά οι τέσσερις πρωταγωνιστές και ιδίως οι δύο (το ζευγάρι με τα πιο πολλά χρόνια στην πλάτη) μιλούν συνεχώς, κάτι που δεν είναι κακό, απλώς ακριβώς για αυτό το λόγο απαιτούσε ένα πιο δυνατό σενάριο, με λιγότερα κλισέ περί σχέσεων και περισσότερη ουσία.

Οι τέσσερις ηθοποιοί (Javier Camara, Belen Cuesta, Alberto San Juan, Griselda Sicilliani) έχουν πολύ καλή χημεία. Η Belen Cuesta, για τους φαν του La Casa de Papel είναι η Manila. Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία Goya, εκ των οποίων κέρδισε ένα για δεύτερο ανδρικό ρόλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos