"Gener8ion": Ο Ρομέν Γαβράς και η Ελλάδα του 2034

Δημοσίευση: 23 Οκτ. 2021, 14:09

«Το μέλλον είναι ήδη εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένο. Η δυστοπία είναι επίσης εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένη κι αυτή», λέει ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και θεμελιωτής του cyberpunk, Ουίλιαμ Γκίμπσον. Η φράση του Γκίμπσον είναι το ιδανικό υπόβαθρο του “Gener8ion”, του νέου πρότζεκτ του κινηματογραφιστή Ρομέν Γαβράς. Τοποθετημένη στο έτος 2034, η εγκατάσταση, που αποτελείται από τρεις ταινίες μικρού μήκους, σκιαγραφεί την ιστορία ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν.

<a href="/multimedia-video-clip/pos-gyrise-athena-o-romen-gavras/67092">Πως γυρίσε το "Athena" ο Ρομέν Γαβράς</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠως γυρίσε το "Athena" ο Ρομέν Γαβράς

H Charlize Theron ως σκάνερ τεχνητής νοημοσύνης που συλλαμβάνει συναισθήματα, ένας εναέριος συμμαχικός σχηματισμός που ποζάρει με ένα αιχμαλωτισμένο διαστημόπλοιο σε προπαγανδιστικό βίντεο, νεαροί να διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας. Δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική εξωανθρώπινη απειλή, ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά «φυσιολογικό» περιβάλλον υποστηριζόμενο από ένα νήμα αδιόρατης, «αργής» βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας. Αναθεωρώντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, η εγκατάσταση δημιουργεί ένα όραμα για τη συνύπαρξη μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της ανθρώπινης αποτυχίας.

Η πρώτη μικρού μήκους από τον δημιουργό των «Our day will come» & «The world is ours», είναι το «Neo Surf», με εικόνες από παραιτημένες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το Σούνιο, την Ελευσίνα, την Κόρινθο, το Ελληνικό.

Από τις 8/1 έως τις 27/2 του 2022 στο Ίδρυμα της Στέγης Ωνάση. 

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Πρώτη δημοσίευση: 23 Οκτ. 2021, 14:09
Ενημέρωση: 23 Οκτ. 2021, 14:11
Συντάκτης: 
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos