Lovers Rock

Το 2ο φιλμ του Στιβ ΜακΚουίν από την πενταλογία «Small Axe», είναι μια κινηματογραφική μυσταγωγία που ΔΕΝ πρέπει να χάσετε. 

Lovers Rock - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Η ταινία που μιλά για την ιστορία ενός νεανικού έρωτα που ανθίζει σε ένα «blues party», βραδιές σε σπίτια που αποτελούσαν την διέξοδο για διασκέδαση για πολλούς μαύρους νέους που δεν είχαν πρόσβαση στα μεγάλα club της χώρας.

Με πρωταγωνιστές φρέσκα πρόσωπα, παρουσιάζει ένα είδος διασκέδασης που πλέον δεν υφίσταται, ένα μουσικό μείγμα από ρέγκε και σόουλ υπήρξε το soundtrack της μαύρης βρετανικής κοινότητας στα τέλη των 70s με αρχές των 80s.

Το 2ο φιλμ του Στιβ ΜακΚουίν από την πενταλογία «Small Axe» που ετοίμασε για το BBC και το Amazon και που αφορά περιστατικά από την ζωή των μαύρων μεταναστών στην Βρετανία το διάστημα μεταξύ 1960-1988, στέκεται αυτόνομο και καμαρώνει σαν μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Eίναι τόσο ζεστά κινηματογραφημένο που νιώθεις να βρισκεσαι στο πάρτυ και όχι απλά να το παρακολουθείς, οι χορευτικές φιγούρες είναι σκηνοθετημένες σαν μικρές ιστορίες μικρού μήκους. Ιστορίες αγάπης, λικνίσματα ερωτικά που καθρεφτίζουν την αποθέωση της πολιτισμικής ταυτότητας των μαύρων στην Αγγλία της εποχής, αλλά και μαζί της επανάστασης και της αντίστασης στον ρατσισμό και την βίαιη αντιμετώπιση που είχαν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Δύο μανιασμένα κύματα συναισθημάτων που αποτυπώνονται μαγικά στην οθόνη από τον 51χρονο Λονδρέζο δημιουργό σε δύο χαρακτηριστικές σκηνές, δύο μικρά αριστουργήματα που δύσκολα θα ξεχάσουμε.

Όταν ο dj βάζει το «Silly Games» της Janet Kay, όλοι ζουν την στιγμή, την μέθεξη, την σαγήνη, που συνεχίζονται όταν το τραγούδι σταματά να ακούγεται από τα ηχεία και το συνεχίζουν όλες και όλοι a capella, με τις φωνές, τα ρυθμικά βήματα και την έκσταση να χρωματίζουν μια σχεδόν μεταφυσική μεταφορά σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ανατριχίλα.

Και λίγο αργότερα, το «Kunta Kinte Dub» των The Revolutionaries. Εκεί οι άνδρες στο κέντρο της πίστας, σε μανιασμένες χορευτικές φιγούρες να βγάζουν από τα σωθικά τους τον θυμό από την καρτερική υπομονή για την καταπίεση.

Aναλυτικό όχι σε λεπτομέρειες, αλλά σε ενδείξεις μιας εποχής και μιας ρατσιστικής αντιμετώπισης που δεν αναφέρονται, αλλά υπογραμμίζονται με χαρακτηριστικές σκηνές είναι το «Lovers Rock».

Παρά την σύντομη διάρκειά του, είναι γεμάτο με απτή, αισθησιακή αφήγηση και την αποθέωση του λειτουργικού μινιμαλισμού στην σεναριακή εξιστόρηση.

Μια κινηματογραφική μυσταγωγία που δεν πρέπει να χάσετε. Και ας μελαγχολήσετε μετά όταν σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκατε σε πάρτυ (και πότε παίζει να ξαναβρεθείτε…).

Το MOVE IT γράφει για το Small Axe.

Στριμάρει στην Cosmote TV.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 29 Δεκ. 2020, 20:50
Ενημέρωση: 29 Δεκ. 2020, 21:39
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Lovers Rock
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
70
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos