Οι 10 καλύτερες κινηματογραφικές ανατροπές όλων των εποχών

Το plot twist σε μια ταινία, όταν αυτό γίνει σωστά, μπορεί να αποτελέσει καίριο παράγοντα στην επιτυχία της, το κερασάκι στην τούρτα. Προκαλεί μια άμεση αλλά ευχάριστη σύγχυση στο θεατή, αφού τον αναγκάζει να αμφισβητήσει την εγκυρότητα όλων των πληροφοριών που έχει αποκωδικοποιήσει από την ταινία ως τώρα. Αντίθετα, όταν η ένθεση της στην πλοκή γίνεται πρόχειρα φαντάζει σαν το πιο φθηνό κινηματογραφικό κόλπο, το οποίο υπάρχει μονάχα προκειμένου να προκαλέσει ένα επιφανειακό και βεβιασμένο ενθουσιασμό στο θεατή.

Σε ταινίες όπως το Fight Club του David Fincher, η ανατροπή που στιγματίζει το τελευταίο μέρος της ταινίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι των όσων η ταινία προσπαθεί να επικοινωνήσει, ενώ σε ταινίες όπως το The Life of David Gale του Alan Parker, η ανατροπή υπάρχει μόνο σαν κορύφωση μιας αφήγησης που έχει ήδη χάσει τη συνοχή της και δεν προσφέρει ούτε υπογραμμίζει κάτι όσων αφορά τα θέματα που θίγει το έργο.

Το Cinefix δημοσίευσε τη λίστα του με τις 10 καλύτερες κινηματογραφικές ανατροπές όλων των εποχών και όπως ήταν αναμενόμενο, περιλαμβάνει και τις ταινίες που αδιαφιλονίκητα αξίζουν μια θέση σε αυτή τη λίστα. Θα ήταν αδιανόητο να μην περιλαμβάνονται ταινίες όπως το πρώτο The Planet of the Apes ή το Charade με πρωταγωνιστές τον Cary Grant και την Audrey Hepburn. Αλλά αυτά είναι μονάχα δύο παραδείγματα από τις ταινίες της λίστας.

Φυσικά, τιμητική αναφορά έχουν τόσο το Fight Club όσο και το επιβλητικό noir The Third Man του Carol Reed. Η λίστα επίσης φροντίζει να συμπεριλάβει και διαφορετικούς τύπους ανατροπών, όπως αυτός της αναπάντεχης συνομωσίας (The Sting), της ανάδειξης ενός αναπάντεχου χαρακτήρα σε κακό που συναντόνται συχνά σε ταινίες μυστηρίου (Murder on the Orient Express) και της “τελικά δεν είχα πεθάνει” ανατροπής.  Ακόμα στη λίστα θα βρούμε και ταινίες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όπως το The Prestige του Christopher Nolan, που μέσω πολλών έξυπνων σεναριακών “παραλείψεων” αποκαλύπτει με μαεστρικό τρόπο τη μεγάλη του ανατροπή, αλλά και το υποτιμημένο eXistenZ  του David Cronenberg.

Παρακολουθήστε το video του Cinefix, το οποίο εννοείται ότι  περιέχει spoilers, για να δείτε ολόκληρη τη λίστα και να θυμηθείτε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ανατροπές

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2018, 13:51
Συντάκτης: