Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Ένας συμπαθητικός, ηλικιωμένος ξυλουργός, ο Τζεπέτο, θρηνεί τον χαμό του γιου του και αποφασίζει να φτιάξει μια μαριονέτα που την ονομάζει Πινόκιο. Το ίδιο βράδυ κάνει μια ευχή να γίνει η ξύλινη αυτή κούκλα πραγματική.

Την ευχή του πραγματοποιεί η Μπλε Νεράιδα, αφήνοντας, όμως, στον ίδιο τον Πινόκιο την ευθύνη να αποδείξει πως είναι γενναίος, ανιδιοτελής και αληθινός. Έτσι ο Πινόκιο και ο γρύλος Τζίμινι Κρίκετ, που γίνεται η φωνή της συνείδησης για την ξύλινη μαριονέτα, ξεκινούν ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Άποψη: Άλλη μια μεταφορά σε live action μιας παλιάς και αγαπημένης ταινίας της Disney -που είναι βασισμένη στο παραμύθι «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Ιταλού Κάρλο Κολόντι- έρχεται αυτή τη φορά από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Οι χαρακτήρες αλλά και οι all times classic σκηνές του κινουμένου σχεδίου ζωντανεύουν και πάλι. Ιδιαίτερα οι σκηνές από το νησί της απόλαυσης ξεχωρίζουν για τους έντονους τόνους και αποτελούν μάλλον και το μέρος με τη μεγαλύτερη ένταση και αγωνία. Δυστυχώς, αυτή η ατμόσφαιρα δεν καταφέρνει να διαχυθεί και στην υπόλοιπη ταινία, η οποία κυλά κάπως άνευρα -εάν όχι βαρετά- και σε σημεία αποδίδει τελικά ένα κακό συνονθύλευμα πραγματικού και animation.

O Τομ Χανκς στον ρόλο του Τζεπέτο, βγάζει ένα συναίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς. Τον πλαισιώνουν ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, που δανείζει την φωνή του στον Τζίμινι Κρίκετ και η Σίνθια Ερίβο στον ρόλο της Μπλε Νεράιδας.

Ωστόσο, παρά τα όποια meta αστεία του σεναρίου του Ρόμπερτ Ζεμέκις και του Κρις Βάιτς, όπως η αναφορά στον Κρις Πάιν και τα ρολόγια από που έχουν θέματα άλλες ταινίες της Disney, το χιούμορ είναι κάπως ανύπαρκτο.

Συνολικά, ο “Pinocchio” παραμένει μια πιστή μεταφορά της ταινίας του 1940, με κάποιες νέες προσθήκες, όπως οι χαρακτήρες της μπαλαρίνας Φαμπιάνα, της μαριονέτας Σαμπίνα και του γλάρου με το όνομα Σοφία. Το μόνο ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης φαίνεται να είναι το τέλος της ταινίας που μένει επίτηδες… ατελές, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις έννοιες της αποδοχής της διαφορετικότητας και της άνευ όρων αγάπης.

Αυτό είναι, ίσως, και το πιο ενδιαφέρον σημείο της όλης προσπάθειας που -καλώς κατά τη γνώμη μας- δίνει στο παραμύθι μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα του 2022 κατάληξη.

Κατά τα άλλα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα remake που πολύ θα επιθυμούσαμε να γίνει εξαίρεση στον κανόνα των μέτριων και αχρείαστων μεταφορών της κλασικής βιβλιοθήκης κινουμένων σχεδίων της Disney σε live action. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Η ταινία είναι πιο ξύλινη από το Πινόκιο και δεν καταφέρνει να “αγγίξει” ιδιαίτερα ούτε τους μικρούς, ούτε τους πιο μεγάλους θεατές.

Πρώτη δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:07
Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:07
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Pinocchio
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos