"Τάμα": Η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Μπλέτα

Δημοσίευση: 13 Aug 2018, 12:48

τάμα το [táma] :

1. υπόσχεση που δίνει κάποιος στο Θεό ή στους αγίους, ότι θα αφιερώσει ή θα κάνει κάτι με αντάλλαγμα μια χάρη, μια ευεργεσία· τάξιμο.

2. μικρό αντικείμενο, συνήθως πολύτιμο, που το αφιερώνουν στο Θεό ή στους αγίους σε ένδειξη ευχαριστίας· ανάθημα.

 Ένα οικογενειακό τραπέζι, ένα κομμάτι φανουρόπιτα, ένα πτώμα.

«Τάμα». Η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Μπλέτα

φανουρόπιτα η [fanurópita] : παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα, παρασκευασμένη από ορισμένο αριθμό υλικών (7, 9 ή 11).

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο, ο οποίος εορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον ή κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή μια χαμένη υπόθεση. Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία), ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν γαμπρό οι ανύπαντρες κόρες.

Ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Γιάννης Μπλέτας μιλάει για το δικό του ‘ΤΑΜΑ’, το οποίο ‘φανερώνει’ η έκτη μικρού μήκους ταινία του:  

«Η κλειστή κοινωνία, όπως αυτή ενός ορεινού απομονωμένου χωριού, όπου φαινομενικά τα πάντα λειτουργούν σωστά, το έθιμο της “φανουρόπιτας” στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί το “Τάμα”. Η “σκληρή” πραγματικότητα, η “ωμή” αλήθεια, το πέτρινο “άκαμπτο” σκηνικό, η ‘‘αποπνικτική’’ ατμόσφαιρα ένα απόγευμα του Αυγούστου, οι ολιγομίλητοι χαρακτήρες που φέρονται πένθιμα, με ενδυματολογικές αποχρώσεις εμπνευσμένες από τα κόλλυβα: ένα οικογενειακό δράμα, το οποίο για πρώτη φορά συζητιέται ‘’ανοιχτά’’ σε εξωτερικό χώρο. Το τάμα είναι το μυστικό αυτής της ιστορίας: εκείνο για το οποίο δεν μιλάει κανείς όσο το βλέπει να επηρεάζει το παρόν του,  όταν όμως ξεσηκωθεί ένας από τη μάζα, τότε φτάνει η στιγμή που ξεσηκώνονται όλοι, σπάζοντας έτσι την ‘‘αφόρητη’’ σιωπή.  Η ταινία θίγει – χωρίς να ‘φανερώνει’ - το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και ειδικά της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αναγκάζει μια οικογένεια να συμπεριφερθεί, όπως αρμόζει και για την κοινωνία και για την ίδια της την τιμή...»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας. Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας & Γιάννης Χατζηκυριάκος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπάμπης Γαλανάκης &  Γιάννης Μπλέτας. Κινηματογράφηση: Μπάμπης Γαλανάκης. Μοντάζ: Γιώργος Παυλούδης. Ήχος: Κώστας Κοσμαδάκης. Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης. Το τραγούδι τίτλων ‘Βόλι’ ερμηνεύει ο Βασίλης Σκουλάς. Σκηνικά-Ενδυματολογία: Μίνα Συνολάκη & Γιάννης Μπλέτας. Μίξη Ήχου-Sound Design: Γιάννης Γιαννακόπουλος. Eφέ: Άλεξ Μιταδόπουλος. Χρωματική Διόρθωση: Ηλίας Παναρίτης

Παίζουν αλφαβητικά: Μαρία Ζαχαράκη, Μάνος Κανδιλάκης, Άρτεμις Καυκαλάκη, Γιάννα Παγιαβλή, Αντώνης Παλιεράκης, Γιώργος Πεδιαβιτάκης, Νίκος Σκλαβάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου. Διάρκεια: 18’.

Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και δημιουργικής γραφής. Το 2015 συμμετείχε στην παράσταση “Θέλω μια χώρα”, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2017 συμμετείχε στο θεατρικό έργο “Το βήμα της γάτας” της ομάδας Blue Noel (Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης, Πλάκα), το οποίο έγραψε ο ίδιος. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε την παράσταση “Store 999” σε δύο φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’ (3 βραβεία), ‘Βάλσαμο’, καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018),  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), Βραβείο Φωτογραφίας  σε Ταινία (Hollywood Moving Pictures Film Festival 2018). Φέτος, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’ και το ‘Τάμα’. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει δύο μουσικά video clip και διάφορα διαφημιστικά σποτ.

Περισσότερα εδώ.

Ακολουθεί το τρέιλερ: 

ΤΑΙΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Πρώτη δημοσίευση: 13 Aug 2018, 12:48
Ενημέρωση: 13 Aug 2018, 16:09
Συντάκτης: 
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos