12ο Zagoriwood: Το σινεμά πάει στα βουνά!

Δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2021, 13:35

Το σινεμά πάει στα βουνά! (πάντα)

<a href="/nea/zagoriwood-stin-14i-hronia-toy/68476">Το Zagoriwood στην 14η χρονιά του</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Zagoriwood στην 14η χρονιά του

Για 12η συνεχή χρονιά το Zagoriwood παίρνει τα βουνά, έτοιμο να βουτήξει ξανά στη μαγική περιπέτεια του κινηματογράφου, με φόντο το καταπράσινο Ζαγόρι των ηπειρωτικών βουνών. Έφθασε, λοιπόν, η ώρα να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες του παλαιού πετρόκτιστου Παρθεναγωγείου στα Κάτω Πεδινά, όπου φιλοξενούνται τα εργαστήριά μας, αλλά και να υψωθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού η μεγάλη οθόνη για τις βραδινές υπαίθριες προβολές.

Σε μια περίοδο αλλόκοτη, παίρνοντας προσεκτικά όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας - όπως και πέρσι*, φτιάχνουμε στο Zagoriwood τη δική μας «κανονικότητα» η οποία περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια, δημιουργίες ταινιών μικρού μήκους, προβολές ταινιών από τους πιο φρέσκους δημιουργούς του ελληνικού και διεθνούς σινεμά, τα οποία συνδυάζονται με επισκέψεις σε ποτάμια, «σινεφίλ» πυγολαμπίδες στις προβολές, αυτοσχέδιες μουσικές και αγαπημένες παρέες. Δε ξεχνάμε, όμως, το σλόγκαν του Zagoriwood: «δε συζητάμε απλώς για σινεμά, φτιάχνουμε ταινίες».

Φέτος το 12ο Zagoriwood ξεκινά στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την 1η Αυγούστου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνολικά 4 κινηματογραφικά εργαστήρια και –για πρώτη φορά, ένα θεατρικό.

Πρώτα, από τις 17 έως τις 24/7, ο Γιώργος Μακρής αναλαμβάνει το εξειδικευμένο Εργαστήριο Σεναρίου.  Ακολουθεί το «Εργαστήριο 1: Από την ιδέα ως την ταινία» (19/7-1/8) που διεξάγεται σταθερά από την πρώτη χρονιά, και αφορά στις βασικές αρχές σκηνοθεσίας - σεναρίου - μοντάζ - διεύθυνσης φωτογραφίας και κορυφώνεται με τη δημιουργία και παρουσίαση στο κοινό ταινιών μικρού μήκους. Διδάσκοντες σε αυτό είναι οι πολύπειροι κινηματογραφιστές: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης, Αλέξης Αλεξίου, Στέργιος Πάσχος και Δημήτρης Ζάχος. Για όσους αγαπούν το γράψιμο και τη μελέτη πάνω στην τέχνη του σινεμά, διεξάγεται το Εργαστήριο Κριτικής Κινηματογράφου (26-28/7) από το Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, ενώ ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας θα έχει φέτος την ευθύνη στο Εργαστήριο «Υποκριτική στην Κάμερα» (27-29/7). Ακόμα, η σκηνοθέτις και δημιουργός της ομάδας «Εν Δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου θα βρίσκεται στο Θεατρικό Εργαστήριο (19-30/7) το οποίο θα καταλήξει σε παράσταση στην πλατεία του χωριού!

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, το Zagoriwood επιμελείται ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα νέων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, το οποίο «ταξιδεύει» σε χωριά του Ζαγορίου επικοινωνώντας το έργο των ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών με το κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αιτήσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ανανεωμένο www.zagoriwood.gr αλλά και στα social media της διοργάνωσης στο Facebook (https://www.facebook.com/Zagoriwood/), το Instagram (https://www.instagram.com/zagoriwood/) και το YouTube (https://www.youtube.com/user/zagoriwood).

Η διοργάνωση ακολουθεί με αίσθημα ευθύνης όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού COVID-19, για την υλοποίηση των εργαστηρίων και των δράσεων του 2021. Ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας λαμβάνει υπόψη τόσο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, όσο και την υγεία και προστασία των κατοίκων των χωριών που θα λάβουν χώρα οι δράσεις μας. Τα ολιγομελή τμήματα, η πραγματοποίηση προβολών μόνο σε εξωτερικούς χώρους με διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων, ο εξοπλισμός σε μέσα ατομικής προστασίας και η φροντίδα για καθαριότητα, απολύμανση και αερισμό των χώρων διαμονής και διδασκαλίας θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στα βουνά, χωρίς να βάλουμε κανένα άτομο σε κίνδυνο!

To πρόγραμμα προβολών: 

Κυριακή 18 Ιουλίου

«Η Βοή του Κόσμου». Σε πρώτη δημόσια προβολή (ως work in progress)  η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου-γυρισμένη σε 6 χώρες (Σενεγάλη, Ελλάδα, Αμερική, Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη οπτικοακουστική σύνθεση που ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει ο ίδιος στο κοινό.

Παρασκευή 23 Ιουλίου

Το Politheatro | performing arts Ιωαννίνων παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου.

Σάββατο 24 Ιουλίου

Το ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στη Γη» των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη, μετά τη βράβευση του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς και το «Λάκμος» του Γιαννιώτη φωτογράφου Παναγιώτη Παπουτσή, προβάλλονται σε ενιαίο πρόγραμμα για το φετινό αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Κυριακή 25 Ιουλίου

«DIGGER», του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η ταινία που απέσπασε 10 βραβεία «ΙΡΙΣ» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πραγματοποιώντας και εξαιρετική πορεία στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα προβληθεί στην πλατεία των Κάτω Πεδινών παρουσία του σκηνοθέτη και των βασικών πρωταγωνιστών της Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα.

Τετάρτη 28 Ιουλίου

Για 2η συνεχόμενη χρονιά μια επιλογή από τις, από όλο τον κόσμο, μικρού μήκους ταινίες του φετινού Positively Different Short Film Festival, με τίτλο «Σταυροδρόμια ανθρώπινων ιστοριών και αγώνων».

Παρασκευή 30 Ιουλίου

Στο καθιερωμένο ραντεβού με τους νέους Έλληνες δημιουργούς του σινεμά, φέτος μια επιλογή από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Δράμας: «Στα Βήματά της» (Αναστασία Κρατίδη & Θάνος Αναστόπουλος) «Βούτα» (Δημήτρης Ζάχος), «Bella» (Θέλγια Πετράκη & Κώστας Ταγκαλάκης),  «Φυσαρμόνικα Μαν» (Αλέξανδρος Σκούρας),, «Ηρώ / «he.ro» τoυ Αλέξη Κουκιά-Παντελή. Στην προβολή θα βρίσκεται και ο βραβευμένος Δημήτρης Ζάχος.

Σάββατο 31 Ιουλίου

«Άσπρο πάτο/DRUK» του Τόμας Βίντεμπεργκ.  Συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία της, η ιλαροτραγωδία του διάσημου Δανού σκηνοθέτη με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν, φθάνει στο Ζαγόρι.

Κυριακή 1 Αυγούστου

Το ZAGORIWOOD2021 ολοκληρώνεται, όπως κάθε χρόνο, με την προβολή των ταινιών που δημιούργησαν οι σπουδαστές του στα Εργαστήρια.

tags: 
Πρώτη δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2021, 13:35
Ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2021, 16:32

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos