Σύνοψη: Βρισκόμαστε στον έκτο μήνα του NBA lockout (όταν οι ιδιοκτήτες ομάδων αρνούνται στους αθλητές το δικαίωμα της εργασίας) και ο Ray (Andre Holland), ο οποίος μανατζάρει το νούμερο ένα draft pick της σεζόν Erick (Melvin Gregg), προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Πρώτο του μέλημα όμως είναι οι αθλητές που μετέτρεψαν το NBA και γενικότερα το μπάσκετ σε νούμερο ένα σπόρ: οι νεαροί μαύροι αθλητές της Αμερικής.

Άποψη: Σκηνοθετημένο σε iPhone από τον Steven Soderbergh (ο οποίος χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμό του Peter Andrews είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας), με σενάριο Tarell Alvin McCraney (ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για το “Moonlight”), η ταινία “High Flying Bird” πρόκειται για μια μοντέρνα αλληγορία όχι μόνο του καπιταλισμού αλλά και της σκλαβιάς. Να το θέσουμε απλά:

(1) οι ιδιοκτήτες των αθλητικών ομάδων λαμβάνουν την απόφαση να ακυρώσουν τα παιχνίδια της σεζόν, απαγορεύοντας έτσι στους αθλητές να συμμετέχουν σε αυτά με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην μπορούν να παίξουν/εργαστούν και κατ’επέκταση πληρωθούν. Με άλλα λόγια, οι λευκοί μεσήλικοι ιδιοκτήτες ομάδων αποφασίζουν να απομονώσουν τους εργάτες/αθλητές από την εργασία τους/αθλητικούς αγώνες αλλά και το αποτέλεσμά τους: το χρηματικό ποσό.

(2) Το NBA αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή της σκλαβιάς. Η μοίρα των αθλητών καθορίζεται από τις ορέξεις των ιδιοκτήτων των ομάδων στις οποίες ανήκουν. Όπως ο λευκός ιδιοκτήτης σκλάβων αποφάσιζε για την «ανθρώπινη περιουσία» του, έτσι και ο λευκός ιδιοκτήτης (μαύρων) αθλητών αποφασίζει για τη ζωή τους, στις οποίες πρακτικά προσπαθεί να παρέμβει.

Το «γιατί»: οι ιδιοκτήτες των ομάδων στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις αμοιβές των αθλητών, αποφασίζουν να διακόψουν την αγωνιστική σεζόν (με τα συμβόλαιά τους να συνεχίζουν να είναι έγκυρα επιτρέποντας και κυρίως απαγορεύοντας διάφορα πράγματα στους αθλητές) έτσι ώστε να αναγκάσουν τους αθλητές να υποκύψουν στα αιτήματά τους.

Από το lockout όμως δεν επηρεάζοναι μόνο οι αθλητές, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στον αθλητισμό. Στις αρχικές σκηνές παρακολουθούμε τον Ray (με τον Holland να παραδίδει μια εκπληκτική ερμηνεία) να κάνει κύρηγμα στον Erick, ο οποίος ως rookie (νέος παίκτης) ετοιμαζόταν να κάνει το ντεμπούτο του στην νέα αθλητική σεζόν. Ο ανήσυχος φακός τον ακολουθεί να περπατά με φούρια στους δρόμους του Μανχάταν, να μπαινοβγαίνει από διάφορες μυστικές και μη συναντήσεις.

Το σχέδιο του Ray θα χαρακτηριζόταν επαναστατικό: υπάρχει τρόπος έτσι ώστε οι αθλητές να βγάλουν από τη μέση τους ‘μεσάζοντες’ ιδιοκτήτες και να καρπώνονται εξ’ολοκλήρου τους κόπους του ταλέντου τους; Ο Ray ξεκάθαρα παίζει το ‘παιχνίδι’ των ισχυρών (“a game on top of a game”) καθώς κατανοεί πως ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι παρά μόνο η μία από τις πολλές αρένες που η εκμετάλευση, η οικονομική αλλά και η φυλετική ανισότητα είναι εμφανείς.

Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την ταινία και το σχέδιο του Ray να ανατρέψει την καθεστηκυΐα τάξη θα γίνει κατανοητό προς το φινάλε της ταινίας (στο οποίο ο Soderbergh μας προτείνει και ένα βιβλίο-σταθμό του Dr. Harry Edwards).  Must watch!

Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιουλίου 2020, 14:18
Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2020, 14:18
Τίτλος:
High flying bird
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos