Ο Ντάμιεν Σαζελ κινηματογραφεί σε κάθετο φορμά και εντυπωσιάζει

Δημοσίευση: 8 Aug 2020, 11:19

Μας εκπλήσσει ευχάριστα ο Ντάμιεν Σαζέλ με την μικρού μήκους ταινία του που γύρισε με την βοήθεια ενός iPhone 11 Pro όμως σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το κάθετο πλάνο γοητεύει τους απανταχού κινηματογραφιστές. Εν προκειμένω, ο Αμερικανός σκηνοθέτης γύρισε το εννιά λεπτών “The Stunt Double” με πρωταγωνιστή τον Τομ ΜακΚόμας, επαγγελματία κασκαντέρ με συμμετοχή σε παραγωγές από “The Dark Night” έως “Euphoria” και “Sonic the Hedgehod”.

Η ταινία ανοίγει με τον ΜακΚόμας επί το έργον όταν αναγκάζεται να πηδήξει από το ψηλό κτίριο στο οποίο βρίσκεται καθώς ένα δίδυμο μαυροντυμένων έχει ανοίξει πυρ εναντίον του. Όταν το αλεξίπτωτό του δεν ανοίγει κατά την πτώση, ο ΜακΚόμας κλείνει τα μάτια του και αναπολεί διάφορες στιγμές από τις επικίνδυνες σκηνές στις οποίες επιδόθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Σαζέλ τότε κόβει στην καριέρα του χαρακτήρα που περιλαμβάνει δουλειές από το “Indiana Jones” μέχρι ρομαντικές κωμωδίες.

Φυσικά, ο επαγγελματισμός του “The Stunt Double” φαίνεται σε κάθε σκηνή παρά την έλλειψη ακριβού εξοπλισμού όπως αυτόν που χρησιμοποιούν σε μεγάλες παραγωγές. Ειδικά τα iPhone, έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για γυρίσματα με πρώτο όνομα τον Στίβεν Σόντερμπεργκ ο οποίος τα χρησιμοποίησε και για το “Unsane” αλλά και για το “High Flying Bird”.

Αυτό είναι το πρώτο μπλοκμπάστερ γυρισμένο σε κάθετο πλάνο.

Παρότι οι δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, δεν μπορούμε να πούμε ότι το φορμά τους ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και στο “The Stunt Double” ενώ όλες οι σκηνές είναι φροντισμένες στο έπακρο, η οριζόντια προβολή είναι κάτι που σίγουρα θα ανέβαζε την ποιότητα όλης της ταινίας. Παρόλα αυτά, παραμένει γουστόζικο και με ιδιαίτερη κινηματογράφηση.

Ο Σαζέλ μαζί με τους συνεργάτες του συζήτησαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ σε ένα βίντεο behind-the-scenes το οποίο αναρτήθηκε από την Apple ώστε να συμπέσει με την κυκλοφορία της ταινίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το “The Stunt Double” παρακάτω.

ΤΑΙΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!