Θα το βρείτε: Netflix

Μια γυναίκα ξυπνά από ύπνωση σε έναν κρυογενικό θάλαμο, νωρίτερα από ην ημερομηνία που είχε προκαθοριστεί, λόγω μιας βλάβης.

Δεν θυμάται ποια είναι και δεν γνωρίζει που βρίσκεται, αν και οι αναμνήσεις που επανέρχονται σταδιακά θα της αποκαλύψουν ένα παρελθόν που της φαίνεται άγνωστο, θα της δώσουν όμως και μια ευκαιρία να γλυτώσει από τον παροντικό εφιάλτη, καθώς το οξυγόνο του θαλάμου στον οποίο βρίσκεται κλεισμένη λιγοστεύει…

Σας θυμίζει το «Buried», με τον Ράιαν Ρέινολντς. Λογικό και ναι, το «Oxygen» μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποτελεί μια παραλλαγή του πολύ επιτυχημένου φιλμ από τον Ροντρίγκο Κορτέζ.

Και όχι, καλό θα είναι να μην συγκριθούν, διότι η ταινία του Αλεξάντρ Αζά θα προκύψει ηττημένη, τουλάχιστον στο κομμάτι της αγωνίας και της έντασης.

Αποτέλεσμα μάλλον αναπάντεχο και εδώ είναι το βασικό παράδοξο στο θρίλερ του Netflix, καθώς ο Παριζιάνος δημιουργός μας έχει χαρίσει απλόχερα στιγμές (τρόμου και) αγωνίας και έντασης στο παρελθόν με τα «Haute Tension», «Hills have eyes», «Crawl», ακόμα και στις αποτυχίες του (Mirrors, The 9th life of Louis Drax, Horns) ή τις παρωδίες του (Piranha 3D), το σινεμά του χαρακτηρίζεται από ανάλογες στιγμές.

Στο Oxygen, παρά το γεγονός ότι καταφέρνει να σκιαγραφήσει ένα κατατοπιστικό πορτραίτο για την ψυχοσύνθεση και το backround της ηρωίδας του (πειστική η Μελανί Λορέν του Inglourious Basterds), αλλά και μια καλοδουλεμένη αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη της κάψουλας (απολαυστικός ο Ματιέ Αμαλρίκ) -πετυχαίνει δηλαδή στο περίπλοκο κομμάτι-, τελικά αποτυγχάνει να αυξήσει τους παλμούς της αγωνίας και να μας βάλει στο κλίμα, ώστε να συμπάσχουμε με την ηρωίδα του.

Παρότι αξιοποιεί τον κλειστοφοβικό του χώρο με μερικές έξυπνες ιδέες και ακόμα η αποκάλυψη στα μισά του φιλμ δεν είναι «εύκολη», κάπου το μίγμα δεν πετυχαίνει, δεν λειτουργεί σε οργανικό επίπεδο, οι ανατροπές που ακολουθούν μέχρι το τέλος (που δεν μένει αξέχαστο, σε αντίθεση με το Buried που προαναφέρθηκε και που ακόμη το θυμόμαστε) δεν εξάπτουν το ενδιαφέρον, μέχρι και η υφολογική προσέγγιση του δράματος δεν είναι ενιαία.

Συμπαθές, σίγουρα καλύτερο από πολλές αστοχίες του Netflix σε επίπεδο ταινιών, αλλά τίποτα παραπάνω από μια χρυσή μετριότητα.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Μαΐου 2021, 20:58
Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2021, 20:58
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Oxygen
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos