The Eyes of Tammy Faye

Πρεμιέρα στην Ελλάδα σε VOD, για την ταινία που χάρισε το Όσκαρ ερμηνείας στην Τζέσικα Τσαστέιν. Η αφοσίωσή της στον ρόλο, είναι υποδειγματική. Είδαμε το φιλμ, γράφουμε άποψη:

The Eyes of Tammy Faye - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Η Τάμι Φει Μπέικερ υπήρξε μια πολύχρωμη, ενεργητική και εμψυχωτική παρουσία στη ζωή χιλιάδων Αμερικανών που παρακολουθούσαν πιστά το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο μουσικοχορευτικό κήρυγμα που παρουσίαζε για χρόνια με τον σύζυγό της στην Αμερικανική τηλεόραση. Γεννημένη στην Μινεσότα από φτωχή οικογένεια και αφοσιωμένη από μικρή ηλικία στον Θεό και την πίστη, η Τάμι Φέι ήξερε από νωρίς τι αγαπούσε περισσότερο απ’ όλα κι όταν γνώρισε τον σύζυγό της, τον επίσης θρήσκο και ενθουσιώδη Τζιμ Μπέικερ, βρήκε έναν τρόπο να το κάνει πραγματικότητα.

Ξεκινώντας από περιοδείες διάδοσης του λόγου και της αγάπης του Θεού και παιδικές παραστάσεις με μαριονέτες, απέκτησαν γρήγορα και αποφασιστικά το δικό τους ευαγγελικό χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το PTL, αποτελώντας ένα τηλεοπτικό φαινόμενο, έναν ναό μαζικής κατανάλωσης της πίστης και της ελπίδας.

Η άνοδος και η πτώση τους αποτελούν το επίκεντρο της ταινίας του Μάικλ Σόουγουολτερ "The Eyes of Tammy Faye”, η γραμμικότητα και επιφανειακή προσέγγιση δεν της επιτρέπει να ξεχωρίσει. Βασισμένη στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του 2000 των Fenton Bailey και Randy Barbato, η ταινία ξεκινά από την παιδική ηλικία της Τάμι Φέι αλλά δεν φτάνει μέχρι το τέλος της και τον καρκίνο που την ταλαιπώρησε βαριά. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του μεγαλείου του ζεύγους Μπέικερ που έληξε άδοξα με την αποκάλυψη των οικονομικών παραβάσεων του συζύγου, ο οποίος κατ’ εξακολούθηση καταχράστηκε τα χρήματα των τηλεοπτικών πιστών, και μιας κατηγορίας για βιασμό εις βάρος του, που αποσιωπήθηκε επίσης με τις ευλογίες και τα εκατομμύρια δολάρια του ποιμνίου.

Η βασική οπτική των εξελίξεων βέβαια παραμένει αυτή της ιδιαίτερα λαοφιλούς Τάμι Φέι,  οι συναισθηματικές δυσκολίες και τα προβλήματα της οποίας κατάφεραν μόνο να αυξήσουν την δημοφιλία της ειλικρινούς και αφιλτράριστης, παρά το υπερβολικό μακιγιάζ, της περσόνας. Σ’ αυτό φυσικά συνέβαλε και η γενναιόδωρη και συμπονετική της στάση απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, σε μια εποχή που το AIDS θέριζε και καμία εκκλησία δεν θα τολμούσε να την αποδεχθεί.

Η ικανότητα και αφοσίωση της Τζέσικα Τσαστέιν στον ρόλο είναι αξιοσημείωτη και σίγουρα προσδίδει νόημα σε μια αφήγηση που αρκείται στην επιφάνεια, στα κουστούμια, τα προσθετικά, την εικόνα, ξεχνώντας το βάθος ή την πολλαπλή ανάπτυξη των χαρακτήρων της. Δεν είναι τυχαίες οι πολλαπλές της βραβεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην φετινή 94η τελετή απονομής.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ επίσης δεν απογοητεύει, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν ξεφεύγει από τις μονές διαστάσεις που προκαθορίζονται, από το τόσο όσο που επιλέγει να στηρίξει η δραματουργία και την καθιστά μια χαμένη ευκαιρία.

Όσο κι αν αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού για την εικόνα και το χαρακτηριστικό μακιγιάζ της, όσο κι αν λοιδορήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά το σκάνδαλο και τις αποκαλύψεις, η Τάμι Φέι εξακολούθησε να αγαπά την υπερβολή και τους ανθρώπους.

Το πορτρέτο που οικοδομείται στο “The Eyes of Tammy Faye” μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρκετά κενά και να μη μας αφήνει να μάθουμε πολλά παραπάνω για τις σκέψεις αυτής της απλής και αφελούς μεν, δυναμικής και τολμηρής δε «ιέρειας» που όλοι παίρνανε στο ψιλό, ωστόσο καθιστά ξεκάθαρο το τι πίστευε και κήρυττε με ειλικρίνεια και πάθος σε όλη της την ζωή. «Ο Θεός σε αγαπάει ακριβώς όπως είσαι».

Πρώτη δημοσίευση: 19 Aug 2022, 12:35
Ενημέρωση: 19 Aug 2022, 12:38
Τίτλος:
The Eyes of Tammy Faye
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
126
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos