Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Μετά από είκοσι χρόνια φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο Chris αποφυλακίζεται χάρη στη βοήθεια της παλιάς του καθηγήτριας, Carol.

Στην προσπάθειά του να ανακτήσει τη ζωή του και να πατήσει στα πόδια του, η Carol βρίσκεται πάλι δίπλα του κι αυτό θα αλλάξει και τους δυο.

Άποψη: Το Outside In, που προβλήθηκε για  πρώτη φορά το 2017, προστέθηκε πρόσφατα στη συλλογή του Netflix. Πρόκειται για ένα indie drama  σε σκηνοθεσία της  Lynn Shelton, η οποία μ’ αυτή την ταινία βγήκε για λίγο από την safe zone της και τα στενά όρια των ρομαντικών κομεντί (Humpday, Your sister's sister, Laggies) που είχαν προηγηθεί.

Ήδη από τις πρώτες σκηνές της ταινίας είναι εμφανές ότι ο προβολέας είναι στραμμένος στα παρασκήνια. Ο θεατής γνωρίζει για πρώτη φορά τον πρωταγωνιστή και για αρκετά λεπτά το μόνο που είναι σίγουρο για εκείνον είναι ότι έχει βιώσει κάτι πολύ σκληρό, αλλά τίποτα παραπάνω. Καμία λεπτομέρεια δεν αποκαλύπτεται αμέσως, παρότι είναι παραπάνω από προφανές ότι το κλίμα είναι βαρύ.

Κι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την πρώτη σκηνή, αλλά όλη την ταινία. Υπάρχει η διαρκής αίσθηση ότι όλοι σκέφτονται τόσα πολλά, νιώθουν ακόμη περισσότερα, αλλά κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν εκφράζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπόκωφη ένταση μεταξύ των χαρακτήρων της ταινίας και ο θεατής να περιμένει πότε όλη αυτή η ένταση θα οδηγήσει σε μια έκρηξη. Οι στιγμές κορύφωσης και έντασης, όμως, είναι πολύ λίγες.

Αυτή η νοοτροπία δεν σταματά εκεί, αλλά εντείνεται από την υπαρξιακή κρίση που βιώνουν οι χαρακτήρες, χωρίς πάλι να παραδέχονται ή να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Κι αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο μέσα από την έννοια της φυλακής. Όλοι αντιμετωπίζουν τον Chris σαν έναν άνθρωπο που μόλις αποφυλακίστηκε και προσπαθεί να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να βάλει σε τάξη τη ζωή του, αλλά κανείς δεν μιλά για τις άλλες φυλακές, τις προσωπικές, τις συναισθηματικές, τις μη ορατές που εμφανίζονται ως σχέσεις, φιλίες, ρουτίνα, δουλειά, συνήθειες και στις οποίες όλοι εκτίουν την ποινή τους.

Ο θεατής παρατηρώντας από μακριά τις σχέσεις και τις ζωές των υπόλοιπων ανθρώπων, ίσως αναθεωρήσει και ξανασκεφτεί τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ελεύθερος στη ζωή.

Το Outside In κερδίζει την προσοχή του θεατή από την αρχή, όχι γι’ αυτά που λέει, αλλά για όσα δεν λέει.  

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 30 Aug 2021, 19:19
Ενημέρωση: 30 Aug 2021, 19:19
Τίτλος:
Outside in
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos