Broadway 2022

Το 12ο Φεστιβάλ Psarokokalo ξεκινά στο Εκράν

Δημοσίευση: 19 Μαΐου 2020, 03:55

To σινεμά μικρού μήκους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.Το  PSAROKOKALO Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει. Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Εκράν με νέες προτάσεις και ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η Ελληνική αλλά και παγκόσμια παραγωγή.

<a href="/nea/13o-festival-psarokokalo-xekina-me-human-voice-toy-pedro-almodovar/64494">Το 13ο φεστιβάλ Psarokokalo ξεκινά με &quot;Human Voice&quot; του Πέδρο Αλμοδοβάρ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο 13ο φεστιβάλ Psarokokalo ξεκινά με "Human Voice" του Πέδρο Αλμοδοβάρ

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους ανθρώπους που αγαπούν και εμπνέονται από τον κινηματογράφο με ταινίες που ταξιδεύουν το μεγάλο κοινό στις θάλασσες όλου του κόσμου,  να υποστηρίζει και να δίνει ερεθίσματα σε νέους δημιουργούς, να είναι μέσο πρόσβασης στην γνώση και στον πολιτισμό, ενώ η αφίσα του φετινού φεστιβάλ φιλοξενεί έργο του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου.

.

12o PSAROKOKALO  :  WHAT’S NEW

Focus on China: Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο Shanghai International Film το PSAROKOKALO μας φέρνει στην καρδιά του κινέζικου κινηματογράφου. Νέες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας άλλης κουλτούρας

2Χ2 :  To Psarokokalo παρουσιάζει στο τμήμα 2Χ2 τέσσερις ταινίες από δυο σκηνοθέτες που ο καθένας ξεχωριστά διαφέρει τόσο στην θεματική όσο και στις χώρες που επιλέγει να προβάλει τις ιστορίες.

ΝΙΜΙC: Το φεστιβάλ παρουσιάζει σε ειδική προβολή την νέα αινιγματική ταινία μικρού μήκους ΝIMIC του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, με χώρες παραγωγής τις Μ. Βρετανία και Γερμανία, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντίλον και η Δάφνη Πατακιά. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ευθύμη Φιλίππου.  Η ταινία θέτει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την αντίληψη, τις σχέσεις και την κυκλικότητα. Μιλώντας για τη μικρού μήκους ταινία ο Γ. Λάνθιμος είπε: "Ήμουν ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε μια σύντομη μορφή που μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Είναι πάντα πολύ συναρπαστικό να σκέφτεσαι έξω από το κουτί“

Meet Creative Europe MEDIA: μια εμπειρία γνωριμίας με το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη ΜΕDIA, με προβολές ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο ενός θεματικού αφιερώματος που θα μας φέρει σε επαφή με τα νέα ταλέντα της Ευρώπης. Πολιτιστικοί φορείς του νησιού, συνεργάτες και συμμετέχοντες επαγγελματίες θα είναι επίσης προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση δικτύωσης στην οποια θα ενημερωθούν για όλες τις δυνατότητες και τους στόχους του προγράμματος. 

PSAROKOKALO –  12h EDITION : MAIN PROGRAMME

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα, παρά τα ακολουθεί. Περισσότερες από 50 ταινίες από 28 χώρες, με έμφαση στην μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ, κινούμενο σχέδιο,  κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ταινίες που συμμετείχαν ή και απέσπασαν διακρίσεις στα  μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance,  Rotterdam, Toronto κ.α.). Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι  Ευρωπαϊκές παραγωγές αλλά και από χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή Τυνησία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ταιβάν, Ιράν. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσεγγίζει θεματικές όπως η ρητορική μίσους, τις πολλαπλές διακρίσεις για λόγους φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας  τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη βία κατά των γυναικών, την κλιματική αλλαγή, οικονομική μετανάστευση, τη σεξουαλική παρενόχληση.

Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει  επιλεγμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θίγουν καίρια ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και πολιτισμικής ταυτότητας.

Στα θεματικά αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον να εξερευνούν την κοινή τους σύνδεση, προσεγγίζοντας τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης.

H τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται στο κοινό. Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί Q&A με τους σκηνοθέτες. 

AISFF PSAROKOKALO X Edition – FILM MARKET: Το film market Psarokokalo  λειτουργεί  καθ' όλη την διάρκεια του φεστιβάλ κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ