Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Mervi και η Kata, ένα ζευγάρι λεσβιών που ζει στο Ελσίνκι, σκέφτονται να κάνουν το “come out” και ανακοινώσουν τη σχέση τους στις οικογένειές τους. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι μόνες με μυστικά.

Άποψη:  Άγριο. Ιδιόρρυθμο. Τολμηρό. Τρεις λέξεις που περιγράφουν εύστοχα αυτό το οικογενειακό δράμα. Παρότι μπορεί «να μην σου γεμίζει το μάτι» από το τρέιλερ, το Nimby αποδεικνύεται ιδιοφυές στον τρόπο που βρίσκει για να φέρει στην επιφάνεια τα ένοχα μυστικά, αυτά που υπάρχουν σε όλες τις οικογένειες και μένουν καλά κρυμμένα κάτω από χαλί, όπως, επίσης, και στον τρόπο που προσθέτει θρησκευτικές και πολιτικές προεκτάσεις και γλωσσικά εμπόδια στις διαφορές εντός του νοικοκυριού, αλλά και εντός ολόκληρης της τοπικής κοινότητας.

Το όνομα NIMBY σημαίνει "Not In My Backyard", δηλαδή «Όχι στην πίσω αυλή μου». Η ατυχής απόδοση «Ουστ!» στον ελληνικό τίτλο κλέβει κάτι από την ειρωνεία, επειδή απολύτως ΟΛΑ συμβαίνουν στην αυλή τους, στο "κατώφλι της πόρτας", κάτω και πάνω από τη στέγη τους, έξω και μέσα στο σπίτι της οικογένειας της Mervi.

Με τους Teemu Nikki και Jani Pösö να υπογράφουν το σενάριο και τον πρώτο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, το NIMBY είναι μια σκοτεινή κωμωδία που τολμά να ανατρέψει τις προσδοκίες κανονικότητας, διατηρώντας τους χαρακτήρες οικείους, σαν να είναι κάποιοι από εμάς. Η Mervi είναι μια ηρωίδα που μας κάνει εύκολα να ταυτιστούμε μαζί της και να δούμε μέσα από τα μάτια της. Παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, τα δυο κορίτσια έχουν μια χημεία τόσο δυναμική και φυσική που μόνο στο τέλος συνειδητοποιούμε ότι είχαν μόνο ένα φιλί στην οθόνη. Η σχέση τους αναδεικνύεται μέσα  από τη γλώσσα του σώματος και τους διαλόγους τους, χωρίς να χρειάζεται να τη δείξουν με χειρονομίες.

Αυτό, όμως, που η ταινία κάνει καλύτερα από όλα είναι να περνάει έξυπνα και σοφά μηνύματα ενσωματωμένα σε όλη τη δράση, όπως το να μην ενδίδουμε στις διαφορές μας, να χρησιμοποιούμε «ειρήνη και όχι βία», να επικοινωνούμε αληθινά μεταξύ μας χωρίς φωνές ή περιφρόνηση και να θυμόμαστε να μην περιμένουμε την καταστροφή για να κάνουμε μια ειλικρινή εξομολόγηση στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωή μας.

Ποδήλατα εναντίον οχημάτων, πρόσφυγες εναντίον νεοναζί, ένα μικρό πιστόλι εναντίον ενός μεγάλου κυνηγετικού όπλου, φινλανδικά εναντίον γερμανικών, εναντίον αγγλικών -ο κατάλογος των αντιθέσεων είναι ατελείωτος και προσθέτει στη συνολική εκκεντρικότητα αυτής της πρωτότυπης και πολυεπίπεδης ταινίας.

Το NΙΜΒΥ στριμάρει στο Cinobo, έτοιμο να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα προβολή και μια ιδανική αφορμή για σκέψη και συζητήσεις.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2022, 18:52
Ενημέρωση: 7 Ιουνίου 2022, 18:52
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Nimby (Ουστ!)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
9571
Feelgood
8266
Odeon
7830
Tanweer
2832