Θα το βρείτε: Apple TV

Σύνοψη: Στο Κιλκένι του 1650,  οι κάτοικοι προσπαθούν να αφανίσουν  την αγέλη των λύκων που βρίσκεται στο κοντινό δάσος. Η Ρόμπιν, η κόρη του υπευθύνου κυνηγού για αυτήν την αποστολή, σε μια περιπλάνησή της έξω από τα τείχη της πόλης γνωρίζει την μικρή Μέιβ, η οποία έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα  παρεξηγημένα ζώα. Όταν η Ρόμπιν αποφασίσει να βοηθήσει την Μέιβ να βρει την χαμένη μητέρα της τότε θα ανακαλύψει την ιδιαίτερη δύναμη που ενώνει τα δύο κορίτσια.

 Άποψη: Στο παρελθόν, το χαρακτηριστικό αρτιστικό στυλ του Τομ Μουρ τον έστειλε μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ για τα “The Secret of Kells” και “Song of the Sea”. Δεν ήταν μόνο οι συγκινητικές ιστορίες που έπλασε ο Ιρλανδός δημιουργός, αλλά και οι όμορφες εικόνες που συνόδεψαν αυτές τις ιστορίες σε ένα άψογο εικαστικό υπερθέαμα. Για το φετινό “Wolfwalkers” (το οποίο στριμάρει ήδη στην Apple TV+) μία ανάλογη θέση δεν θα μας εξέπληττε καθώς η ιστορία της Ρόμπιν κρύβει μαγεία και δυνατά μηνύματα για το κοινό που θέλει να τα αντιληφθεί.

Το παραμύθι ξεκινάει σε μία Ιρλανδία γεμάτη προκαταλήψεις και βία προς οτιδήποτε ξένο. Ένας ξεσηκωμός ενάντια στους λύκους πυροδοτούμενος από τον τοπικό Λόρδο, ενώνει τους κατοίκους σε σημείο επικίνδυνο. Η Ρόμπιν εν αγνοία της θα γίνει η αφορμή να ξεσπάσει ένας πραγματικός πόλεμος ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αγρίμια. Εάν η ρομαντική, γενναία ψυχή της μικρής Ρόμπιν αντιπροσωπεύει την μαγική διάσταση του “Wolfwalkers”, τότε θα μπορούσαμε με σιγουριά να εκλάβουμε το μίσος της μικρής πόλης ως κάτι απόλυτα ρεαλιστικό.

Η ψευδής πεποίθηση του ανθρώπου ότι η φύση του ανήκει είναι ένα ζήτημα που η ταινία προσεγγίζει ευθέως μέσω του μύθου και της Ιρλανδικής παράδοσης, χωρίς να ξεχνά βεβαίως ότι αυτό είναι ένα παραμύθι που διαδραματίζεται μέχρι και σήμερα.

Με την μαγεία ενάντια στην λογική, οι ηρωίδες του Μουρ δείχνουν αλτρουισμό και γενναιότητα και αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα, των άλλων αλλά και την δική τους, με απαίτηση την λύση των ανώφελων εχθροπραξιών. Παρά κάποιες δύσκολες σκηνές, το μήνυμα είναι αισιόδοξο και ανιδιοτελές όμως αυτό που κάνει το “Wolfwalkers” πραγματικά ακαταμάχητο για το κοινό είναι η καλλιτεχνικότητά του.

Εκμεταλλευόμενος τεχνικές animation που θυμίζουν παρελθόν και την ξεχωριστή εικόνα που προκύπτει από το 2D, ο Μουρ έχει βρει ένα δικό του πλούσιο περιβάλλον μοναδικής αισθητικής για τις παραγωγές του και το “Wolfwalkers” κλείνει θριαμβευτικά την τριλογία που ο ίδιος ξεκίνησε το 2009. Οι Όνορ Νίφσι (“Crooked House”), Έβα Γουίτακερ αλλά και ο Σον Μπιν συμπληρώνουν διακριτικά χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο στις ερμηνείες τους και κάνουν την παρουσία τους αισθητή παρά την φυσική απουσία τους. Οι φωνές τους και μόνο αρκούν.

Και έτσι, πολύ γρήγορα και σχεδόν από το τρέιλερ ακόμα, το “Wolfwalkers” σου κλέβει την καρδιά με την αθωότητά του ενώ  το γεγονός ότι πρόκειται για animation δεν το εμποδίζει από το να έχει ασυμβίβαστα σοβαρές προθέσεις.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 2 Ιαν. 2021, 18:14
Ενημέρωση: 2 Ιαν. 2021, 18:20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Wolfwalkers
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ