Και στις καλύτερες οικογένειες

Και στις καλύτερες οικογένειες - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Λουθμίλα και η Πέτα, δύο αδελφές από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της σύγχρονης Λίμα, εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στα διπλανά σπίτια δύο πλούσιων οικογενειών, τις οποίες διαφεντεύουν ως μεγαλοαστές μητριαρχικές φιγούρες οι κολλητές φίλες Αλίσια και Κάρμεν.

Όταν ο γιος της Αλίσια επιστρέφει στο πατρικό του για τα γενέθλια της μαζί με την νέα του κοπέλα, διοργανώνεται ένα μεγάλο δείπνο για τις οικογένειες. Καθώς η πόλη βράζει από την κοινωνική αναταραχή, η αποκάλυψη ενός μυστικού έρχεται να ταράξει πλήρως την επίπλαστη γαλήνη, μετατρέποντας το γενέθλιο πάρτυ σε ένα πεδίο πολλαπλών συγκρούσεων.

Άποψη: Η μαύρη κωμωδία έχει αποτελέσει πολλάκις και αρκετά επιτυχημένα τον καμβά για σημαίνον κοινωνικοπολιτικό σχόλιο. Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε ο Περουβιανός Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν, που προσπαθεί στο “The Best Families” να ενσωματώσει θέματα ταξικής και κοινωνικοοικονομικής ανισότητας σε μια κωμική και ψυχαγωγική αφήγηση.

Το καταφέρνει; Όχι ακριβώς. Κι αυτό γιατί για να λειτουργήσει αυτό που προσπαθεί ο σκηνοθέτης, χρειάζεται να πλαισιωθεί με την απαραίτητη στιβαρότητα και προσοχή, ώστε να μην καταλήξει μια λατρεμένη από τους Λατινοαμερικανούς σαπουνόπερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Παρά το ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε χρόνια βίας και αιματοχυσίας στη χώρα μου, είναι ξεκάθαρο πως η τόνωση της οικονομίας μας δεν θα μας γλιτώσει από τις προκαταλήψεις και την ανισότητα που αποτελούν μελανό σημείο της ιστορίας μας. Θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία που θα αντικατόπτριζε όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά και όσα μας ενώνουν. Και τι μπορεί να μας κάνει να κοιτάξουμε κατάματα τα κοινωνικά μας ψεγάδια, αν όχι το χιούμορ; Θέλουμε να κάνουμε το κοινό να γελάσει, ώστε να δεχτεί και το κοινωνικό σχόλιο πίσω από την κωμωδία.»

Δυστυχώς η ταινία του, αν και έχει τις στιγμές της, είναι αρκετά αδύναμη, απροσδόκητα ανεπαρκής σε ό,τι υπόσχεται και κυρίως αβαθής.

Όλα τα θέματα που θίγει με την κωμικότητά της, από την ομοφυλοφιλία και τον φεμινισμό μέχρι την ακραία ανισότητα της χώρας (Σύμφωνα με έρευνα του 2012, το πιο πλούσιο 20% των περουβιανών κερδίζει σχεδόν το μισό κρατικό εισόδημα, πάνω από 10 φορές περισσότερα από το πιο φτωχό 20%, ενώ το 2013 στην πρωτεύουσα, τη Λίμα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός τείχους που χωρίζει τις πλούσιες γειτονιές από τις φτωχές.) μοιάζει να έχουν μπει απλά για να εμπλουτίσουν ένα μέτριο σενάριο ώστε να φαίνεται λιγότερο μέτριο.

Σεναριακά και σκηνοθετικά τα πράγματα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η γενική ψυχαγωγική προσέγγιση και το χιούμορ λειτουργούν μόνο με μικρές απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα συνιστά μια απονευρωμένη, εκλαϊκευμένη  επαφή με τις ταξικές διαφορές και αποστάσεις και όλα τα ζητήματα που το “The Best Families” διατείνεται ότι θέλει να διαχειριστεί.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Δεκ. 2021, 16:37
Ενημέρωση: 30 Δεκ. 2021, 16:37
Τίτλος:
Και στις καλύτερες οικογένειες (Las mejores familias)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos