Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Το “The Territory” προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στη μάχη των ιθαγενών Uru-eu-wau-wau ενάντια στην καταπάτηση και αποψίλωση των δασών, που προέρχεται τόσο από τους αγρότες όσο και από όσους παράνομα εποικούν στον Αμαζόνιο.

Με μια κινηματογράφηση που προκαλεί δέος, η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στην κοινότητα των Uru-eu-wau-wau και δίνει πρόσβαση στην άνευ προηγουμένου καταστροφή της γης των αυτόχθονων λαών.

Άποψη: Στους ταραγμένους μήνες λίγο πριν και μετά την εκλογή του λαϊκιστή προέδρου Bolsonaro η βία φαίνεται να εξαπλώνεται στην κοινωνία της Βραζιλίας όσο ποτέ άλλοτε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας των ιθαγενών Uru-Eu-Wau-Wau ενάντια στους καταπατητές που περιγράφεται στο συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του Alex Pritz αποκτά μια ακόμα πιο σημαντική διάσταση.

Όπως επισημαίνει ο νεαρός ηγέτης της φυλής Bitaté, οι ζωές των ιθαγενών βρίσκονται, κυριολεκτικά, σε κίνδυνο αλλά και το ίδιο το μέλλον του πλανήτη επηρεάζεται από την αποψίλωση του Αμαζονίου. Η ταινία παρακολουθεί τον tech savy νεαρό πρωταγωνιστή της ιστορίας καθώς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει την υποστήριξη των Uru-Eu-Wau-Wau. Στο πλευρό του αγωνίζεται η ακτιβίστρια Neidinha, διοργανώνοντας μια εκστρατεία για την προστασία του δάσους και των ανθρώπων που καταλήγει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την οικογένεια.

Η National Geographic Documentary Films απέκτησε τα δικαιώματα της ταινίας μετά την προβολή της, κάτι που δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου του ενδιαφέροντος για συναρπαστικά θρίλερ που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο διανομέας (ας θυμηθούμε και τα "Free Solo", "Fire of Love"). Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση της ταινίας (σε παραγωγή Ντάρεν Αρονόφσκι) αποτυπώνει το ηλιόλουστο νησί της ζούγκλας όπου κατοικούν οι Uru Eu Wau Wau, μια γη που σιγά σιγά κατατρώγεται από τις φλόγες, καθώς αγρότες και άλλοι έποικοι ισοπεδώνουν παράνομα το δάσος, χωρίς να δέχονται ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Το να παρακολουθείς τους χωρικούς να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους καταγράφοντας αποδείξεις για την καταπάτηση της γης τους που η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί, είναι ένα θέαμα ιδιαίτερα δυνατό και συγκινητικό.

Και αν η φράση "Σώστε το τροπικό δάσος" ήταν η μόνιμη επωδός μεταξύ των περιβαλλοντικών ομάδων τον τελευταίο μισό αιώνα, καμία πρόσφατη ταινία δεν αποτυπώνει την αμεσότητα της απειλής καλύτερα από αυτό το ντοκιμαντερ-ντεμπούτο του Alex Pritz που μας κάνει να σκεφτούμε ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ίσως κανένα πρόβλημα δεν βρίσκεται πλέον αρκετά μακριά.

Και ίσως κάθε αγώνας που θεωρείται δίκαιος να μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Μπορείτε να το δείτε στο Disney Plus.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2023, 15:49
Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023, 15:49
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The territory
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos