5 ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν δωρεάν στο Ertflix

Δημοσίευση: 10 Οκτ. 2021, 15:26

Πέντε σπουδαίες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι πλέον διαθέσιμες για δωρεάν θέαση στο Ertflix. Πρόκειται για τα «Έβδομη Σφραγίδα», «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», «Φάννυ και Αλέξανδρος», «Άγριες Φράουλες» και «Φθινοπωρινή Σονάτα» του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού.

<a href="/nea/ertflix-giortazei-tin-imera-gynaikas-me-8-tainies-kai-3-seires/69521">To Ertflix γιορτάζει την Ημέρα Γυναίκας με 8 ταινίες και 3 σειρές</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Ertflix γιορτάζει την Ημέρα Γυναίκας με 8 ταινίες και 3 σειρές

Με τη βαθιά ψυχαναλυτική ματιά του και με το ξεχωριστό, προσωπικό του στίγμα ο Μπέργκμαν αποκαλύπτει με τον φακό του τα πιο ενδόμυχα μέρη των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και την πάλη του ανθρώπου με τον Θεό και με την ίδια του την ύπαρξη. Αναλυτικά:

Άγριες Φράουλες / Wild Strawberries (1957, 92’)

Διαθέσιμη έως 15/11/2021

Ο ηλικιωμένος γιατρός Άιζακ Μποργκ (Βίκτορ Σιέστρομ), ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του για την πόλη Λουντ, όπου θα τιμηθεί από το παλιό του πανεπιστήμιο για την 50χρονη καριέρα του και προσφορά. Στο ταξίδι τον συνοδεύει η έγκυος νύφη του Μαριάν (Ίνγκριντ Τούλιν), η οποία δεν τρέφει και τα ευγενέστερα των συναισθημάτων για τον εγωπαθή πεθερό της. Στη διαδρομή, έπειτα και από έναν εφιάλτη που θα τον προβληματίσει, ο γιατρός θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που, συνειρμικά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα του παρελθόντος και τις μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω. Η ταινία ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, ενώ τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς και με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Φθινοπωρινή Σονάτα / Autumn Sonata (1978, 99’)

Διαθέσιμη έως 15/11/2021

Η Σαρλότ (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), διάσημη πιανίστρια και η κόρη της Εύα (Λιβ Ούλμαν), σύζυγος ενός πάστορα, συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά τον θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα (Lena Nyman). Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη, αλλά και μίσος. Μία εκρηκτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά που ταυτόχρονα διακατέχεται από σχεδόν εμμονικά πάθη.

Φάννυ και Αλέξανδρος / Fanny and Alexander / Fanny och Alexander (1982, 188’)

Διαθέσιμη έως 15/11/2021

Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο αδέλφια στη Σουηδία ζουν στο περιβάλλον της οικογένειας Έκνταλ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους θα ξαναπαντρευτεί έναν επίσκοπο, ο οποίος όμως θα κάνει την ζωή των παιδιών πολύ δύσκολη. Ένα μείγμα παιδικότητας, ενήλικου μυστικισμού και μια απλής αλλά λαμπρής αφήγησης. Εδώ υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το μωσαϊκό του Μπέργκμαν για την οικογένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά έπη που καταγράφει όλες τις ευρωπαϊκές παθογένειες: από τον αυταρχικό πατέρα και το συντηρητισμό της αστικής τάξης, έως τον ρόλο της θρησκείας και τον ορισμό της λέξης ελευθερία.

Καλοκαίρι με τη Μόνικα / Summer with Monika / Sommaren med Monika (1953, 96’)

Διαθέσιμη έως 19/10/2021

Ο Χάρι (Λαρς Έκμποργκ - Lars Ekborg) και η Μόνικα (Χάριετ Άντερσον - Harriet Andersson) γνωρίζονται σ' ένα μπαρ και πηγαίνουν μαζί στον κινηματογράφο. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και τον μόνιμα μεθυσμένο πατέρα της. Ο Χάρι από τη μεριά του θα ήθελε να την καλέσει στο διαμέρισμά του, αλλά επειδή φοβάται την αυταρχική θεία του προτιμά να φύγουν με τη βάρκα του. Η αρχική ευφορία που τους δίνει η προσωρινή φυγή από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, σιγά-σιγά αρχίζει να μετατρέπεται σε εφιάλτη από την έλλειψη χρημάτων, αλλά και την παράλληλη έλευση ενός αντίζηλου. Τελικά οι δύο νέοι, ο Χάρι και η Μόνικα, θα παντρευτούν. Καρπός του έρωτας τους θα είναι ένα παιδί, αλλά η Μόνικα δε θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή και μοιραία θα εγκαταλείψει τον Χάρι.

Η Έβδομη Σφραγίδα / The Seventh Seal (1957, 96’)

Διαθέσιμη έως 19/11/2021

Ο ιππότης Μπλοκ με τον υπηρέτη του Γιενς, επιστρέφουν από τις σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα. Στον δρόμο προς το κάστρο, σε μια έρημη ακτή, συναντούν τον Θάνατο. Ο ιππότης για να κερδίσει χρόνο, μήπως και μπορέσει να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές αγωνίες και τα μεταφυσικά προβλήματα που τον ταλανίζουν, του προτείνει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι και όταν τελειώσει, αυτή να είναι και η τελευταία του προθεσμία. Ο ιππότης αναρωτιέται διαρκώς γύρω από την ύπαρξη ή όχι του Θεού και το νόημα της ζωής, ενώ αντίθετα ο ιπποκόμος του αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με κυνισμό και ρεαλισμό, αμφισβητώντας την θρησκευτική πίστη.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Οκτ. 2021, 15:26
Ενημέρωση: 10 Οκτ. 2021, 15:26

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos