10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τα βραβεία

Δημοσίευση: 6 Δεκ. 2024, 14:26
Συντάκτης:

Μετά από 12 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Καλαμάτα και άλλες 13 πόλεις της Πελοποννήσου μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργίας, με την προσέλευση των θεατών και συμμετεχόντων να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατέβασε αυλαία την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης απονεμήθηκαν τα Βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν οι Κριτικές Επιτροπές, ενώ δύο ημέρες μετά, την Τρίτη 3/12, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Kalamata Short Docs Film Festival. 

<a href="/nea/7o-diethnes-festival-ntokimanter-peloponnisoy-ta-vraveia/64761">7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τα βραβεία

Βραβεία Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη

Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τη Nina Backer-Røed (Κοινωνιολόγο), τη Νιόβη Αναζίκου (Δημοσιογράφο, Σκηνοθέτιδα, Αντιπρόεδρο της WIFT), και τον Μένο Δελιοτζάκη (Σκηνοθέτη) απένειμε το Βραβείο στο Children of the Mist της Ha Le Diem.

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Αυτό το ντοκιμαντέρ έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο: Αναδεικνύει ζητήματα όπως ο παιδικός γάμος και η ανισότητα των φύλων, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των κοριτσιών και καταγγέλλοντας την κοινωνική διάκριση.   Μια ταινία που επισημαίνει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται ανάμεσα στην παράδοση και την επιθυμία για αυτοδιάθεση, υπογραμμίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της εξουσιοδότησης για να σπάσει ο κύκλος της καταπίεσης και υποστηρίζει την πολιτιστική εξέλιξη που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα, δίνοντας ορατότητα σε υποεκπροσωπούμενες κοινότητες.»

children of the mistchildren of the mist

Παράλληλα η επιτροπή απένειμε εύφημη μνεία στο ντοκιμαντέρ, Smoke Sauna Sisterhood της Anna Hints. 

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η ταινία, μέσα από τις παραδοσιακές καπνιστές σάουνες της Εσθονίας, μας μεταφέρει σε έναν απομονωμένο ιερό χώρο, όπου οι γυναίκες βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο για να μοιραστούν τα βιώματά τους. Το γυμνό γυναικείο σώμα όπως το προσεγγίζει ο φακός, απελευθερωμένο από την αντικειμενοποίηση, γίνεται συμβολικός αφηγητής των σημαδιών της πατριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ενδυνάμωση των επιζωσών. Η ταινία δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, εμβαθύνοντας την ενσυναίσθηση του κοινού αλλά και τιμώντας την ουσία του κινηματογράφου -ως μέσο ενδυνάμωσης.»

Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Η επιτροπή αποτελούμενη από τον Ingo Starz (επιμελητή ταινιών και κριτικό τέχνης), την Anne Kjersti Bjørn (βραβευμένη σκηνοθέτιδα), και τη Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου (ιδρύτρια της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας) απένειμε το βραβείο στο Grief - Those who Remain (Πένθος - Αυτοί που μένουν) από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λουκά.

Grief - Those who remain (Πένθος - Αυτοί που μένουν) από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λουκά

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το Πένθος - Αυτοί που μένουν αναφέρεται  στις  τρεις  εγκληματικές και πολιτικές δολοφονίες τριών ανδρών, του νεαρού Πακιστανού  Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Και οι τρεις έπεσαν θύματα ρατσισμού, ομοφοβίας και βίας. Οι δύο πρώτοι  από ακροδεξιούς. ρατσιστές της εγκληματικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ο τρίτος από ρατσιστές και ομοφοβικούς πολίτες και την αστυνομία στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους πενθούντες γονείς τους δείχνοντας με εντυπωσιακό τρόπο πώς η θλίψη οδηγεί στον αγώνα  για αναζήτηση δικαιοσύνης σε ένα  απαράδεκτα αργοκίνητο νομικό και δικαστικό σύστημα. Το «Πένθος» δημιουργεί αφενός μια δυνατή έκκληση για μια ανεκτική και ποικιλόμορφη κοινωνία, χωρίς βία, αφετέρου ενθαρρύνει τους πολίτες για δράση και αγώνα για πραγματική δικαιοσύνη.»

Παράλληλα η επιτροπή απένειμε εύφημη μνεία στο ντοκιμαντέρ, Πανελλήνιον του Σπύρου Μαντζαβίνου και του Κώστα Αντάραχα.

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το Πανελλήνιον αναφέρεται σε ένα καφενείο, στέκι σκακιστών, που αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο έξω από την πολυάσχολη καθημερινότητα. Ένα στέκι για σκάκι που δημιουργεί  φιλίες, συναισθήματα και αγάπη για το ελληνικό καφενείο, με μία ματιά  ποιητική και συγκινητική. Ως πρώτο ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών, το βρίσκουμε ελπιδοφόρο.»

smooke sauna sisterhoodsmooke sauna sisterhood

Βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας

Στο πλαίσιο του μαθήματος Στοιχεία Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Ιάκωβο Παναγόπουλο, συστάθηκε μια ομάδα φοιτητών/ριων για την επιλογή του βραβείου για καλύτερη ταινία Κοινωνικής Ευαισθησίας. Το ντοκιμαντέρ Name Me Lawand του Edward Lovelace επιλέχθηκε για τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που αναδεικνύει.

Βραβείο Οικολογικού Ντοκιμαντέρ

Το Γ’ έτος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών  απένειμε το βραβείο στο Songs of Earth της Margreth Olin.

Βραβείο Πόλεις του Κόσμου

Η επιτροπή, αποτελούμενη από σπουδαστές/στριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ξεχώρισε τρεις ταινίες οι οποίες και συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία:

The Invisible Contract της Kaplan Schteingart και της Luciana Jimena

Kaugere: A Place Where Nobody Enters του Stephen Dupont

Lagunaria του Giovanni Pellegrini

Βραβεία Κοινού

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι θεατές ψήφιζαν κατά την έξοδό τους από τις προβολές, για τα Βραβεία Κοινού.

Βραβείο Κοινού - Ελληνικό Ντοκιμαντέρ

Belkî Sibê - Ίσως Αύριο του Αλέξη Δαλούμη. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται ένα ταξίδι 18 μηνών μέσα στον πόλεμο και την επανάσταση, στη Ροζάβα (Δυτικό) Κουρδιστάν της ΒΑ Συρίας, κατά τη διάρκεια της προέλασης και της νίκης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά του ISIS, καθώς και της ιστορίας του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, στις τάξεις του οποίου πολέμησε ο σκηνοθέτης.

Βραβείο Κοινού - Διεθνές Ντοκιμαντέρ

A Day, 365 Hours (Μια Mέρα, 365 Ώρες) της Eylem Kaftan. Δύο νεαρές γυναίκες ενώνονται από την κοινή τους εμπειρία κακοποίησης. Η απροσδόκητη συνάντησή τους δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό που τους δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τους κακοποιούς τους στο δικαστήριο και να βοηθήσουν άλλες νεαρές γυναίκες να αναζητήσουν δικαιοσύνη.

Πολλά περισσότερα για τα βραβεία, την εξήγηση και τη σημασία τους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

G20

G20

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Η G20 είναι μία πολιτική περιπέτεια όπου η Πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να...
12 ώρες